Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungdomsgäng sprider skräck kring centralen

Centralstationen i Skurup.
Foto: Google Street View
Polisen avslog begäran om att förordna ordningsvakter till centralstationen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ungdomsgängen uppges ha ett grepp om centralstationerna.

Nu vill Skurup kommun övervaka området med kamera.

Enligt kommunen rör sig ogärna människor vid perrongen – eftersom området anses vara otryggt.

Skurup kommun har redan gjort ett försök att få bukt med den upplevda otrygghetskänslan vid perrongerna i Skurup och Rydsgård.

I mars lämnades en begäran in om förordnande av ordningsvakter i området – som slogs ner av polisen. I stället sattes väktare in. 

Problemet kommunen ser är att människor upplever området som stökigt och att de ogärna rör sig där.

”Problematiken handlar främst om stökiga ungdomsgäng, öppen narkotikahandel, våldsbrott, skadegörelse och bilinbrott. Polisens trygghetsmätning visar även att medborgarna i Skurup känner en oro när de reser med kollektivtrafiken vilket också är kopplat till tidigare nämnd problematik”, skriver kommunen i ansökan.

Vill ha kameraövervakning

Och nu vill Skurups kommun kameraövervaka området från 20 på kvällen till 04 på morgonen. Perrongen eller spåret ingår inte i övervakningen eftersom det tillhör Trafikverket.

Visserligen förekommer det i dag en viss patrullering i området, men kommunen upplever fortfarande att det förekommer skadegörelse, klotter och stölder.

”Bevakning i form av väktare har visat sig ha mindre effekt på den typ av brottslighet och ordningsstörningar som förekommer på området då det inte har varit möjligt att ha den typen av bevakning under flera sammanhängande timmar.”, skriver kommunen.

Lång handläggningstid

Handläggningstiden för kameraärenden ligger på tio-tolv månader, uppger Skånska Dagbladet. Det är Datainspektionen som ska ge tillstånd för övervakning. 

”Syftet med kamerabevakningen är att öka den upplevda tryggheten på brottsutsatta och otrygga platser i kommunen”, konstaterar kommunen i sin begäran.