Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Undersköterskornas krav – ökad ersättning

Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

Undersköterskorna i Halmstad går en kamp mot regionen.

Nu kräver man högre OB-ersättning och arbetsförkortning.

– Vi samlar kraft och gör något nytt av det här, säger en undersköterska till Sveriges Radio Halland. 

För två år sedan dubblerades OB-ersättningen för sjuksköterskor som arbetar på sjukhusen i Halland. Men undersköterskorna fick nöja sig med en mindre höjning, skriver Sveriges Radio Halland.

Nu kräver undersköterskorna förbättrade villkor – och använder sjuksköterskornas höjning som exempel. 

Enligt Sveriges Radio Halland har undersköterskorna startat en namninsamling. Radiostationen har intervjuat en av personerna som skrivit under. Han säger att det är en uppföljning på den förra namninsamlingen – som samlade 1600 underskrifter – undersköterskorna gjorde. 

- Missnöjet växer, därför kör vi på här. Skillnaden i lön är en helt annan sak, men att göra skillnaden i ersättning för obekväm arbetstid och veckoarbetstid mellan oss och sjuksköterskorna är fruktansvärt fel.

”Vi samlar kraft”

Undersköterskorna anser att det ska vara samma ersättning för arbete för obekväm arbetstid för undersköterskor och för sjuksköterskor. 

– Vi samlar kraft och gör något nytt av det här, säger en som skrivit under listan.

Listan med namn kommer att lämnas in till regionens politiker. 

Genom aktionen hoppas undersköterskorna få en höjd ersättning för obekväm arbetstid och samma arbetstidsförkortning som sjuksköterskorna fick 2017.