Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unik dom avgör snart klimatstrid i Falsterbo

Så här skulle Falsterbonäset påverkas om en flodvåg drog in.
Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun.
Foto: JENS CHRISTIAN
Falsterbonäset är särskilt utsatt i havsnivåhöjningen.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Om Vellinge kommun får som de vill ska Falsterbo och Skanör skyddas av en 23 kilometer lång vall. Husägare som får sin utsikt förstörd har protesterat.

Domen som väntas komma i maj är unik som avgörande i en av Sveriges första klimatstrider, skriver SVT Skåne.

– Vi måste skydda medborgarnas liv som annars är i fara, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun till SVT.

Falsterbo och Skanör är extremt drabbat av havsnivåhöjningarna. Ett extremväder kan när som helst slå till och översvämma tusentals fastigheter. De exklusiva villorna precis vid stranden ligger precis i havsnivån – och kan därför drabbas hårt.

Vellinge kommun vill därför skydda be byggelsen med murar och vallar. Högst tre meter hög, sju meter bred och 23 kilometer lång, skriver SVT Skåne. 

Muren har utretts i sju år och väckt starka känslor. Husägare menar bland annat att de kommer få sin utsikt förstörd.

– Vi vill inte ha muren. Den kommer förstöra vår utsikt och är mycket märkligt placerad, säger en boende som SVT talat med. 

Forskare har varnat för att en enorm flodvåg när som helst kan dra in och översvämma näset, något som Kvällsposten rapporterade om år 2018. 

I samband med det kallande boende på näset hotbilden för ”en myt”.

– Vi har bott här så länge. Förra veckan gick det upp till husen. Det är lite högt ibland och ibland är där inget vatten. Ibland är stranden jättestor. Det är levande på något vis, sa en boende då.

Golfklubbarna och fastighetsägare har försökt driva igenom en alternativ lösning. En längre och dyrare vall som ska byggas längst hela kusten. Förslaget har dock fått nej av länsstyrelsen som menar att det går rakt igenom känsliga naturreservat.

Beskedet kommer påverka hela Sverige

Enligt Caroline Hallin, kustexpert vid Lunds tekniska Högskola, skulle en svår översvämning kunna få katastrofala följder på Näset, då den enda vägen till fastlandet skulle dränkas.

– Muren borde ha byggts för 50 år sedan. Havsnivåhöjningarna sker allt snabbare, inom 100 år kan Skånes sandstränder vara borta, säger Caroline Hallin till SVT.

Beslutet tas i mark- och miljödomstolen i Växjö och väntas komma i maj.

Det anses vara en av Sveriges första och största klimatstrider, skriver SVT. Beslutet kommer bli vägledande för resten av landet, där kustkommunerna redan står öga mot öga inför effekterna av klimatkrisen. 

Vellinge kommun tror att de kommer få ett ja från mark- och miljödomstolen.

– Ja, annars blir jag jättebesviken. Vårt ansvar är att skydda bebyggelsen på planlagd mark, jag förstår att en del människor är upprörda att utsikten förstörs, men vi måste skydda medborgarnas liv som annars är i fara, säger Carina Wutzler (M) till SVT.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!