Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Lundell vinner striden om tornet

Ulf Lundell vinner den segdragna striden om utsiktstornet som han tycker inkräktar på privatlivet. 

Kammarrätten gav Lundell rätt och ansåg att Kivik Art Center måste ha bygglov för det. Nu får han rätt även i Högsta förvaltningsdomstolen.  

Den infekterade striden mellan den folkkäre artisten och Kivik Art Centers 16 meter höga utsiktstorn gick vidare ända till Högsta förvaltningsdomstolen. Nu har Ulf Lundell fått rätt även där. 

Stör privatlivet

 Högsta förvaltningsdomstolen väljer nämligen att inte ta upp överklagandet från Simrishamns kommun och Kivik Art Center. 

 Tornet som restes 2008 har väckt starka känslor. Skulpturparkens närmaste granne, Ulf Lundell, har flera gånger överklagat de beslut som gett Kivik  rätt att behålla konstverket.

 Den riksbekante tycker att tornet stör hans privatliv. Eftersom det betecknas som ett konstverk och inte en byggnad som kräver bygglov har grannar inte fått yttra sig om uppförandet. 

Räknas som byggnad

 – Man ser rakt in i mitt sovrum, arbetsrum och min altan. Blir det permanent så flyttar jag, jag kan inte bo granne med ett utkikstorn, har han tidigare förklarat. 

 Kammarrätten - och nu Högsta förvaltningsdomstolen - ansåg att människor kan vistas i tornet och att det därför ska räknas som en byggnad. Enligt beslutet måste nu Simrishamns kommun betrakta verket som ett svartbygge eftersom Kivik saknar bygglov för det.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!