Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

“Undviker att bada av rädsla för rasism”

Zainab Zarakit, 23, reagerade mot kommentarerna om en kvinna som badar i burkini.
Foto: Privat

I ett inlägg på Facebook hängdes en kvinna i burkini och hennes man ut på bild när de badade i Sverige.

Kommentarerna om ”tält”, ”häxa” och ”IS” fick Zainab Zarakit, 23, att reagera.

– Ska man stötta kvinnor ska man stötta alla kvinnor, även täckta, annars är det hyckleri. Hur befriar du mig genom att kalla mig häxa?

I dagarna la en kvinna ut en bild på Facebook där ett par syns bada på en strand i Sverige. Den badande kvinnan har burkini, mannen badbyxor. I inlägget skriver kvinnan att det är ”ofräscht och vidrigt” och att ”jämställdheten mellan könen är ett minne blott”.

Zainab Zarakit, 23, i Malmö såg inlägget i en stor Facebookgrupp och klickade sig vidare till kvinnans profil. 

– Där var kommentarerna inte så trevliga. De skrev att det var isis, tält, huckle och kallade kvinnan häxa och annat äckligt. 

Första året med burkini

Zainab Zarakit bär själv burkini när hon badar. Burkinin har hängt med på resor utomlands men det här är första sommaren som hon badar med den i Sverige.

– Jag har varit osäker inför att använda den i Sverige, folk stirrar och kommenterar. Det här upplever flera av mina tjejkompisar, det är sjukt att man får så mycket blickar. Många undviker stranden för att man är rädd att dömas eller råka stöta på rasister. 

Risken är att muslimska kvinnor som är obekväma i baddräkt och bikini inte badar alls, menar Zainab. Hon har själv valt bort bad tidigare, men för två år sedan föddes hennes dotter.

– Ja och hon älskar att bada, så nu har jag bestämt mig. Det här är första året som jag använder burkinin hemma i Sverige. 

”Predikar inte”

Väl medveten om fördomarna har Zainab Zarakit lärt sig hur hon kan ”försvara” plagget. Vad burkinin är tillverkad av och att den är okej att använda på badhus. 

– Det är jobbigt, men man märker att det behövs. Jag predikar inte vad andra har på sig utan försöker stötta mina vänner om de är osäkra för att peppa dem att bära det plagg de själva vill ha. Bikini, baddräkt eller burkini.

TV: Fler sydsvenska nyheter

Diyora, 18, tog studenten – nu utvisas hon ur Sverige

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige