Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomarnas båt fattade eld på havet

Ungdomarnas båtmotor fattade eld ute på havet.Foto: Läsarbild
Syskonen hade inget annat val än att slänga sig i det kalla vattnet. Foto: Läsarbild
– Båten var fulltankad med bensin, 30 liter, säger Jörgen Svensson, brandmästare vid räddningstjänsten i Västervik.Foto: Läsarbild
Händelsen inträffade nära Västervik.Foto: Googlemaps

De två syskonen hörde plötsligt en smäll från båtens motor – sedan fattade den eld.

För att rädda sig undan lågorna fick pojken och flickan slänga sig i det kalla havet och simma mot land.

– Det var bara 13-14 grader i vattnet, tur att de inte hann längre ut, säger Jörgen Svensson, brandmästare vid räddningstjänsten i Västervik.

Vet du mer? Tipsa Kvällsposten!

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till Kvällsposten direkt!

Kontakta redaktionen på redaktionen@kvp.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 040-18 90 90.

Ungdomarnas utflykt på midsommarafton höll på att sluta i fullständig tragedi. De båda syskonen som, enligt räddningstjänsten är i 15-årsåldern, var på väg ut i Västerviks skärgård vid lunchtid när deras båt plötsligt började brinna.

– Det är en fem meter lång platsbåt med styrpulpet. Syskonen var på väg ut ur Gamlebyviken och skulle hämta upp några bekanta via centrum innan de skulle ta sig ut till en ö i skärgården till deras mamma, säger Jörgen Svensson till Kvällsposten.

Men syskonen hann inte så långt. Bara ett par hundra meter ut i vattnet hördes plötsligt en smäll från motorn.

Dov smäll

– Killen berättade att det lät det dovt, som om en påse gick sönder. När han öppnade luckan under sittplatsen, där bränsletanken är, såg han att det slog upp lågor. Båten var fulltankad med bensin, 30 liter, säger Jörgen Svensson.

De båda reagerade blixtsnabbt och slängde sig i vattnet och började simma mot land. Innan dess slog de av gasen till motorn.

– Båda två hade flytväst på sig. De tog sina ryggsäckar och började simma, säger Jörgen Svensson.

Vittnen larmade

Samtidigt som syskonen simmade mot säkerheten drev den brinnande båten mot land i full brand. Vittnen som såg branden larmade SOS om kraftig rökutveckling ute på vattnet.

När räddningstjänsten nådde fram låg båten vid stranden.

– Det är inte mycket kvar av den, den var mer eller mindre sjunkfärdig, säger Jörgen Svensson.

Den dramatiska branden inträffade i ruggigt väder med småregn och blåst. Vattentemperaturen uppgår till omkring 13-14 grader.

– Det är verkligen tur att de inte hann längre ut i skärgården. Då hade de legat i vattnet och haft ännu längre in till land. Dessutom är det inte så hemskt många fritidsbåtar ute, det hade kunnat ta tid, säger Jörgen Svensson som berömmer de båda syskonen för deras kallsinniga agerande.

– De har gjort allt rätt. Det är inte så hemskt lätt att släcka en brand som börjar i bensin. De slog av gasen och hoppade i vattnet, med flytväst. Mycket bra, säger han.

Mötte syskonen på vägen.

När han kom fram till platsen var bara båten på plats, på en cykelväg vid havet kom de båda syskonen gående, genomsura men oskadda.

– De var båda två väldigt sansade och förklarade att de hade ringt på sina föräldrar. Mobilen fungerade eftersom de hade packat den i ett vattentätt fodral.

Syskonen behövde inte föras till sjukhus. De togs om hand av ambulanspersonal på plats och fick bland annat värma sig i filtar innan deras pappa kom och hämtade dem.

– Det är verkligen skönt att det slutade lyckligt, säger Jörgen Svensson.

SVT Nyheter Småland rapporterade först om olyckan.