Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomar brände ner skola – krävs på mångmiljonbelopp

Fem pojkar krävs på 30 miljoner: ”Ett bus som gick snett”.
Sandsbro skola brann ner nyårsdagen 2017.Foto: CARL CARLERT / NYHETSBILDEN
Växjö tingsrätt ger Protector grönt ljus att driva miljontvisten vidare mot fem ungdomar. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Försäkringsbolaget Protector får grönt ljus att kräva fem ungdomar på flera miljoner kronor efter skolbranden i Växjö 2017.

Via sina advokater har ungdomarna tidigare vägrat betala – men nu får de bakläxa. 

Växjö tingsrätt låter Protector driva tvisten vidare, rapporterar Smålandsposten.

Ungdomarna själva har beskrivit skolbranden på nyårsdagen 2017 som en ren olyckshändelse

Då 13 år gamla tog de med sig en påse fyrverkerier till Sandsbro skola och klättrade upp på taket. De hittade ett rör med löv, och två av ungdomarna sköt raketer genom röret.

I nästa stund stod skolan i brand och den gamla byggnaden från 60-talet gick inte att rädda. När polis och föräldrar kom fram till platsen berättade ungdomarna sanningen. 

– Det var inte gjort med flit utan det var mest en dum idé. Det var ett bus som gick snett, sa en av pojkarna i förhör efter händelsen.

Kräver 30 miljoner kronor   

Efter skolbranden har ett riktigt mångmiljonbråk blossat upp. En nota på 30 miljoner kronor för att bygga upp och reparera Sandsbro skola landade hos försäkringsbolaget Protector, som vände sig till ungdomarna och deras hemförsäkringar för att få tillbaka pengarna. 

Pretector har argumenterat för att alla fem ungdomar är skadeståndsskyldiga – alltså ska alla vara med och betala. Trots att bara två av dem sköt raketer genom röret.

Ett sätt att mjölka ut så mycket pengar som möjligt ur branden, enligt ungdomarnas advokater. 

Ett fullt rimligt krav utifrån brandutredningen, enligt Protectors advokat Konrad Ersson: 

– Vi har framställt det som solidariskt skadestånd för att alla var delaktiga i leken. Utifrån utredningen tror vi inte att det bara var en eller två som gjorde det, utan alla var delaktiga, har han tidigare sagt till Kvällsposten. 

Mångmiljontvisten landade till slut hos Växjö tingsrätt – som alltså väljer att gå på Protectors linje. Därmed får försäkringsbolaget fortsätta driva miljontvisten mot alla fem ungdomarna. 

Advokat Ulrika Strömbom företräder en av ungdomarna.Foto: Jonas Olson / Jonas Olson

Skuldfrågan inte avgjord

Advokat Ulrika Strömbom företräder en av ungdomarna och är tydlig med att poängtera att tingsrättens beslut inte säger någonting alls om vem som bär ansvar för skolbranden. 

Eller vem som i slutändan ska stå för kostnaderna. 

– Den fråga som är avgjord handlar om att Protector får fortsätta driva tvisten, säger hon. 

– Det är upp till tingsrätten att i slutändan avgöra vem – om någon - som har ansvar och det kommer ske först efter en huvudförhandling. Det ligger långt i framtiden.

Protectors önskan framöver är att den fortsatta civilrättsliga processen delas upp i två delar, där det initialt avgörs vem – om någon - som bär ansvar för skolbranden.

Ska alla fem gemensamt eller bara de två ungdomar som sköt raketer i rören stå till svars för branden? Eller ingen?

Därefter vill Protector att tingsrätten skall pröva skadans storlek.  

– Vi anser inte att killarna ska behöva drabbas av två processer. Det går lika bra att ta ställning till detta vid ett och samma tillfälle och det är dessutom mer lämpligt eftersom det också finns jämkningsfrågor att ta ställning till, säger Ulrika Strömbom.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige