Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uniformerad polis vaktar hotade skolorna: "Oroliga"

Valhallaskolan i Oskarshamn är en av de skolor som hotats.Foto: Google Earth
Uniformerad polis är på plats och bevakar skolorna.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Uniformerad polis är på plats och bevakar de skolor som utsatts för hot om skolskjutningar.

Samtidigt har en stor oro spridit sig inför vad som kan komma att ske.

– Vi har många oroliga vårdnadshavare och elever, säger kommunens bildningschef Lotta Lindgren.

Ingen ytterligare information har framkommit under onsdagskvällen och natten till torsdagen gällande hotet om skolskjutning vid Vallhallaskolan, Rödsleskolan, Kristinebergskolan och Oscarsgymnasiet i Oskarshamns kommun. Därmed kvarstår samma hotbild som fanns under onsdagen, skriver Oskarshamns kommun på sin hemsida.

Samtidigt berättar man från polisens sida att uniformerad polis kommer finnas på plats på skolorna.

– Vi kommer att ha hög synlighet och jobba trygghetsskapande, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Personal från elevhälsan finns också närvarande för att svara på elevers frågor och funderingar.

När Kvällsposten når bildningschefen på Oskarshamns kommun Lotta Lindgren befinner hon sig ute på en av de berörda skolorna för att tala med elever, lärare och föräldrar.

– Vi har många oroliga vårdnadshavare och elever. Vi har inte bilden klar för oss ännu gällande hur många som är hemma, en det är en hel del som stannat hemma, säger hon.

Information på Oskarshamns kommuns hemsida.

LÄS MER: Flera skolor utsatta för hot: "Olustig situation" 

 

Nationella proven ställs in

Det har varit stor uppståndelse kring Instagram-hotet om att en skjutning skulle äga rum under torsdagen. Så många besökte skolornas kommunikationsportal Unikum att hela systemet kraschade.

Så här skrev kommunen på sin hemsida under onsdagskvällen:

"För tillfället har vi tekniska problem med Unikum, därför är det inte säkert att samtliga vårdnadshavare fått den senaste informationen där. Det är vår ambition att informera via Unikum men all ny information kommer också läggas här på oskarshamn.se."

Skolorna håller öppet som vanligt under torsdagen, vilket bildningsförvaltningen beslutade om efter en sambedömning med polisen under onsdagseftermiddagen.

Oscarsgymnasiet meddelade under onsdags­eftermiddagen att de nationella prov som skulle ha hållits i matematik, i dag, torsdag, ställs in. I stället gäller det vanliga schemat.

Ny information om situationen i Oskarshamn väntas klockan 13.00.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!