Ungdomarna som pekas ut som nazister

De fyra ungdomarna i rätten. Främre raden: Advokat, Ted, Danny, advokat. Bakre raden: Christoffer, advokat, Alexander.
Foto: Tomas Leprince
Lina Larsson och David Lindsjö utanför dansstudion i Kävlinge.
Foto: Tomas Leprince

David Lindsjö, 37, och Lina Larsson, 38, sitter i Lunds tingsrätt och berättar om misshandeln och om hotet.

På andra sidan sitter fyra unga män.

Två av dem har rakad skalle, en tredje har nyss låtit håret växa ut.

Det här är en berättelse om sex människors liv i en småort i Sverige.

Alexander, 18, sitter och biter på naglarna samtidigt som åklagaren förklarar att Alexander, förutom misshandel, även är anklagad för olaga hot.

– Hotet var sådant att Lina Larsson kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet, säger åklagaren Mattias Larsson.

Alexander tittar på sin bror, medåtalade Christoffer, 20, och himlar med ögonen.

Framför Alexander och Christoffer sitter ett annat brödrapar: Ted, 21, och Danny, 17.

Alla fyra är barndoms-kamrater från Kävlinge.

Alla fyra är tidigare dömda för misshandel och nu åtalade för att ha attackerat 37-årige David Lindsjö på Ica i Kävlinge. Alla fyra pekas under rättegången ut som nynazister.


■■■


Lina Larsson, 38, har bott i Kävlinge i hela sitt liv. Här har hon de senaste sju åren drivit en dansstudio. Hon berättar att första gången hon såg en nazistklädd yngling var för ett år sedan.

– Jag blev chockad och trodde att han var på väg till en maskerad. Men några månader senare var det fler som kom klädda ifull kostymering och nu ser man dem varje vecka.

För några veckor sedan vaknade hon mitt i natten av att ett tiotal unga män skränade på gatan utanför.

– Sieg heil, Sieg heil. De gick och gjorde Hitlerhälsningar, säger Lina.

– De marscherade på gatan, det var helt sjukt, säger hennes pojkvän David Lindsjö.

Lunds tingsrätt.
Foto: Tomas Leprince

En fredagskväll i mars inträffade det som blev upptakten till att David och Lina sitter som målsägare i Lunds tingsrätt.

David för att han har blivit misshandlad, Lina för att hon har blivit hotad.

Då ingrep paret när de såg hur ett gäng på åtta unga män började trakassera en man och en kvinna som tiggde. David och Lina lyckades få gänget att låta tiggarna vara i fred och att sluta dra kvinnan i kläderna, utan att några våldsamheter inträffade.

"Det var så absurt"

– I slutet när vi stod och munhöggs lite, så sa en av dem: Nä, vi skiter i detta nu, vi ger oss inte på vår egen ras. Det var ordet ras han använde, säger David.

– Det var så absurt. När vi gick fram för att hjälpa tiggarna sa ungdomarna att vi var landsförrädare. Men för mig hade det inte spelat någon som helst roll var den här personen kommer ifrån, det hade inte spelat någon roll om det var en katt som de gav sig på, jag hade gått emellan ändå, säger Lina.

Några dagar senare stötte David ihop med några av ungdomarna igen. Även den här gången började de att munhuggas, men inte heller nu blev det någon fysisk sammandrabbning.

På den efterföljande fredagen däremot, vid Icaaffären i Kävlinge, blev det våldsamt.


■■■– Det är kränkande att bli kallad nazist. Ingen av oss har några nazistiska åsikter, inte vad jag vet i alla fall, säger Christoffer, 20.

Några timmar har gått sedan rättegången där han tillsammans med sin bror Alexander och sina två barndomskamrater, Danny och Ted, anklagades för att ha misshandlat David.

Christoffer berättar att kompisgänget brukar gå runt på gatorna i Kävlinge, mest i brist på andra saker att göra.

