I helgen hade SD-ledaren Jimmie Åkesson och hans fru Louise Erixon, SD-politiker i Sölvesborg, kräftskiva. På festen spelade bandet Ultima Thule med ett förflutet på vitmaktscenen. "Jag känner bandmedlemmarna personligen och de är inga rasister", säger Louise Erixon. Foto: Louise ErixonI helgen hade SD-ledaren Jimmie Åkesson och hans fru Louise Erixon, SD-politiker i Sölvesborg, kräftskiva. På festen spelade bandet Ultima Thule med ett förflutet på vitmaktscenen. "Jag känner bandmedlemmarna personligen och de är inga rasister", säger Louise Erixon. Foto: Louise Erixon

I helgen hade SD-ledaren Jimmie Åkesson och hans fru Louise Erixon, SD-politiker i Sölvesborg, kräftskiva. På festen spelade bandet Ultima Thule med ett förflutet på vitmaktscenen.
"Jag känner bandmedlemmarna personligen och de är inga rasister", säger Louise Erixon.

 Foto: Louise Erixon
Ultima Thule fick under karriärens början draghjälp av Bevara Sverige svenskt, enligt Expos chefredaktör Daniel Pohl. I dag vill de framstå som rumsrena, menar han.Ultima Thule fick under karriärens början draghjälp av Bevara Sverige svenskt, enligt Expos chefredaktör Daniel Pohl. I dag vill de framstå som rumsrena, menar han.
Ultima Thule fick under karriärens början draghjälp av Bevara Sverige svenskt, enligt Expos chefredaktör Daniel Pohl. I dag vill de framstå som rumsrena, menar han.

Ultima Thule spelade på SD-ledarens kalas

Publicerad

Jimmie Åkesson bjöd in till en privat spelning med det nationalistiska bandet Ultima Thule.

Både Emilie Pilthammar (M) och Karlskronas SD-topp Christopher Larsson syntes till på Jimmy Åkessons och frun Louise Erixons kräftskiva.

– Jag känner bandmedlemmarna personligen och de är inga rasister, jag tycker att bandet spelar en fin musik om vårt land, säger Louise Erixon till Kvällsposten.

I helgen arrangerade SD-ordföranden Jimmie Åkesson och hans fru Louise Erixon, som sitter i kommunfullmäktige i Sölvesborg, en kräftskiva i sin trädgård i Sölvesborg i Blekinge.

Paret bjöd då in det kontroversiella bandet Ultima Thule. När Ultima Thule bildades på 1980-talet var de ett av de mer kända banden på scenen för vit makt-musik. I dag räknas bandet in i genren vikingarock som påminner om vit makt-musik men vars texter inte innehåller någon uttalad rasism.

I stället kretsar Ultima Thules låtar kring "hyllningar av vikingar, gamla kungar och krigare", enligt Expo. Ultima Thule har valt att avbryta spelningar när någon i publiken gjort Hitlerhälsning. Men vikingarock säljs i nazistiska och främlingsfientliga nätbutiker, och 2002 lät sig Ultima Thule intervjuas i en av Nationaldemokraternas tidningar, enligt Expo.

Louise Erixon har inga problem med Ultima Thules förflutna.

– Det här var på 80-talet, alltså innan jag var född. Men det jag vet är att det var fyra killar som desperat ville få ut sin musik, säger Louise Erixon om sponsringen av Bevara Sverige Svenskt.

– Jag känner bandmedlemmarna personligen, och de är inte rasister. Jag tycker bara bandet spelar fin musik om vårt land. Jag känner mig oerhört hedrad över att de erbjöd sig att komma hem till oss och spela i vår trädgård på vår kräftskiva, säger Louise Erixon.

"Cirkeln är sluten"

Men alla ser inte lika lätt på det hela.

Enligt Expos chefredaktör Daniel Pohl råder det inga tvivel var gruppen har sin hemvist. Samtidigt är han inte förvånad över händelsen.

– Man kan se det som att cirkeln är sluten. Ultima Thule fick under början av sin karriär stor hjälp av organisationen Bevara Sverige Svenskt, en organisation som sedermera blev Sverigedemokraterna. De är soundtracket till 90-talets högervåg. Åkesson har tidigare förklarat vilken betydelse bandet hade för hans politiska uppvaknande, så det här är ingen överraskning, säger han

Enligt Daniel Pohl har det tidigare ryktats om att gruppens medlemmar har stöttat högerextrema politiker som Jörg Haider och Jean-Marie Le Pen.

Att man sedan har tagit avstånd från den högerextrema retoriken är varken konstigt eller främmande.

– Ultima Thule är för vit makt musik vad SD är för högerextremism. De har inte blivit rumsrena, men vill gärna framstå som att de har blivit det. Det förvånar mig inte att de umgås, det som förvånar är väl i så fall att bilden på dem slank igenom partiets PR-maskineri, säger Daniel Pohl.

"Jag ser det inte som något märkligt"

Flera SD-politiker var på plats på festen. Men utöver det var även moderaten Emilie Pilthammar specialinbjuden till kräftskivan.

Hon bekräftar att hon var på kräftskivan eftersom hon känner Jimmie Åkesson och Louise Erixon – men tar avstånd från SD:s politiska åsikter.

"Då vi är vänner sedan ungdomen och nu har barn som är lika gamla träffas vi trots att vi inte delar politisk hemvist. Jag ser inget konstigt i det och frågar aldrig varken vilken mat som bjuds, vilka de andra deltagarna är eller om det är någon tänkt underhållning. Jag ser inte det som något märkligt. Jag skulle heller inte lämna en fest pga av att något av ovanstående inte passar mig", skriver Emilie Pilthammar i ett sms till Kvällsposten.

"Ungdomssynder"

Christopher Larsson, som är gruppledare för Sverigedemokraterna i Karlskrona, var enligt SVT Blekinge, också på festen.

Han ser inget problem med att förknippas med det nationalistiska partiet Ultima Thule.

– Det där var ungdomssynder och jag tror inte att bandmedlemmarna var medvetna om vilka som sponsrade på den tiden. De ville bara få ut sin musik. Då är det värre när artister som Maskinen öppet torgför drogpropaganda. Det finns filmer som visar att Ultima Thule skällt ut och avvisat nazister som kommit på bandets konserter, säger Christopher Larsson, till SVT Blekinge.

För Kvällsposten vill inte Sverigedemokraten inte kommentera festen.

"Ultima Thule tar avstånd från extremism"

Henrik Vinge, som är presschef för Sverigedemokraterna säger att det är välkänt sedan tidigare att Ultima Thule tar avstånd från de extremistiska strömningarna inom den nationalistiska rörelsen.

– Ultima Thule har varit konsekventa i flera decennier med det här, så att försöka utmåla dem som högerextrema på det här sättet gör man om man är politisk motståndare till Sverigedemokraterna, det gör man inte om man är intellektuellt hederlig, säger han.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag