Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ung flyktingpojke avled efter sen vård

Skånes universitetssjukhus i Lund.Foto: Christer Wahlgren

En 16-årig flyktingpojke avled medan olika avdelningar på Skånes universitetssjukhus diskuterade vem som hade ansvaret.

– Vi beklagar djupt att det här hände, säger chefläkaren Marie Ekberg till sydsvenskan.se.

Pojken, som kommit ensam till Sverige, blev sjuk i augusti förra året. Han blev först inlagd på sjukhus i Halmstad där det konstaterades att han led av svår njursvikt.

16-åringen flyttades då till barn- och ungdomskliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Det bestämdes att han skulle få dialys genom en kateter i magen.

Men den behandlingen dröjde i två veckor "på grund av oklarheter och oenighet" om vem som hade ansvar för patienter i åldern 15–18 år, skriver Inspektionen för vård och omsorg i ett beslut.

Avled i hjärtinfarkt

Pojken flyttades till slut till njurkliniken i Malmö för att få en kateter. Men när han senare flyttades tillbaka till Lund försämrades hans tillstånd snabbt och han avled i hjärtinfarkt.

Vårdgivarna förklarar bristerna med bland annat oklar ansvarsfördelning och bristande kommunikation mellan vårdinrättningarna.

– Man borde ha kommunicerat hela patientens situation, säger Marie Ekberg till tidningen.

Samtidigt säger hon att 16-åringen avled i en hjärtinfarkt hade nog inte gått att undvika.

– Vår bedömning är att det inte beror på bristerna i vården.