Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ung kvinna häktades för mord – får 388 000 kr

Den 27-åriga mannen hittades mördad i Ystad i februari 2015. En ung kvinna satt häktad sex månader, misstänkt för inblandning i mordet. Nu får hon 388 000 kronor i skadestånd.
Foto: JENS CHRISTIAN/TOPNEWS.SE / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN/TOPNEWS
När kvinnan släpptes ur häktet saknade hon bostad och hade förlorat sitt arbete. Nu får hon 388 000 kronor i skadestånd.
Foto: JENS CHRISTIAN/TOPNEWS.SE / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN/TOPNEWS

I februari 2015 hittades en 27-årig man mördad i sin bostad i Ystad.

En ung kvinna häktades misstänkt för delaktighet i mordet, men släpptes på fri fot efter sex månader.

Nu betalar justitiekanslern ut 388 000 kronor i skadestånd till kvinnan.  

– Det är ofattbart att hon satt häktad så länge, det fanns ingen bevisning, säger kvinnans advokat Mikael Nilsson.

Den 27-årige mannen hittades död i sin bostad på Skottegatan i Ystad vid middagstid i februari 2015. Under morgonen hade grannarna i huset hört skrik och dunsar från lägenheten. Mannen hade utsatts för yttre våld och dött på vardagsrumsgolvet.

Tidigt i utredningen misstänktes en ung kvinna för delaktighet i mordet. Hon var nära anhörig till den mördade mannen och den som larmade polisen till lägenheten. Kvinnan häktades den 10 februari, samtidigt efterlystes en 29-årig man som misstänkt medgärningsman. Han greps i Tyskland i juni och utlämnades till Sverige. 

Släpptes på fri fot

Under hela utredningen nekade kvinnan och mannen till att vara inblandade i mordet. Både han och kvinnan har omhäktades gång på gång. 

I augusti 2015 släpptes plötsligt de båda på fri fot. Åtal har aldrig väckts i ärendet.

När kvinnan släpptes ur häktet hade hon förlorat både sitt jobb och sin bostad. Nu har justitiekanslern beviljat kvinnan ett skadestånd på 388 000 kronor för lidande och förlorad arbetsinkomst – en något högre summa än den kvinnan själv begärde.

– Jag vill inte kommentera fallet. Min klient lever i en svår situation. Men min bild är att fler och fler får ersättning från JK, på allt högre belopp för att de suttit häktade utan att dömas, säger kvinnans advokat Mikael Nilsson.

"Fanns ingen bevisning"

Polisen och åklagaren ville aldrig avslöja varför kvinnan var misstänkt, men enligt spaningsledaren fanns en motivbild som polisen arbetade efter.  

Kvinnans advokat Mikael Nilsson menar att åklagaren aldrig hade någon bevisning mot kvinnan.

– Det är ofattbart att hon satt häktad så länge, det fanns ingen bevisning, säger han.

– Det är åklagarens ansvar att ta fram bevisning och tingsrätten borde ställa högre krav på den bevisning som läggs fram. Folk blir allt för lätt frihetsberövade och därför ökar skadestånden från JK.


Kvinnan advokat Mikael Nilsson säger att det aldrig fanns några bevis mot henne.
Foto: MICKE ÖLANDER

Fler stora skadestånd de senaste åren

Mordet på Claesgatan

En 34-årige man dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för mordet på en 51-årig man i Malmö i juni 2015. Efter ett beslut i hovrätten släpptes han på fri fot. Mannen fick 500 000 kronor i skadestånd.


Mordet på småbarnspappan

I januari 2013 lämnade småbarnspappan Faton Balaj hemnet i Landskrona men kom aldrig hem igen. Två månader senare hittades hans kropp i ett skogsområde utanför Hörby. Två män dömdes i Lunds tingsrätt till 18 års fängelse och utvisning, men domen överklagades och männen friades. I ett beslut av justitiekanslern får de nu 620 000 kronor för den tid som de satt frihetsberövade. 


Gryningspyromanen

Ulf Borgström, känd som gryningspyromanen släpptes fri i april 2016. I åratal gäckade han polisen och misstänktes för över 100 anlagda bränder. Men han är bara dömd för två, 2006 och 2011. 

I augusti 2016 fick han 30 000 kronor i skadestånd för att ha suttit frihetsberövad misstänkt för ytterligare en brand utan att dömas.


Mordet i Kalamark

2004 rånades två bröder i Kalamark utanför Piteå. En av dem hittades mördad, den andra skadad och bunden. Året efter dömdes Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån. 

I juli 2017 friades han helt från alla misstankar. Kaj Linna säger att han kommer att ansöka om skadestånd för de nära 13 år som han satt fängslad, men har inte velat uppge hur mycket han kommer att begära.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!