Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkta männen sökte efter mordtips på nätet

Mikael Petersson, 57, har varit försvunnen i över en månad
Blod från Mikael Petersson har hittats i den här båten som de två misstänkta männen använde under helgen när han försvann.
Foto: POLISEN
Foto: JENS CHRISTIAN
Inne i den här lägenheten fann polisen blod från Mikael Petersson.
Foto: jens christian
57-åriga Mikael saknas sedan 25 juli.
Foto: Privat/Jens Christian
Leif GW Persson utgår ifrån att polisen kan ha fått fram nya bevis genom att analysera spår som tar tid att analysera.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES ROGER TILLBERG

Åklagaren har stärkt misstankarna när det gäller de två unga män som sitter häktade för människorov i Karlskrona.

Männen misstänks nu på sannolika skäl för mord på Mikael Petersson, 57, som varit försvunnen i över en månad.

Enligt uppgifter till SVT sökte de misstänkta männen uppgifter hur man utför ett mord strax innan Mikael försvann. 

Leif GW Persson är nu övertygad om att polisen har bevis för att Mikael mördats. 

Ett stort sökpådrag har under en längre tid letat efter Mikael Petersson i skärgården, men utan resultat. 

Han sågs senast när han klev i en så kallad bohusjolle på lördagskvällen den 25 juli i Karlskrona. Nu skärper alltså kammaråklagare Anna Johansson misstankarna och begär dem häktade för mord. Häktningsförhandlingen hålls i morgon.

Enligt SVT Nyheter ska polisen genom de misstänkta männens data- och mobiltrafik ha hittat sökningar som gjorts innan Mikael försvann som handlar om hur man utför ett mord. Detta ska enligt SVT vara en av anledningarna till att man nu begär de båda männen häktade misstänkta för mord. 

Spår av kroppsvätskor

Leif GW Persson är övertygad om att kammaråklagare Anna Johansson och polisen fått fram bevis som visar att Mikael Petersson mördats. Det behöver inte vara kroppsdelar.

– Man kan exempelvis i samband med en teknisk undersökning vid husrannsakningar hitta lämningar efter offret som indikerar att offret är död. Det kan vara spår av kroppsvätskor eller kroppsdelar som indikerar detta, säger GW och syftar bland annat på båten och Mikael Peterssons bostad där blod tidigare påträffats.

Blod går snabbt att analysera. Andra spår är svårare att identifiera.

– Sådant där brukar ta en stund att få utrett, säger Leif GW Persson.

De två misstänkta männen, som är i 20-årsåldern, sitter sedan tidigare häktade misstänkta för människorov. Ytterligare en omständighet understryker tyngden i Leif GW Perssons slutsats om nya bevis.

– Människorov har livstid i straffskalan så det finns inget juridiskt behov av att ändra misstanken till mord. En misstanke om mord är inget som man slänger ur sig så där hipp som happ, säger Leif GW Persson

Männen nekar till mord

De två männen har nekat till alla misstankar och hävdar bland annat att de helt saknar motiv att skada Mikael Petersson eftersom han stöttat en verksamhet som de driver. Mikael Petersson har hjälpt dem med både pengar och praktiskt arbete, enligt flera källor.

Advokat Eric Widner är ombud för en av de misstänkta. De två männen blev på onsdagen delgivna misstanken att de mördat Mikael Petersson.

– Min klients inställning är densamma som tidigare, säger Eric Widner till Kvällsposten.

Blod i Mikaels lägenhet 

En av de misstänkta männen har hävdat att han under en kort stund träffade Mikael Petersson i en lägenhet någon gång mellan klockan 20 och 21 på lördagen den 25 juli, men att de sedan skildes åt. 

De två männen påstår även att de på söndagsmorgonen gav sig ut med en båt, liknande den som vittnen såg Mikael Petersson åka med på lördagskvällen och att de återkom på senare på söndagen. Det är en uppgift som en av deras advokater lämnat till hovrätten i Malmö.

Redan på söndagen ska en nära släkting till Mikael Petersson oroats av att denne inte gick att nå.

Missa inga nyheter från Sydsverige – ladda ner Kvällspostens app! 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!