Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ung kvinna anmälde sexofredande på festival

Latitud 57 anordnas på Brädholmen vid hamnen i Oskarshamn. Foto: Google Maps

En tonårsflicka har anmält ett sexofredande på festivalen Latitud 57 i Oskarshamn.

– Hon ska ha blivit sexuellt ofredad under konserten av en okänd gärningsman. Hon har inte sett vem det var som utförde detta, säger Pierre Hjelm, inre befälsassistent vid polisen i Kalmar.

Tonårsflickan ska enligt anmälan ha blivit sexuellt ofredad under fredagskvällen på Brädholmen i Oskarshamn. Händelsen ska ha inträffat under en konsert med Per Gessle, som Sveriges Radio P4 Kalmar var först med att berätta.

– Det var någon gång under konserten, säger Pierre Hjelm.

Okänd gärningsman

Gärningsmannen var inledningsvis okänd. Enligt anmälan ska flickan inte ha sett vem det var som tafsade på henne i publikhavet.

Latitud 57 anordnas sedan 2009 vid Oskarshamns hamn. Festivalen började i fredags och avslutas på lördagskvällen. Arrangören räknade med cirka 9 000 besökare under helgen. 

"Försöker jobba förebyggande"

Christian Åberg är festivalgeneral för Latitud 57.

– Vi försöker jobba förebyggande med sexuella trakasserier och har i år bland annat utbildat samtliga entrévärdar i hur man uppmärksammar och agerar vid eventuella incidenter. Vi har även, sedan förra året, upprättat en trygghetstelefon, som vi bemannar under festivalens öppettider. Vi har i år även byggt bort ”mörka hörn” och ytterligare stärkt belysningen på området, säger han.

– Vi har i vår säkerhetsplan en särskild bilaga kring sexuellt ofredande som beskriver hur personer som drabbats skall bemötas samt vilka åtgärder vi själv skall vidta. Alla sexuella ofredanden som kommer till vår kännedom polisanmäls.

 

Arrangören Brädholmen Event skriver på festivalens hemsida:

"Livemusik är något av det bästa som finns. En bra konsert där du tillsammans med andra människor delar en fantastisk upplevelse kan få din kropp att bubbla och skapa känslor av gemenskap och eufori. Men många människor på en liten yta kan också skapa problem och därför har vi i Brädholmen Event sedan länge målmedvetet arbetat för att förebygga alla former av sexuella ofredanden och göra Latitud 57 till en så trygg och säker plats som möjligt.

Vi har historiskt varit lyckligt förskonade från incidenter men kommer med anledning av de händelser som i år inträffat på andra festivaler i landet att ytterligare skärpa uppmärksamheten kring sexualbrott.

Inför årets Latitud kommer samtliga ordningsvakter och värdar, drygt 50 personer, att ha extra uppmärksamhet på sexuella ofredanden och naturligtvis bistå eventuella brottsoffer så att korrekt information kan lämnas vidare till polisen. Som en extra säkerhet kommer vi att upprätta en trygghetstelefon 070 312 57 72 som kommer vara bemannad under festivalens öppettider dit man kan vända sig om det inte finns någon ordningsvakt eller värd i närheten.

Vi vill även uppmuntra alla att prata med varandra om gränser, normer och att bli bättre på att säga ifrån när någon beter sig illa. Alla behöver sluta peka på varandra och i stället hjälpas åt att bygga ett samhälle där alla kan känna sig trygga och säkra – överallt."
Källa: Latitud 57

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!