Ayham Almadani,16, pekar mot skolgården vid sporthallen.
– De svenska klasserna kom precis ut från julavslutningen. Det var därför det blev så mycket folk som reagerade och tittade på. Vi var inte så många egentligen. Jag gick bara dit för att sära på de fyra som slogs från början. Jag sa “stick härifrån, bråka inte framför skolan”. Sen såg jag inte så bra vem som slog mig och inte. Under tio minuter ungefär var det katastrof. Sedan delade polisen upp alla grabbar på två sidor.
I går på förmiddagen gick polisen in och särade på de två sidorna i ett mass-slagsmål utanför sporthallen på Knut Hahnsskolan i Ronneby. Ambulans kom till platsen och fyra stycken fördes till sjukhus. Nyheten toppade de nationella nyhetssändningarna.
Två av anmälningarna som upprättats i anslutningen till bråket rubriceras som hatbrott. Hatbrotten ska vara från en grupp killar med syrisk bakgrund riktat mot afghaner. Under kvällen kallades 20 extra polispatruller plus väktare in för att hålla centrum säkert. Ayham Almandi kommer från Syrien men bor på ett ungdomsboende där majoriteten är ensamkommande afghaner. Han beklagar att bråket fått etniska förtecken.
– Jag har bott med nästan bara afghaner i ett år. Jag har ingenting emot afghaner. De är mina kompisar. Såklart finns det araber som inte gillar Afghanistan och tvärtom men nu har jag sett hur alla svenska människor kommenterar på Facebook och säger ”fucking syrier”, ”fucking afganer”, då har jag blivit ledsen att vi gjorde så i går. Det var dåligt.

LÄS MER: Det säger Ronnebyborna om våldet
LÄS MER: Storbråk på skola i Ronneby – 100-150 elever slogs
Pågått i flera år
Två av gårdagens anmälningar, en om misshandel och en om olaga hot via ombud, har initialt rubricerats som hatbrott. Men förundersökningsledaren har inte tagit ställning till om de kommer att fortsätta klassas som hatbrott.
– Det har under flera års tid inträffat mindre bråk mellan araber och afghaner. Det har startat med en skitgrej mellan två individer och sedan har vänner strömmat till för att hjälpa till. Bråk har varit både i skolmiljö och på HVB-hemmen där vissa av dem bor, säger en person med insyn i polisens arbete.
I anmälningarnas gärningsbeskrivningar är det svårt att se varför de kvalificeras som hatbrott. Samtliga Ronnebybor vi möter säger att motsättningarna mellan ungdomarna inte bottnar i något djupare.
Abdoulhussain Jasim, som driver en shiamuslimsk förening i Karlskrona, tror att de flesta unga afghaner i området, där hazara är den största folkgruppen, är för sekulära för att någon skulle ge sig på dem av religiösa skäl.
– Av de trehundra nya afghaner som bor här kommer inte många hit och ber. Under högtiden Ashura vet jag att det sattes upp en tillfällig lokal i Ronneby men annars kommer de inte. Därför tror jag inte det här har sådant att göra, jag tror det är ett ungdomsbråk.
Abdoulhussai Jasims förening är den närmsta bönelokalen för shiiter i Ronneby.
LÄS MER: Våld, hot och utpressning i småstaden Ronneby

