Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulrika, 45, hjälper bort- sprungna djur hitta hem

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ulrika tillsammans med sin hund Ove som är adopterad från den grekiska ön Samos
Foto: Privat
Djur fyller en stor funktion i Ulrikas liv. När hon inte gosar med sina egna hundar hjälper hon andra att hitta djur som sprungit bort.
Foto: Privat

När Ulrika Bengtsdotter för tio år sedan startade Facebook-gruppen ”Husdjurshjälpen Skåne” kunde hon inte ana hur stort det skulle bli. 

Nu har gruppen över 17 000 medlemmar och genom åren har mängder av djurägare fått hjälp att hitta sina bortsprungna djur.

– Jag får gåshud när jag pratar om det för det berör en så mycket, säger Ulrika. 

I vart tredje skånskt hushåll finns det ett sällskapsdjur. I vart fjärde finns en hund eller en katt. Det händer att familjernas favoriter försvinner, kanske lämnas en dörr öppen av misstag, eller så skräms djuren av något och vill springa och gömma sig. 

När hunden Zack försvann i Ballingslöv för mer än tio år sedan hjälpte Ulrika Bengtsdotter, 45, från Önnestad till med att söka efter honom. Hon kände då att det borde gå att samordna hjälp från människor i hela Skåne.

– Jag hade ingen koll på Facebook egentligen men gick in där och startade en grupp som jag döpte till ”Husdjurshjälpen Skåne”. Efter ett år var vi uppe i tusen medlemmar och sen har vi bara växt. 

Nu har gruppen funnits i tio år och har 17 000 medlemmar, vilket Kristianstadsbladet var först med att skriva om. Ulrika är stolt. 

– Det är min bebis, något jag själv har skapat. Jag har fått ta del av alla solskenshistorier, men även de med tragiskt utgång.

Hund borta i 78 dygn

I den stora majoriteten av fallen så hittas de bortsprungna djuren. Det är det som får Ulrika att orka fortsätta. Hon minns speciellt hunden Fanny som kommit från sina ägare i Höör. 

– Hon var borta i 78 dygn. Under den tiden spreds efterlysningen otroligt mycket och till slut dök hon upp på markerna runt en gård utanför Höör. Ägarna kom till platsen men Fanny reagerade inte alls på deras rop. Det slutade faktiskt med att hon fångades in med ett lasso. 

Först kände Fanny inte igen sina ägare. 

– Men efter nån minut sprack ballongen och då var lyckan total. Fanny skrek av lycka och ägarna grät av lycka. 

Hur kändes det för dig att bidra till det?

– Jag får gåshud när jag pratar om det för det berör en så mycket. Det finns inget bättre. 

Det som startade som en liten grupp på Facebook har växt till nätverket Husdjurshjälpen Skåne. Att det redan gått tio år sedan Ulrika drog i gång allt har hon nästan lite svårt att förstå.  

– Det känns både galet och fantastiskt. Det fanns inte i mina tankar att jag skulle orka hålla på med detta så länge. Men det bevisar att det här är något som behövs. 

TV: Fler nyheter om djur

Försvunnen hund hittad på berg efter fyra månader.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!