Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Under tio minuter var det katastrof"

Foto: ANDERS GRONLUND
Ali Omar, 45, butiksägare: – I går har polisen varit jätteduktiga. Alla vi köpmän känner oss lättade. Vi måste alla tacka polisen. Jag applåderar dem. Väktarna i går var också jättebra. Jag tror de kriminella blir rädda av alla väktare, civilpolis och poliser. Vi måste också tacka journalister som har skrivit om det här och gjort att de kriminella inte kan fortsätta utan konsekvens. Jag hoppas freden kommer tillbaka hit i Ronneby, här var så tryggt innan.
Foto: ANDERS GRONLUND
Tini, 19, säljare. – Jag bor inte här men jag åker in till jobbet varje dag från Karlskrona. Jag skulle inte kunna flytta hit, här händer för mycket skit och så är det för litet också. Det värsta jag sett var när jag gick på Nygatan och en bil parkerade mitt på förmiddagen medan minst tjugo personer sprang dit och började slåss. Barn sprang runt mitt i allt. Det var jobbigt att se.
Foto: ANDERS GRONLUND
Jan Olsson, 62, gymnasielärare. – Jag är lärare själv i en annan stad och jag blev förvånad när jag läste om motsättningar bakom bråket i går för detta upplever inte vi på vår skola. Vi kanske har lyckats stävja det, vi lärare. Jag blev frustrerad när jag inte fick någon bakgrund till bråket genom nyheterna. När jag får höra att hundra elever slåss på en skola men inte varför? Och inte kan det väl ha varit överdrivet heller om det sen står sex polisbilar ute när jag kommer hem? Varför kommer det hit en massa gangsters? Snorvalpar som springer in i affärerna och begär 2000 kronor? Ska jag vara ärlig tror jag inte det kommer bli bättre heller.
Foto: ANDERS GRONLUND
Anas Kaboura, 26, charkhandlare. – För 8 månader sen krossades vår ruta men vi har inte bytt ut den. Gör vi det kanske de ser att rutan är ny och kommer tillbaks för att krossa den igen. Jag tycker annars inte att det är så mycket problem här.
Foto: ANDERS GRONLUND
Sandra Novakov, 26, asylsökande. – Här i Ronneby är så mycket polis ute så man inte kommer fram på gatan. Vi älskar Ronneby för att våra kompisar bor här. Men här sker mycket snatterier i butikerna. Det känns inte bra. Vad händer nästa dag, en dag kanske man hittar en bomb? Bråket i skolan vet jag inget om, jag studerar inte. Det vore bra om problemen slutar innan mitt barn växer upp. Nu är hon bara hemma med mig så nu är hon inte så rädd men jag vill inte behöva svara på “mamma, varför är polisen här” hela tiden. Jag vill att min dotter ska se något annat.
Foto: ANDERS GRONLUND
1 / 7

Ett mass-slagsmål avslutade skolterminen i brottsdrabbade Ronneby. Men ingen kan förklara bråket mellan unga afghaner och syrier. 

Nu rubriceras två anmälningar från bråket som hatbrott

 Ayham Almadani,16, pekar mot skolgården vid sporthallen.

–  De svenska klasserna kom precis ut från julavslutningen. Det var därför  det blev så mycket folk som reagerade och tittade på. Vi var inte så många egentligen. Jag gick bara dit för att sära på de fyra som slogs från början. Jag sa “stick härifrån, bråka  inte framför skolan”. Sen såg jag inte så bra vem som slog mig och inte. Under tio minuter ungefär var det katastrof. Sedan delade polisen upp  alla grabbar på två sidor.

I går på förmiddagen gick polisen in och särade på de två sidorna i ett mass-slagsmål utanför sporthallen på Knut Hahnsskolan i Ronneby. Ambulans kom till platsen och fyra stycken fördes till sjukhus. Nyheten toppade de nationella nyhetssändningarna. 

