Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulla fick kämpa mot den falska fakturan

Ulla Åström vägrade låta sig skrämmas av männen bakom bluffbolagen.
Foto: Robert Lundberg/PITEÅ-TIDNINGEN

När äldre kvinnor föll i gråt väckte det ingen medkänsla hos bedragarna. I några fall hotade försäljarna slå sönder sina offers knäskålar för att tvinga dem betala för något de aldrig beställt.

Polisen uppskattar att cirka 10 000 svenskar drabbats och att bedragarna kommit över minst 30 miljoner kronor.

Pensionerade lärarinnan Ulla Åström, 66, är en av dem som vägrade låta sig skrämmas.

Hon äger en del skog och har enskild firma. Det gjorde att fakturaskojarna hittade hennes nummer. I augusti förra året ringde hennes telefon i bostaden.

- Jag svarade och då var det en kvinna som påstod att jag för två år sedan tecknat ett gratisabonnemang på 118108.com, berättar Ulla Åström.

Identiska samtal

Samtalet Ulla Åström fick är identiskt med tusentals samtal som andra i hennes situation fått. Försäljaren påstod att hennes abonnemang för internetannonsering förnyats och att Ulla hade två val.

Antingen kunde hon betala 33 756 kronor för två års annonsering, som hon varken beställt eller behövde. Eller så kunde hon betala 16 788 kronor för ett år.

- Jag sa att jag inte hade de pengarna och att jag är pensionär, berättar Ulla Åström.

Hon försökte protestera men av två onda ting valde hon det minst onda.

- Jag gick med på ett år men sa att jag skulle göra en polisanmälan.

När första fakturan kom anmälde hon. I dag finns fakturan, hennes anmälan och en detaljerad beskrivning som hon gett polisen i det utredningsmaterial som samlats hos de specialkommenderade poliser i Malmö som utreder männen bakom bolaget som försökte lura henne.

Råa och brutala

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel, bekräftar att de bolag Kvällsposten granskat har använt både brutala och råa metoder.

- Det finns fall som vi känner till där offren stått på sig och då har polityren fallit och telefonförsäljarna hotat åka hem till den påstådda kunden och plocka deras knäskålar om de inte betalar, säger Per Geijer.

Så skyddar du dig mot bluffen

1 Underteckna aldrig något meddelande eller motsvarande från ett företag som har en vara eller tjänst du inte vill ha.

2 Läs all avtalstext - även den finstilta. Missa inte eventuella baksidor.

3 Om du anser dig ha blivit lurad att beställa en vara eller tjänst - kräv att företaget skickar dig dokumentation på att du gjort beställningen. Utan den kan inte företaget kräva dig på något.

4 Skriv på fakturan eller betalningskravet att du "bestrider" den. Uppge också att du blivit vilseledd och ska polisanmäla företaget.

5 Ta hjälp av din kommuns konsumentvägledare och anmäl försöken till polisen.

6 Se om företaget som fakturerat dig finns med på medlemsorganisationen Svensk handels varningslista. Den hittas på www.svenskhandel.se.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!