Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Unga används som redskap för kriminella

Andy Roberts, polisbefäl i Malmö varnar för att unga i Malmö dras in tidigt i den kriminella världen. Foto: Erik Ahman
Antalet skjutningar i Malmö med illegala vapen har stigit under årets tre första månader. I genomsnitt har Malmöpolisen beslagtagit tio illegala vapen i månaden sedan 1 januari 2013 till i början av april. Foto: Peo Möller
15-årige Ardiwan Diaa Samir mördades på nyårsafton 2012. Hans mördare är fortfarande på fri fot. Foto: Ulf Ryd
Sedan den 1 januari 2013 fram till och med den 12 april i år har Malmöpolisen beslagtagit 289 illegala vapen.
Under sedan den 1 januari 2013 till den 12 april 2015 har Malmöpolisen registrerat 255 fall av skjutningar.

MALMÖ. Ardiwans mamma Ranin Yousif och hennes make har tillsammans gjort vad de kunnat för att mördaren som tog deras sons liv på nyårsafton 2012 ska få sitt straff.

– Vi har ju utfäst en belöning på 100 000 kronor men det har inte hjälpt, säger Ranin Yousif.

Borde fått 3,5 års fängelse

Den som är under 15 när ett brott begås kan inte dömas i domstol. Istället kan det bli aktuellt med ett tvångsomhändertagande för någon form av vård eller insatser från socialförvaltningar.
Om en tonåring fyllt 15 år kan det gå till åtal och rättegång. Även om åklagare kan yrka på fängelse blir straffet vid grövre brott blir oftast sluten ungdomsvård. Denna regel gäller fram tills att den misstänkte begår ett brott innan han eller hon fyllt 18 år.
 

 

Grova brott kan leda till sluten ungdomsvård i högst fyra år. Om brottet begåtts när personen från den dag den misstänkte fyllt 18 år har domstol möjlighet att döma till fängelse men då får den en form av rabatt.
I en nyligen avkunnad dom i hovrätten finns exempel på hur det kan fungera i verkligheten.
En man som var 18 år när han begick ett rån, frihetsberövade två kvinnor som hotades med pistol fick fängelse men samtidigt rabatt.
 

 

Så här resonerade hovrätten:
"Den samlade brottslighetens straffvärde motsvarar tre och ett halvt års fängelse. För en person i XXXX ålder motsvarar detta fängelse i ett år och tio månader."

För nästan exakt tre år sedan anhölls tre tonåringar i åldrarna 15 och 16 år av åklagare som misstänkt för bland annat medhjälp till mordet på Ardiwan. Under utredningen hade polisen fått fram uppgifter som tydde på att de kan ha sett vem som sköt.

Pojkarna nekade men polisen, och ett stort antal personer i området, var också väl medvetna att tungt kriminella hade funnits i Ardiwans närhet på platsen när han gick ut på gården för att fira det nya året.

De anhållna pojkarna blev senare helt friade från inbladning.

Men det som då föreföll vara en nästan unik händelse, tonåringar som misstänks för inblandning i ett mord med skjutvapen på en annan tonåring förefaller ha blivit allt vanligare.

– Vi kan konstatera att det kryper ned i åldrarna, utan tvekan. Våldet som används är inte det klassiska att man slåss med nävarna och sedan är man vänner efteråt. Istället är det allt oftare mycket grovt våld används, säger Andy Roberts vid Malmöpolisen.

Klimatet hårdnar

Han har tidigare lett Malmöpolisens aktion mot den grova organiserade brottsligheten, Operation Olivia. Numera är han koordinator för insatsen.

Grovt våld är tillexempel vapen, knivar och tillhyggen.

Ardiwans mamma, som fortfarande kämpar med saknaden och sorgen efter sin son känner oro över sina andra barns välfärd i det hårdnande klimatet.

– Det är skrämmande. Jag undviker själv att gå ut ensam på kvällen och vill inte längre låta mina barn leka ute när det blir mörkt, säger hon.

Det finns olika förklaringar till varför tonåringar och ungdomar förekommer i utredningar där de misstänks ha haft eller använt illegala vapen.

I en verklighet som finns i Malmö men långt ifrån de idylliska stadsdelarna med villor och bostadsrätter med mer välbeställda hushåll lever ungdomar omgivna av arbetslöshet, gäng, kriminella nätverk, knarkhandel och illegala vapen.

Yngre används som kurirer

Förebilderna som erbjuds en ungdom finns snarare i gathörnen än i skolan.

– Jag skulle vilja påstå att mycket hur det fungerar kommer från filmens värld och kopplat till sociala medier som Youtube . Man känner igen sekvenser som skulle kunna vara hämtade ur en dålig amerikansk film

– Man hänger i gathörnen, det är någon som håller utkik och så är det någon som går fram och tar en beställning och så visar man med fingrarna och går in och hämtar i sin gömma. Och så är den någon stackars kille som får leverera och får en 100-lapp för besväret, säger Andy Roberts,

Då dras de tidigt in i kriminalitet?

– Ja, absolut. När vi tittar på skjutningar så tittar vi brett. Vem kan ha levererat vapnet? Vem har burit vapnet? Vi vet till exempel att narkotikatransporter kan gå på cykel. Man gömmer det under cykelsadeln. Killarna som utnyttjas är i tonåringar i 16-17 årsåldern och så ska de lämnas från ett område till ett annat. Vi vet också att mopeder används för att transportera både vapen och narkotika mellan områden, säger Andy Roberts.

En källa som Kvällsposten talat med inför det här reportaget har en unik insyn i den värld som Andy Roberts beskriver. Källan finns på insidan i de kriminella nätverken i Malmö.

– Man använder yngre för att transportera vapen eller leverera knark. Yngre som är under 15 år får inget straff och om brottet begåtts innan 21-årsdagen blir det sällan fängelse, säger källan.

Vänjs att bära vapen

Tonåringarna vänjs på det här sättet att bära vapen men också att hantera vapen.

– Till slut blir det en vana och så skjuter man för att till exempel skrämmas men inte nödvändigtvis för att döda, säger källan.

Förundersökningar i Malmö tingsrätt bekräftar vad källan säger, Ett återkommande fenomen är misstankar mot tonåringar och ungdomar för olika former av vapenbrott, antingen att de haft ammunition, vapendelar eller vapen i sin närhet.

Med andra ord - det tycks ha skett en förändring i sättet att tänka när det gäller vapen samtidigt som tillgången förefaller vara god.

Sedan den 1 januari 2013 fram till och med den 12 april i år har Malmöpolisen beslagtagit 289 illegala vapen. Det betyder att Malmöpolisen i snitt hittar och beslagtar minst tio illegala vapen varje månad.

Under den här perioden gjordes i oktober 2014 störst antal beslag. Då registrerade Malmöpolisen att man tagit 28 illegala vapen.

Under samma tid har Malmöpolisen registrerat 255 fall av skjutningar. Det betyder att det i snitt inträffat 9 skjutningar i månad sedan 1 januari 2013 till den 12 mars 2015.

Kalasjnikov för 7000 kronor

Statstiken visar också att under samma månad, då flest vapen beslagtogs, inträffade också flest skjutningar, 19 stycken.

– Tillgången på vapen ökar. Vårt allt mer öppna samhälle mot gränserna gör att det är lättare att ta in vapen över och skaffa vapen på den svarta marknaden priserna sjunker. Man kan få en kalasjnikov för 7 000 kronor det är inte speciellt dyrt om man vill ha ett automatvapen som kan orsaka stor skada, säger Andy Roberts.

Malmöpolisens egen statistik visar dessutom att antalet skjutningar ökat under året tre första tre månader jämfört med förra året. Det följer ett mönster från förra året och om det upprepas under resten av 2015 kommer det att sjunka under april månad för att på nytt öka under sommaren och hösten.

Grövre våldet ökar

Under samma period förra året inträffade 21 skjutningar. Sedan januari 2015 till den 12 mars har det inträffat 31 skjutningar.

Siffrorna visar på vad många poliser har på känn, att det grövre våldet ökar.

– Det kanske är frågan om en hel samhällsförändring. Man sköt inte och hade vapen på samma sätt för tio år sedan, säger Andy Roberts.

Hans uppfattning får stöd av forskning som Sven Granath vid Brå, Brottsförebyggande rådet sammanställt med hjälp av uppgifter från Socialstyrelsen.

Den visar att från år 2000 till och med 2013 har det skett en ökning av skottskadade som blir inlagda för vård på svenska sjukhus.

Sedan år 2000 har det skett en tydlig ökning från 24 fall om året till och med 2013 med 53 fall.

– Det visar på en tendens till ökat användande av skutvapen, säger Sven Granath.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!