Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulrikas hyllning till Ikeas personal: ”Änglar finns”

Ulrika Jensen, 32.Foto: Privat
Ulrikas Facebookinlägg.Foto: Skärmavbild

Ulrika Jensen, 32, var på Ikea med sina två döttrar för att äta middag.

Då fick hennes äldsta dotter – som har autism – plötsligt ett utbrott.

Nu hyllar hon Ikea-personalens agerande i ett uppmärksammat Facebookinlägg.

– Så här borde alla i omgivningen bete sig, säger Ulrika Jensen.

”Jag brukar inte skriva så mycket om min dotters diagnos. Men i kväll vill jag dela med mig.”

Så inleder Ulrika Jensen sitt Facebookinlägg om händelsen som utspelade sig på Ikea Helsingborg i fredags. Hennes yngsta dotter fyllde sex år, så efter jobbet körde Ulrika Jensen och hennes två döttrar till Ikea för att äta middag. Den äldre dottern – som snart ska fylla åtta – har autism. Redan i bilen på väg till Ikea märkte Ulrika Jensen att hon var väldigt trött.

– Men eftersom det var min yngsta dotters födelsedag ville jag ändå att vi skulle göra något ihop, säger Ulrika Jensen.

 

LÄS MER: Ikea varnar kunderna för nya bluffen 

 

Dottern fick ett utbrott

Väl på Ikea gick de direkt till restaurangen och plockade på sig mat. Dessutom tog de var sin tårtbit eftersom det var den ena dotterns födelsedag. 

– I kön så började de peta på varandras tårtor, och då sjönk min äldsta dotters tårta ihop. Hon blev jätteupprörd för det, och ville ha en ny. Men då sa jag att hon fick äta den eftersom hon hade pillat på den, säger Ulrika Jensen.

Då brast det för den äldsta dottern. Hon fick ett utbrott och började slå och sparka Ulrika.

– Jag insåg att jag måste ta henne därifrån, så jag lämnade vagnen och hennes lillasyster och gick bort till toaletterna. Men hon ville inte lugna sig. Jag visste inte vad jag skulle göra, det var kaos, säger Ulrika Jensen.

https://www.facebook.com/ulrika.jensen.77/posts/10158802487460556?pnref=story

Ikeas personal hjälpte till

Vid toaletterna ligger också Ikeas personalrum, och när två kvinnor från personalen öppnade dörren ropade Ulrika på dem.

– Jag frågade om de kunde hjälpa mig. Jag förklarade för dem att min dotter har autism och hade ett utbrott och att jag var tvungen att vara med henne. Dessutom berättade jag om att vi hade tagit mat, men inte betalat och att min yngsta dotter stod kvar i kön, säger Ulrika Jensen.

Den ena kvinnan såg till så att Ulrika yngsta dotter fick komma till lekrummet. Ulrika och den äldsta dottern fick sitta själva i ett närliggande amningsrum tills situationen hade lugnat ned sig. Efter en stund kom Ikea-personalen tillbaka och frågade om hon kunde hjälpa till med något mer.

– Hon pratade med min dotter på ett så bra sätt. Hon var väldigt tydlig. Så vi följde med henne tillbaka till restaurangen, det kändes så skönt att hon tog över, säger Ulrika Jensen.

 

LÄS MER: Ikeas kaxiga svar efter lyxmärkets ”kopia” 

 

Ordnade fram ny mat

Ikea-personalen såg till så att Ulrika och hennes barn fick ny mat. Hon gick till och med in i köket och hämtade helt färsk gräddtårta. Sen hämtade hon den yngsta dottern från lekrummet så att hela familjen kunde äta tillsammans.

– När hon kom tillbaka tackade jag henne jättemycket och gav henne en kram. Jag tror inte att hon förstod vad hon gjorde för oss, hur mycket det betydde. Det här var ingenting hon behövde göra, det ingick ju inte i hennes arbetsuppgifter, säger Ulrika Jensen.

Väl hemma satte hon sig och uttryckte sin tacksamhet i ett Facebookinlägg – ett inlägg som har fått enorm spridning.

”Du anar inte vad det här betydde för mig! Någon såg min dotters och familjens behov och brydde sig. Änglar finns!”, avslutar hon sitt inlägg.

”Hanterade det på ett perfekt sätt”

Ulrika Jensen har via andra anställda på Ikea fått veta att kvinnan som hjälpte till har läst inlägget, men de har inte haft någon kontakt sen händelsen. 

Hon hoppas också att inläggets stora spridning kan få fler att förstå hur man ska bemöta barn med särskilda behov. 

– Ofta får man ett helt annat bemötande från omgivningen. De tittar snett och tycker att man har ett ouppfostrat barn. Men hon hanterade det här på ett helt perfekt sätt. Så här borde alla i omgivningen bete sig, säger Ulrika Jensen.