Ung man ihjälskjuten utanför restaurang

Kriminaltekniker går över brottsplatsen tum för tum i jakten på teknisk bevisning.
Foto: Fritz Schibli
Kriminalkommissarie J B Cederholm leder mordutredningen – och ber om allmänhetens hjälp med tips och upplysningar.
Foto: Fritz Schibli
Mannen sköts på Möllevångstorget i Malmö, bara meter från en populär thairestaurang.
Foto: Patrick Persson
Polisen har spärrat av ett stort område kring torget och gatorna runt omkring.
Foto: Patrick Persson
Polisen fick larmet om att en man skjutits strax före kl 19.
Foto: Läsarbild
Flera polispatruller har skickats till Möllevångstorget.
Foto: Läsarbild
Den skjutne mannen vårdas nu på Universitetssjukhuset i Malmö.
Foto: ULF RYD
1 / 8

En 23-årig man med matkassar i händerna sköts i går kväll till döds utanför en thairestaurang vid Möllevångstorget i Malmö. Han fick flera kulor i huvudet, enligt uppgifter till Kvällsposten.

Mannen – som tidigare är brottsdömd och har figurerat i en uppmärksammad utredning – fördes till sjukhus i en privatbil men konstaterades avliden när han kom fram till akuten.

Larmet kom in till polisen omkring klockan 18.45. Vid den tidpunkten en söndagskväll är krogarna runt populära Möllevången fyllda med de sista helgfirarna.

– Strax innan klockan 19 var här en skottlossning. En yngre man blev skjuten och fördes till sjukhus. När han kom in dit kunde man konstatera att han var avliden, säger kriminalkommissarie J B Cederholm som leder mordutredningen.

Enligt Anna Göransson på ledningscentralen för polisen i Region syd skickade polisen flera patruller till brottsplatsen. Avspärrningarna utvidgades en halvtimme efter skottlossningen till gatorna runtomkring.

Polisen kontrollerade alla personer som hade befunnit sig inne i området innan det spärrades av. De identifierades och noterades för kommande vittnesförhör.

Kom med matkassar i händerna

Enligt uppgift från en boende vid torget ska mordoffret ha kommit gående i riktning från Södra Förstadsgatan med matkassar i händerna. Skotten avlossades i hörnet Ystadsgatan–Claesgatan och vittnet såg två personer springa i väg längs Claesgatan, mot busstationen Södervärn.

Vittnen uppger att minst tre skott hördes. Den skjutne mannen fördes i ilfart till sjukhuset av några män i en privatbil.

– Det finns mycket vittnen som har sett människor springa åt alla håll och kanter men vem av dem som är gärningsmännen vet vi inte, kommenterar J B Cederholm.

– Det finns övervakningskameror på torget men jag vet inte om de är aktiva.

Polisens order: Lämna inte besked

Region Skånes pressjour – som normalt lämnar information om skador i samband med händelser av den här karaktären – fick order av Malmöpolisen att inte lämna några besked om mannens tillstånd.

Klockan 21.08 meddelade i stället polisens informatörer att den skjutne mannen hade avlidit.

Polisen har valt att tills vidare inte ge någon information om tänkbara motiv till varför han blivit skjuten.

Den mördade är en 23-årig man som hade flera domar på sig för brott av mindre allvarlig karaktär. Men han var inte dömd för någon grov brottslighet.

Förra året var han misstänkt i en utredning av ett synnerligen grovt brott och satt häktad i fyra månader. Två män åtalades och dömdes men 23-åringen försattes på fri fot och blev aldrig åtalad.

En utredning som polisen kommer att titta på när de nu söker motiv för mordet på 23-åringen.

Ingen misstänkt är gripen

Flera polispatruller skickades till Möllevångstorget och genomförde förhör med vittnen och en kriminalteknisk undersökning. Polisen satte också in förstärkt bevakning vid akuten på Skånes universitetssjukhus i Malmö dit mannen hade förts.

Vänner och anhöriga till den skjutne samlades utanför sjukhuset. Vid 20.20 förstärkte polisen avspärrningen ytterligare och släppte bara in personer med akut sjukvårdsbehov.

Ännu sent i går kväll hade ingen misstänkt gripits för dödsskjutningen.

– Teknisk undersökning pågår och vi knackar dörr i området, säger J B Cederholm.