"Hjärtat vill att jag hjälper dom"
Runt julgranen på torget samlas Ayham Almadanis kompisar från skolan. En har en rejäl blåtira och en annan en rispa på kindbenet som han säger kommer från någons fingernaglar. Alla vännerna har syrisk bakgrund utom en som är libanes. Killen med rispat kindben vill att vi understryker att siffran över antalet som slogs har överdrivits.
– Det var bara ett litet problem. De som skriver i tidningen och på Facebook gör det stort. Fyra barn slogs först. De är 14, 15 år. Två afghaner och två araber. Så gick vi dit för att gå emellan. Vi är äldre – 17, 18 år – och vill inte att de slår varandra. Vi var kanske tio araber. Men det var afghanerna som började. De började ringa in sina äldre kompisar. Många av afghanerna är 25 år och inte alls barn så de kan slåss. Men frågar du dom kommer de absolut att stå med varandra och säga att araberna började.
Dom som är från Syrien är mer än min kompis, de är araber, hjärtat vill att jag hjälper dom.
Ingen kan riktigt säga vad den grundläggande konfilkten konkret handlat om. Han med det rispade kindbenet säger att han han tänka sig att glömma sin skada och gå vidare. Det gäller däremot inte kompisen, med den ordentliga blåtiran.
– Kan du behandla mitt öga nu? Nej! Så jag kan inte glömma det heller! Ursäkta mig men svenskar snackar för mycket skit. Det var bara 50, 60 som bråkade. De andra stod på sidan och kollar på.
Alla lärare där såg det. Sluta skriva på Facebook att 150 stycken slogs. Konflikten har dragit till sig enorm uppmärksamhet och kommunledningen i Ronneby satt under dagen efter slagsmålet i krismöte där flera insatser planerades. Under kvällen var Ronneby extremt polistätt, med flera civilbilar ute.
Någon koppling till den rapporterade utpressarverksamheten av ett kriminellt kompisgäng finns däremot inte. Skolbråket fördes mellan yngre personer.
– Vi studerar. Vi är bara 18. Dom som är kriminella, och alla vet vilka det är, är äldre som inte har någonting att göra. Vi har en framtid, säger killen med det rispade kindbenet.
Ayham Almadani berättar att han kan namnen på flera av de från afghanska sidan som slogs och att de umgås. Han vet fortfarande inte varför de fyra personer som från början hade slagsmålet egentligen började slåss. Vi frågar varför han automatiskt tar sina syriska kompisars parti om han har vänner på båda sidor av konflikten och inte vet vad bråket handlar om.
– För att det känns rätt i mitt hjärta. Dom som är från Syrien är mer än min kompis, de är araber, hjärtat vill att jag hjälper dom. För att jag är från Syrien och om jag lämnar min syriska kompis och står på afghanernas sida då blir min kompis arg.
LÄS MER: Ronnebyborna manifesterar mot våldet

Intervju stoppad av personal
Några minuter från centrum och bakom en husgrupp med asylboenden ligger två hvb-hem där ungdomar utan vårdnadshavare bor. På båda hemmen finns få boende med andra bakgrunder än afghanska. Några av dem tar själva kontakt med Kvällsposten via Facebook och säger att de vill berätta vad konflikten handlar om. Men när vi kommer till boendet stoppar personalen oss och deras goda man säger nej till eventuella intervjuer.
Boendena har infört nya regler om att ingen får hämta kompisar till rummen så att bråken ska kunna fortsätta med ditkallade vänner.
En kvinnlig elev på skolan berättade igår för oss att hon blivit rädd av slagsmålet utanför sporthallen och snabbt lämnat skolområdet.
– Två afghaner som går på en annan skola kom till skolan. Då samlades flera araber för att ge tillbaka och sen kom fler afghaner. Det blev som ett krig. Vi blev rädda och gick därifrån, sa eleven igår.
Dagen efter det stora skolbråket är den allmänna uppfattningen i Ronneby centrum att det handlat om en uppgörelse mellan två grupper av barn. Under fredagskvällen var väktare fortfarande på plats i centrumet för att patrullera gatorna.
LÄS MER: Ronnebygänget har tagit över småstaden
Detta har hänt
Kvällsposten har flera gånger rapporterat om oroligheterna i Ronneby.
I december sa regionpolischef Annika Stenberg att polisstationen i staden – som varit stängd sedan i maj – ska öppna igen. Då handlade det dock främst om ett utpressargäng som satt skräck i staden, med hot och våld. Något som eskalerat i staden. Ronnebygänget består av några kärnindivider och deras "medhjälpare", ett gäng yngre killar.
Polisen har gjort två gripanden av nyckelpersoner bakom de ständigt pågående utpressningsförsöken som drabbar företagare i staden. Två bröder utan svenskt uppehållstillstånd som tillhör gängets kärna. I början av december sattes storebrodern, efter sju år med utvisningsbeslut, i förvar. Tidigare har det ansetts råda verkställningshinder.
Så sent som i tisdags utsattes en av de inblandade i konflikten, en företagare som Kvällsposten flera gånger pratat med, för ett brandattentat. Någon hade försökt tända på hans butik, men misslyckats.
Och på torsdagen bröt ett storbråk ut på Knut Hahnsskolan – unga afghaner och araber på skolan rök ihop i en etnisk konflikt.