– Överallt och ingenstans. Vi bara går rundor och snackar. Ibland kanske vi sätter oss vid parken där borta, säger han och pekar. Eller på stationen, det är det enda vi gör.

Foto: Christoffer, 20.

Han gick bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet och söker nu jobb.

– Men det är svårt, lägger han tyst till.

Christoffer säger att han inte vet särskilt mycket om nazismen.

– Det är väl såna som är emot folkgrupper och olika slags hudfärger hit och dit. Det är vad jag tror och jag står inte för något sånt över huvudtaget, jag är inte nazist.

Vännerna brukar inte prata om politik, säger Christoffer, ingen av dem är särskilt politiskt intresserad.

Men ju mer vi pratar desto frispråkigare blir både han och de tre andra.


■■■


När David och Lina kom ut från Icaaffären i Kävlinge den 20 mars stod Christoffer, Ted och Danny i foajén och väntade på Alexander som var inne och köpte cigaretter.

På en övervakningsfilm som spelades upp under rättegången ser man hela händelseförloppet.

Precis när David är på väg ut mot parkeringsplatsen går han förbi Danny, stannar till och börjar prata.

Efter en stund ansluter Alexander, han går plötsligt fram till David och ställer sig nära, nära.

Strax därefter utbryter tumult och David blir nedknuffad till marken där han får motta sparkar och slag.

Enligt de fyra åtalade ska attacken ha skett för att David kallat Alexanders mamma för hora.

"Sedan gjorde han en Hitlerhälsning och sa Sieg heil"

Under rättegången sa David att, visst han hade sagt den fula meningen, men det var först efter att Alexander hotat flickvännen Lina, kallat henne för en häxa och sagt att han visste var hon bodde och var hennes dansstudio ligger.

Först efter att två medarbetare på Icaaffären hade ingripit lämnade de fyra åtalade platsen. Precis i slutet av filmen från övervakningskameran ser man hur Danny, den yngste igänget, sträcker upp sin högra arm och säger någonting.

Foto: Danny, 17.

– Jag kallade dem för små-nazister och då svarade Danny: Ja, visst är vi det. Sedan gjorde han en Hitlerhälsning och sa Sieg heil, sa David under rättegången.

– Jag är helt, hundra procent, säker på att han sa Sieg heil, sa Lina.

Danny var därför också åtalad för hets mot folkgrupp, ett brott som han tidigare dömts för. Han nekade under rättegången och menade att han inte alls hade heilat, han hade bara pekat med armen in mot affären och skrikit Gå in där.

Precis som Alexander så nekade Danny till alla brott som åklagaren åtalat honom för.

Christoffer och Ted erkände ringa misshandel.

– Jag slog honom en gång. Med öppen handflata, sa Christoffer.


■■■Det börjar bli mörkt i Kävlinge och bara ett fåtal människor rör sig ute på gatorna. Bröderna Ted och Danny släntrar tillsammans med Alexander ut från en restaurang. De går bort till Christoffer som står och röker och pratar om hur svårt det är att hitta jobb.

Danny, 17 och yngst i gänget, har rakat huvud och grön bomberjacka. Han ser ut som på en arkivbild från nynazisternas 30 november-firande i Lund under 1990-talet.

– Jag är skinhead! säger Danny frankt. Han utvecklar och ger sig själv epitetet nationell.

– Jag står upp för mitt land och är ingen landsförrädare eller något sånt.

Vad är en landsförrädare?

– En sån som sviker sitt land.

Vilka är landsförrädare enligt dig?

– Såna som röstar på Stefan Löfven och Vänsterpartiet och det. Och alla kommunister.

Varför är de landsförrädare?

– De vill ta in massa flyktingar och så förstör de Sverige och sedan gör flyktingarna massa våldtäkter och eldar upp bilar. Till sist kommer det bli inbördeskrig eller nåt sånt.