– Jag vill att alla som har hört eller sett något eller som kan lämna upplysningar hör av sig. Det är viktigt, det är allmänhetens upplysningar som vi kan bygga vidare på.

Ygeman kommer till Malmö

Mordet inträffade dagen innan inrikesminister Anders Ygeman kommer till Malmö för att diskutera vilka åtgärder som behövs för att möta den mordvåg som drabbat Malmö.

Ygeman ska bland annat träffa kommunalrådet Karin Stjernfeldt Jammeh. Men han också ha ett möte med Malmös polismästare Stefan Sintéus som tidigare krävt kraftfullt stöd till Malmöpolisen.

Från 2016 fram tills i dag har det inträffat 13 mord i Malmö. Som en anledning till den här mordvågen har polisen pekat på den stora tillgången till illegala vapen.

Sedan i lördags sitter en 15-åring häktad misstänkt för mordförsök på en vaktmästare som sköts i huvudet när han skulle salta gångbanor vid en bostadsrättsfastighet i Malmö.

Vaktmästaren vårdas med livshotande skador på neurokirurgen i Lund.

Tidigare skjutningar i Malmö 2017

SKJUTNING 1 

TISDAG 3 JANUARI 03.34  Västra Kattarpsvägen 

• 18-årig kvinna hittas skjuten utomhus. Efter  förhör ska tre män ha blivit anhållna för mordförsök. Polisen säger  efter några dagar att det kan ha varit vådaskott. 


SKJUTNING 2

TISDAG 3 JANUARI 20.44 Docentgatan 

• Polisen hittar offret liggande på gatan. Två timmar senare meddelas att mannen avlidit av sina skador. 


SKJUTNING 3 

TISDAG 3 JANUARI 23.48 Påskliljegatan 

• En person skjuter in genom en fönsterruta på en  bostad. Ingen skadas, trots att tre personer befinner sig i bostaden. 


SKJUTNING 4:

ONSDAG 4 JANUARI 00.05 Lindängen Centrum

• En buss blir beskjuten när den står vid en  hållplats. Enligt uppgift  till Kvällsposten avlossades skotten när chauffören gick igenom bussen. 


SKJUTNING 5: 

MÅNDAG 9 JANUARI 18.07 Fosie 

• Polisen larmas om en skottlossning och hittar en tomhylsa i  närheten av en villa. Händelsen rubriceras som försök till mord.


SKJUTNING 6: 

TORSDAG 12 JANUARI 18.50 Rosengård

• En person skjuts intill en busshållsplats i Rosengård. Personen dör på platsen och visar sig sedan vara 16-årige Ahmed Obaid, tidigare ostraffad. Motivet till skjutningen är fortfarande okänt.


SKJUTNING 7: 

LÖRDAG 22 JANUARI 19.47 Lindängen

• En 18-årig man skjuts på en parkeringsplats vid en livsmedelsaffär på Munkhättegatan. Mannen skadas allvarligt men överlever – troligen på grund av att han bär en skottsäker väst.


SKJUTNING 8: 

ONSDAG 25 JANUARI 13.00 Nydala

• En man skjuts på Nydalatorget mitt på dagen. Mannen, som är i 20-årsåldern, förs med en sårskada på benet till sjukhus för vård. Ingen har gripits för skottlossningen.


SKJUTNING 9: 

ONSDAG 1 FEBRUARI 20.00 Akutmottagningen Malmö

• Polisen kallades till akuten i Malmö då en pojke i 16-årsåldern hade blivit skjuten i benet och själv kommit in till sjukhuset. Han har dock inte velat samarbeta med polisen och det är okänt vem som har skjutit och om det var ett vådaskott eller inte.

SKJUTNING 10: 

LÖRDAG 4 FEBRUARI 05.20 Eriksfältsgatan

• En grupp yngre män blir beskjutna vid ett gatukök. Polis hittar felra tomhylsor och platsen spärras av, men vittnena som sett händelsen vägrar samarbeta med polisen. Ingen ska ha skadats.


SKJUTNING 11: 

ONSDAG 8 FEBRUARI 01.59 Pildammsparken

• En vaktmästare, som röjde snö tillsammans med en anhörig, skjuts i närheten av Pildammsparken natten mot onsdag. En 15-årig misstänkt gärningsman har gripits och häktats för skotten – vaktmästaren vårdas fortfarande för sina skador.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!