Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungdomar sköt raketer mot folk – och polisen

Kvällsposten granskade förra året de raketskjutande ungdomarna. I år har problemet återkommit.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Problemet för polisen är ofta att ungdomsgängen som skjuter ofta skingrar sig – det är svårt att bevisa vem som har begått brottet.
Foto: / EXPRESSEN/KV

Ungdomar sköt, natten mot fredag, fyrverkerier mot förbipasserande i Kristianstad.

När polisen kom dit skingrades ungdomsgänget – som dock kom tillbaka för att skjuta fyrverkeripjäser även mot polispatrullen.

Och det är bara en av flera händelser de senaste dagarna.

– Det är åt helvete får man säga, att tonåringar inte förstår bättre, säger Stephan Söderholm, polisens presstalesman i Sydsverige.

En anmälan om försök till grov misshandel har upprättats efter en händelse i Kristianstad, natten mot fredag. På polisens hemsida skriver de att en polispatrull som passerade Gamla Långebrogatan såg hur ett gäng ungdomar sköt fyrverkeripjäser mot förbipasserande bilar och personer.

Polispatrullen stannade vilket gjorde att ungdomsgänget skingrades och försvann – men sen kom de tillbaka för att attackera polisen med fler raketer.

"Det är stora problem"

Ingen person ska ha gripits, men en anmälan om försök till grov misshandel har upprättats. Och händelsen är inte den enda i sitt slag – de senaste dagarna har mängder med folk larmat polisen om den här typen av brott.

– I går började det fram mot eftermiddagen i Kristianstad. 16.30 ser jag att det är inringare som larmar om att det skjuts raketer på Långebrogatan. Det är stora problem där säger man, berättar Stephan Söderholm som är presstalesman hos polisen.

Han tittar sedan i händelsehistoriken och rabblar upp mängder med platser och tidpunkter då folk har larmat om raketskjutande ungdomar i Kristianstad de senaste dagarna.


LÄS MER: Kaosfirande i Malmö på nyårsafton – se skräckbilderna här


Sköt mot privatpersoner vid butik

Enligt händelserapporterna så har gärningsmännen – som av inringare har beskrivits som "killar" eller "gäng" – skjutit mot in- och utpasserande på Netto, de har skjutit mot bilar som måste väja, de har skjutit raketer mot folk utanför Max hamburgerrestaurang och mot bussförare.

– Det var likadant kvällen den 27:e december, säger Stephan Söderholm.

– 20.46 ser jag att det larmats om att de skjuter raketer efter förbipasserande på Långebrogrillen. Men det här problemet har vi haft i flera andra städer. I Malmö tog det eld på en balkong, något som sedan rubricerades som mordbrand. Och i Helsingborg kör räddningstjänsten inte in i vissa områden före det att polisen är framme, eftersom de beskjuts med raketer.

Polisen: Oroligt i flera städer

Den här tiden på året är det alltså liknande händelser i flera städer. Och problemet för polisen är ofta att de måste ta de skyldiga på bar gärning – när polisen är framme och röken har lagt sig är det svårt att veta vem som hållit i raketen och vem som har skjutit.

– Man måste nästan ta dem med byxorna nere för att det ska kunna gå att bevisa något, säger Stephan Söderholm och fortsätter:

– Det är så klart åt helvete att tonåringar inte begriper bättre. Det kan få väldiga konsekvenser och först och främst är det en uppenbar risk för allvarliga personskador. Skickar man ut raketer utan kontroll kan det träffa ögon, det kan börja brinna i kläderna. Vi har ju till och med haft en historik med flera allvarliga bränder som har startats av raketer.


LÄS MER: Olivers ambulans lurades på utryckning – för att bli beskjuten


Inte första gången

Det här är alltså inte första gången som det är oroligt, av den här anledningen, i Kristianstad. Förra vintern, ungefär vid samma tidpunkt som nu, rapporterade Kvällsposten om ungdomsgäng som sköt fyrverkeripjäser mot människor och blåljuspersonal. 

– De har ringt en ambulans i ett enda syfte: att skjuta på oss, sa sjuksköterskan Oliver Gren den gången.

Frågan om hur våldet ska stoppas drevs av både regering och opposition – och båda förordade nya brottsrubriceringar och hårdare straff.

Även under nyårsafton förra året attackerades räddningspersonal i staden, den gången var det en ambulans som hade kallats till området Charlottesborg via ett falsklarm.

– Det är klart att det tar resurser, säger Stephan Söderholm.


LÄS MER: GRANSKNING: Raketskjutande ungdomar lockar ut polisen i Kristianstad 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!