Valhallaskolan i Oskarshamn är en av de skolor som hotats. Foto: Google EarthValhallaskolan i Oskarshamn är en av de skolor som hotats. Foto: Google Earth
Valhallaskolan i Oskarshamn är en av de skolor som hotats. Foto: Google Earth
Uniformerad polis är på plats och bevakar skolorna. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBLUniformerad polis är på plats och bevakar skolorna. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Uniformerad polis är på plats och bevakar skolorna. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Uniformerad polis vaktar hotade skolorna: "Oroliga"

Publicerad

Uniformerad polis är på plats och bevakar de skolor som utsatts för hot om skolskjutningar.

Samtidigt har en stor oro spridit sig inför vad som kan komma att ske.

– Vi har många oroliga vårdnadshavare och elever, säger kommunens bildningschef Lotta Lindgren.

Ingen ytterligare information har framkommit under onsdagskvällen och natten till torsdagen gällande hotet om skolskjutning vid Vallhallaskolan, Rödsleskolan, Kristinebergskolan och Oscarsgymnasiet i Oskarshamns kommun. Därmed kvarstår samma hotbild som fanns under onsdagen, skriver Oskarshamns kommun på sin hemsida.

Samtidigt berättar man från polisens sida att uniformerad polis kommer finnas på plats på skolorna.

– Vi kommer att ha hög synlighet och jobba trygghetsskapande, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Personal från elevhälsan finns också närvarande för att svara på elevers frågor och funderingar.

När Kvällsposten når bildningschefen på Oskarshamns kommun Lotta Lindgren befinner hon sig ute på en av de berörda skolorna för att tala med elever, lärare och föräldrar.

– Vi har många oroliga vårdnadshavare och elever. Vi har inte bilden klar för oss ännu gällande hur många som är hemma, en det är en hel del som stannat hemma, säger hon.

Information på Oskarshamns kommuns hemsida.

LÄS MER: Flera skolor utsatta för hot: "Olustig situation" 

 

Nationella proven ställs in

Det har varit stor uppståndelse kring Instagram-hotet om att en skjutning skulle äga rum under torsdagen. Så många besökte skolornas kommunikationsportal Unikum att hela systemet kraschade.

Så här skrev kommunen på sin hemsida under onsdagskvällen:

"För tillfället har vi tekniska problem med Unikum, därför är det inte säkert att samtliga vårdnadshavare fått den senaste informationen där. Det är vår ambition att informera via Unikum men all ny information kommer också läggas här på oskarshamn.se."

Skolorna håller öppet som vanligt under torsdagen, vilket bildningsförvaltningen beslutade om efter en sambedömning med polisen under onsdagseftermiddagen.

Oscarsgymnasiet meddelade under onsdags­eftermiddagen att de nationella prov som skulle ha hållits i matematik, i dag, torsdag, ställs in. I stället gäller det vanliga schemat.

Ny information om situationen i Oskarshamn väntas klockan 13.00.

Relaterade ämnen
Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag