Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulrikke, 20, nobbades av modejätte – var "för stor"

Den danska modellen Ulrikke Høyer, 20, riktar en kraftig känga mot Louis Vuitton.
Hon nekades jobb, för att hon anses vara "för stor".
Foto: THOMAS WHITE

Danska Ulrikke Høyer, 20, är en etablerad och uppskattad modell – nu slår hon tillbaka mot modeföretaget Louis Vuitton.

Anledningen: Hon har nekats jobb, för att hon anses vara "för stor". Något som fått både henne själv och många andra att reagera kraftigt.

– Jag kan inte acceptera att det blir betraktat som normalt att folk i modebranschen uppför sig på det här sättet . De finner njutning i att ha makt över unga tjejer och kommer att gå till ytterligheter för att tvinga dig få en ätstörning, skriver hon på Facebook.

Ulrikke Høyer, 20, har en kropp som många andra avundas. Hon har varit modell för välkända och etablerade modeföretag och skulle i april vara en del av modegiganten Louis Vuittons modeshow i Tokyo.

Men på catwalken fanns inte 20-åringen med. Personerna som väljer modellerna ansåg nämligen att hon var för stor. I ett uppmärksammat Facebookinlägg berättar nu modellen hur en av personerna som "castar" modeller berättade att det var en del problem med Ulrikke.

"Enligt henne hade jag en mycket uppsvälld mage och uppsvällt ansikte och därför rådde hon mig att svälta mig med den här kommentaren: "Ulrikke behöver bara dricka vatten de närmaste 24 timmarna", skriver modellen.

https://www.instagram.com/p/BUPJv5lgzvc/

Louis Vuitton vill inte kommentera

När hon vägrade att finna sig i att inte äta eller dricka ett helt dygn innan showen, fick hon inte vara med. Och hennes inlägg har berört många, och flera anser att modevärldens kroppsideal är onaturliga och hetsar kvinnor till ätstörningar för att passa in i rollen.

Något som är orimligt och förödande – och förödmjukande – för många, menar Ulrikke.

"Jag inser att jag är en produkt, men jag har sett alltför många flickor som är sååå tunna att jag inte ens förstår hur de går eller pratar. Det är så uppenbart att dessa flickor är i desperat behov av hjälp. Det är lustigt hur du kan vara 0,5 eller 1 centimeter för stor, men aldrig en till sex centimeter "för liten"," skriver Ulrikke fortsättningsvis.

Under sådana omständigheter vill modellen aldrig jobba igen, förklarar hon vidare. Tidningen BT, som uppmärksammat Ulrikkes inlägg, skriver att Louis Vuittons pressbyrå har avböjt att kommentera.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!