"Deras förintelse var en bluff. Det var inte sex miljoner som dödades"

Danny säger att han var 14när han började bry sig om politik, han började läsa mycket fakta. På ett inlägg på en Kävlinge-sida på Facebook skrev han nyligen ett inlägg där han nedvärderade judar.

– Deras förintelse var en bluff. Det var inte sex miljoner som dödades. Jag skrev lite fakta om det, säger Danny.

Det är ett uttalande som hade varit straffbart i flera länder.

I såväl Tyskland som Österrike är det olagligt att förneka Förintelsen. Att omkring sex miljoner judiska människor dog i nazisternas utrensningar anses av alla framstående historieforskare som bevisat.

Judarna och andra världskriget

■ Nazisterna ville av rent ideologiska skäl förinta alla judar. De ansåg att dessa var en biologiskt mindervärdig och på samma gång kriminell grupp, som måste förintas för att inte skada den ariska rasen.
■ Totalsiffran för dödade judar varierar mellan fem och sex miljoner. Den högre siffran är också FN:s officiella siffra.
■ Största delen av offren krävdes under åren 1941–1945, sedan Tyskland inlett offensiven mot Sovjetunionen, med perioden februari 1942 till april 1943 som kulmen.
■ Närmare hälften förintades i de stora lägren och gettona. Resten dödades i mindre genomgångsläger, genom arkebusering, under transporter etcetera.
■ Antalet mördade var i Polen 3 miljoner, Sovjetunionen 1,1 miljoner, Ungern 569 000, Rumänien 287 000, Litauen 143 000, Tyskland 141 500 och Nederländerna 100 000. Utöver judarna mördades uppskattningsvis 4–5 miljoner romer, politiska fångar, krigsfångar och andra.
■ I krigsförbrytarrättegångarna blev många av de ansvariga ställda inför rätta och dömda till döden eller till fängelsestraff. Förbundsrepubliken Tyskland stiftade 1979 en lag som gör att krigsförbrytare utan tids-begränsning kan ställas till ansvar.
Källor: Nationalencyklopedin, Nationalsocialism och nazism

Det finns otaliga vittnesmål och historiska dokument som belägger Hitlertysklands försök till den slutgiltiga lösningen en term som tyska tjänstemän använde, bland annat vid en konferens i Berlin 1942, där det diskuterades hur verkställandet av en fysisk utrotning av Europas judar skulle se ut.

Att det skulle vara betydligt färre, eller att Förintelsen inte ägt rum, är konspirations-teorier som framför allt florerar i nynazistiska kretsar.

– Jag läser på Nordfront, där berättar de ren sanning och där är mycket historia och sånt också, säger Danny.

Nordfront är den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens hemsida.

De andra tre står och lyssnar när Danny berättar om sin världsbild. De håller inte med om riktigt allt, men om mycket.

Alexander, 18.

Ted brukar också läsa på Nordfront. Alexander säger att han läser vanliga tidningar.

Christoffer och Alexander etiketterar sig patrioter.

Danny kallar sig alltså för nationell. Det gör hans äldre bror Ted också.

Nationell, men inte nazist.

– Det är rödingar som brukar säga nazister. Nazister är såna som skriker massa saker och sånt. Medan nationella och nationalsocialister läser om historia och gillar naturen och lite allt sånt. Nazist är mer det fula och hårda ordet, nationell och nationalsocialist är ett lite finare ord, säger Danny.

Du säger att du har läst mycket, vad vet du om national-socialismens historia? Vad tycker du om Hitler och andra världskriget?

– De kämpade för ett fritt och vitt Europa. Så tycker jag det borde vara, ett Europa för européer.

Tycker du då också att du bara borde få vara iEuropa?

– Det ska vara så. Vita för vita och svarta för svarta.

Varför?

– Som jag läst, svarta personer är inte så bra. De slår sina tjejer och sånt, det har man sett mycket på video.

Det finns vita som gör det också.

– Ja... Men jag har bara sett videos på svarta som gör det.

Vi fortsätter att prata. Danny är mest extrem i sina uttalanden, men det är tydligt att alla fyra är missnöjda med dagens Sverige. Det är också tydligt att de hämtar sina politiska argument från främlingsfientliga källor.

"Då får de åka någon annanstans. Ingen gillar tiggarna"

Klyschor upprepas, framför allt om bidragsnivåerna för flyktingar, att människor som kommer hit får 20 000 kronor imånaden. Men också hörsägen om varför människor kommer till Sverige och hur de tiggande romerna egentligen har det.

– De är inga riktiga Europas folk, säger Ted om romerna som kommit från Rumänien och som nu är iSverige för att tigga.

Han kallar dem för grottfolk och jag frågar vart han tycker att romerna ska ta vägen, om de nu inte är Europas folk.

– Då får de åka någon annanstans. Ingen gillar tiggarna, säger Ted.

De är människor.

– Ja, men de beter sig som svin, säger Alexander.

– Jag tycker man ska hjälpa sitt eget folk först, innan man hjälper andra, säger Ted.

Ted, 21.

Vi pratar om Syrien i stället, Ted, Alexander och Christoffer verkar tycker att det är okej att flyende människor kommer hit.

– Bara de jobbar och tjänar pengar som de ska och inte lever på våra bidrag, pengar som borde gå till våra pensionärer, säger Christoffer.

– Jag får knappt några pengar och de får pengar direkt. Vi måste jobba men de kommer hit och får det gratis, säger Alexander som hoppade av skolan och nu går på försörjningsstöd.

I höst hoppas han kunna återuppta sina gymnasiestudier.

Danny håller inte med sina kompisar.

– De borde vara i sitt eget hemland.

Och om där är krig?

– Då borde de kriga för sitt land.


■■■


I dag kommer domen från Lunds tingsrätt (samtliga dömdes, red anm). Redan finns fler brottsmisstankar mot ungdomsgänget. Den senaste utredningen är bara en dryg vecka gammal när killarna satt irätten. Även den här gången är Lina Larsson målsägare.

– De kom hit, till dansstudion. De skulle inte in hit, men när de passerade så vällde de upp och vällde fram, de gestikulerade och pekade.

"Jag trodde inte att de skulle gå så långt"

Lina berättar att hon gömde sig och låste dörren.

– Jag har ansvaret för alla här inne och eftersom de har uttalat ett hot mot studion så fick jag snabbt ta in alla barnen. Jag trodde inte att de skulle gå så långt utan trodde att de skulle nöja sig med att glo surt, säger hon.

Händelsen inträffade några dagar före rättegången och polisutredningen som pågår är rubricerad övergrepp i rättssak.

– Vi hade druckit, men var inte fulla. Sedan gick vi utanför Linas dansstudio och var lite högljudda ju, men det var ingenting med det. Sedan käkade vi och sedan kom fyra polisbilar som tog mig och Danny, säger Alexander.

– Vi gick ju bara förbi lokalen, säger Danny.

I en artikel som Skånska dagbladet publicerade tidigare i höst berättar Lina hur hon under en längre tid drivit Vi gillar olika, en kampanj som betonar att alla ska få plats oavsett hudfärg, handikapp eller sexuell läggning. I artikeln berättade hon också om hur hon  och flera andra i Kävlinge  terroriseras av gänget.

– Jag har aldrig bett om att bli en framträdande figur, absolut inte. Jag har inte kontaktat någon tidning, men jag kan inte ljuga. Det enda jag ber om är att få dansa med mina elever, men om jag får frågan så måste jag svara, säger Lina Larsson.

Christoffer läste artikeln iSkånskan. Han tycker att den var överdriven och undrar varför inte han fick komma till tals innan tidningen skrev att han var nazist.

– Innerst inne vet jag att jag inte är nazist. Jag känner mig kränkt, säger han.