Två  av anmälningarna som upprättats i anslutningen till bråket rubriceras som hatbrott. Hatbrotten ska vara från en grupp killar med syrisk bakgrund riktat mot afghaner. Under kvällen kallades 20 extra polispatruller plus väktare in för att hålla centrum säkert. Ayham Almandi kommer från Syrien men bor på ett ungdomsboende där majoriteten är ensamkommande afghaner. Han beklagar att bråket fått  etniska förtecken.

–  Jag har bott med nästan bara afghaner i ett år. Jag har ingenting emot afghaner. De är mina kompisar. Såklart finns det araber som inte gillar Afghanistan och tvärtom men nu har jag sett hur alla svenska människor kommenterar på Facebook och säger ”fucking syrier”, ”fucking afganer”, då har jag blivit ledsen att vi gjorde så i går. Det var dåligt.

Foto: ANDERS GRONLUND

LÄS MER: Det säger Ronnebyborna om våldet

LÄS MER: Storbråk på skola i Ronneby – 100-150 elever slogs  

Pågått i flera år

Två av gårdagens anmälningar, en om misshandel och en om olaga hot via ombud, har initialt rubricerats som hatbrott. Men förundersökningsledaren har inte tagit ställning till om de kommer att fortsätta klassas som hatbrott.

–  Det har under flera års tid inträffat mindre bråk mellan araber och afghaner. Det har startat med en skitgrej mellan två individer och sedan har vänner strömmat till för att hjälpa till. Bråk har varit både i skolmiljö och på HVB-hemmen där vissa av dem bor,  säger en person med insyn i polisens arbete.

I anmälningarnas gärningsbeskrivningar är det svårt att se varför de kvalificeras som hatbrott. Samtliga Ronnebybor vi möter säger att motsättningarna mellan ungdomarna inte bottnar i något djupare.

Abdoulhussain Jasim, som driver en shiamuslimsk förening i Karlskrona, tror att de flesta unga afghaner i området, där hazara är den största folkgruppen, är för sekulära för att någon skulle ge sig på dem av religiösa skäl.

–  Av de trehundra nya afghaner som bor här kommer inte många hit och ber. Under högtiden Ashura vet jag att det sattes upp en tillfällig lokal i Ronneby men annars kommer de inte. Därför tror jag inte det här har sådant att göra, jag tror det är ett ungdomsbråk.

Abdoulhussai Jasims förening är den närmsta bönelokalen för shiiter i Ronneby.


LÄS MER: Våld, hot och utpressning i småstaden Ronneby

Krossade glas i Ronneby.
Foto: ANDERS GRONLUND

"Hjärtat vill att jag hjälper dom"

Runt julgranen på torget samlas Ayham Almadanis kompisar från skolan. En har  en rejäl blåtira och en annan en rispa på kindbenet som han säger kommer från någons fingernaglar. Alla vännerna har syrisk bakgrund utom en som är libanes. Killen med rispat kindben vill att vi understryker att siffran över antalet som slogs har överdrivits.

–  Det var bara ett litet problem. De som skriver i tidningen och på Facebook gör det stort. Fyra barn slogs först. De är 14, 15 år. Två  afghaner och två araber. Så gick vi dit för att gå emellan. Vi är äldre – 17, 18 år – och vill inte att de slår varandra.  Vi var kanske tio araber. Men det var afghanerna som började. De började ringa in sina äldre kompisar. Många av afghanerna är 25 år och inte  alls barn så de kan slåss. Men frågar du dom kommer de absolut att stå med varandra och säga att araberna började.


Dom som är från Syrien är mer än min kompis, de är araber, hjärtat vill att jag hjälper dom.

Ingen kan riktigt säga vad den grundläggande konfilkten konkret handlat om. Han med det rispade kindbenet säger att han han tänka sig att glömma sin skada och gå vidare. Det gäller däremot inte kompisen, med den ordentliga blåtiran.

–  Kan du behandla mitt öga nu? Nej! Så jag kan inte glömma det heller! Ursäkta mig men svenskar snackar för mycket skit. Det var bara 50, 60 som bråkade. De andra stod på sidan och kollar på.

Alla  lärare där såg det. Sluta skriva på Facebook att 150 stycken  slogs. Konflikten har dragit till sig enorm uppmärksamhet och kommunledningen i Ronneby satt under dagen efter slagsmålet i krismöte där flera insatser planerades. Under kvällen var Ronneby extremt polistätt, med flera civilbilar ute.

Någon koppling till den rapporterade utpressarverksamheten av ett kriminellt  kompisgäng finns däremot inte. Skolbråket fördes mellan yngre personer.

–  Vi studerar. Vi är bara 18. Dom som är kriminella, och alla vet vilka  det är, är äldre som inte har någonting att göra. Vi har en framtid, säger killen med det rispade kindbenet.

Ayham Almadani berättar att han kan namnen på flera av de från afghanska  sidan som slogs och att de umgås. Han vet fortfarande inte varför de fyra personer som från början hade slagsmålet egentligen började slåss. Vi frågar varför han automatiskt tar sina syriska  kompisars parti om han har vänner på båda sidor av konflikten och inte vet vad bråket handlar om.

–  För att det känns rätt i mitt hjärta. Dom som är från Syrien är mer än min kompis, de är araber, hjärtat vill att jag hjälper dom. För att jag  är från Syrien och om jag lämnar min syriska kompis och står på afghanernas sida då blir min kompis arg.LÄS MER: Ronnebyborna manifesterar mot våldet 


Skolan i Ronneby där bråket inträffade.
Foto: ANDERS GRONLUND

Intervju stoppad av personal

Några  minuter från centrum och bakom en husgrupp med asylboenden ligger två  hvb-hem där ungdomar utan vårdnadshavare bor. På båda hemmen finns få boende med andra bakgrunder  än afghanska. Några av dem tar själva kontakt med Kvällsposten via Facebook och säger att de  vill berätta vad konflikten handlar om. Men när vi kommer till boendet stoppar personalen oss och deras goda man säger nej till eventuella intervjuer. 

Boendena har infört nya regler om att ingen får hämta kompisar till rummen så att bråken ska kunna fortsätta med ditkallade vänner.
En kvinnlig elev på skolan berättade igår för oss att hon blivit rädd av slagsmålet utanför sporthallen och snabbt lämnat skolområdet.
– Två afghaner som går på en annan skola kom till skolan. Då samlades flera araber för att ge tillbaka och sen kom fler afghaner. Det blev som ett krig. Vi blev rädda och gick därifrån, sa eleven igår.
Dagen efter det stora skolbråket är den allmänna uppfattningen i Ronneby centrum att det handlat om en uppgörelse mellan två grupper av barn.  Under fredagskvällen var väktare fortfarande på plats i centrumet för att patrullera gatorna.


LÄS MER: Ronnebygänget har tagit över småstaden  Detta har hänt

Kvällsposten har flera gånger rapporterat om oroligheterna i Ronneby. 

I december sa regionpolischef Annika Stenberg att polisstationen i staden – som varit stängd sedan i maj – ska öppna igen. Då handlade det dock främst om ett utpressargäng som satt skräck i staden, med hot och våld. Något som eskalerat i staden. Ronnebygänget består av några kärnindivider och deras "medhjälpare", ett gäng yngre killar. 

Polisen har gjort två gripanden av nyckelpersoner bakom de ständigt pågående utpressningsförsöken som drabbar företagare i staden. Två bröder utan svenskt uppehållstillstånd som tillhör gängets kärna. I början av december sattes storebrodern, efter sju år med utvisningsbeslut, i förvar. Tidigare har det ansetts råda verkställningshinder. 

Så sent som i tisdags utsattes en av de inblandade i konflikten, en företagare som Kvällsposten flera gånger pratat med, för ett brandattentat. Någon hade försökt tända på hans butik, men misslyckats.

Och på torsdagen bröt ett storbråk ut på Knut Hahnsskolan – unga afghaner och araber på skolan rök ihop i en etnisk konflikt.