■■■


Lise-Lotte, 43, är mamma till Ted och Danny och satt med under rättegången i Lund.

– Det kändes inte alls bra. Tidningarna har ju utmålat dem som några jäkla nazister och skrämmer upp folket här. Vi är ju själv från Kävlinge och pågarna är födda här. Nu bor vi i Landskrona, men vi vill flytta tillbaka igen. Både jag och pågarna har ju alla våra kompisar här.

Bidragen till flyktingar: 24 kr /dag

■ Personer som söker asyl i Sverige har rätt till dagersättning från Migrationsverket. Ersättningen gäller för mat, boende och uppehälle.
En vuxen som bor på ett av Migrations-verkets boenden där maten ingår har rätt till 24 kronor i ersättning per dag.
För den som ordnar boendet på egen hand utgår en ersättning på 71 kronor per dag.
■ Den genomsnittliga asylprocessen i Sverige tar minst åtta månader. Först när en asylsökande fått permanent uppehållstillstånd och en kommun-placering övergår det ekonomiska ansvaret på kommunerna. I de fall det behövs utbetalar -kommunerna vanligt försörjningsstöd. Kommunerna får samtidigt etableringsstöd från Migrationsverket.
■ Fram till den 30 september i år hade sammanlagt 71 781 personer sökt asyl i Sverige. Cirka 25 000 av dem kom från Syrien.
■ I en prognos som Migrationsverket lämnade till regeringen i juli förutspåddes att 74 000 personer skulle söka asyl i Sverige i år. I oktober lämnas en ny prognos som vida kommer att överstiga den siffran.

Vi börjar prata om hennes söners politiska inställning och hur de kallar sig nationella.

– Alltså, jag är ju själv Sverigedemokrat, så jag tycker det är helt okej, det gör jag, säger Lise-Lotte.

Vad tycker du om nazismen?

– Alltså, det är ju att gå till överdrift... Jag säger att de gärna får komma hit, men då måste de skärpa sig. Danny är ju tvärtemot mig där, han tycker inte de ska komma hit över huvudtaget.

Danny var för ung för att få rösta i valet förra året. Nästa gång ska han rösta på Nordiska motståndsrörelsens parti, säger han.

Det ska Ted också göra.

Christoffer och Alexander tänker rösta på Sverigedemokraterna.

Precis som förra gången.

Polisen: Vi tar uppgifterna på allvar

Polisen har ögonen på de strömningar som finns i Kävlinge.
– Folk känner obehag och vi tar uppgifterna på största allvar, säger Magnus Vendler, -kommunpolis och chef för polisstationen i Kävlinge.

Enligt polisen började oroligheterna i Kävlinge under våren. Magnus Vendler känner till uppgifterna om de nazistiska strömningarna på orten.
Men det sistnämnda är inget som utretts och det finns ingen misstanke om brott mot någon i nuläget.
Ingen anmälan har heller upp-rättats.
– Fast jag vet att personer hört av sig och uttryckt att de känt obehag från unga män som vandrat runt på gatorna i Kävlinge. Gänget har synts kring järnvägsstationen på orten.
Vad är det för obehag de spridit?
– Man har sagt att de varit klädda på ett speciellt sätt, som skinheads med bomberjackor och liknande. Men det har aldrig hänt något, säger -Magnus Vendler.


Patrullerar med radiobilar
Han säger att polisen ändå tar uppgifterna och oron från invånarna på största allvar. Så ofta man kan patrull-eras gatorna med radiobilar.
Har ungdomarna i Kävlinge blivit nazister?
– Jag tror att det hela blivit uppförstorat och jag vill inte kalla dem nazister. Vad vi vet är det inget som är organiserat och i flera fall är det nog bara ungdomar som hänger på andra.
Uppgifterna att ungdomar går runt och heilar då?
– Det är inget som kommit till vår kännedom. Men stämmer det är det allvarligt, ett klart brott som kan beivras.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!