UTSIKT FRÅN TORNET. "Man ser rakt in i mitt sovrum", har Ulf Lundell tidigare sagt till Kvällsposten och nu strider han vidare i kammarrätten för att få bort tornet. Lundells gård är markerad med röd pil på bilden. Foto: Joachim Wall och Mikael Sjöberg
UTSIKT FRÅN TORNET. "Man ser rakt in i mitt sovrum", har Ulf Lundell tidigare sagt till Kvällsposten och nu strider han vidare i kammarrätten för att få bort tornet. Lundells gård är markerad med röd pil på bilden.  Foto: Joachim Wall och Mikael Sjöberg

Ulf Lundell vägrar ge upp kampen

Publicerad
Uppdaterad
KIVIK. Det är Ulf Lundell mot det 16 meter höga utsiktstornet. Nu strider den kände Kiviksbon vidare för att få bort utsiktsplatsen mot hans gård.
- Jag kan inte förstå hur han kan känna sig besvärad. Det är långt till hans hus, säger författaren och Kiviksgrannen Björn Ranelid.
Den infekterade striden mellan den folkkäre artisten och Kivik Arts utsiktstorn går nu vidare till kammarrätten.
Ulf Lundell har överklagat förvaltningsdomstolens beslut att tornet är ett konstverk och att det därför inte krävs något byggnadslov.
- Blir utkikstornet kvar flyttar jag. Man ser rakt in i mitt sovrum, har han tidigare sagt till Kvälls-posten.
Utsiktstornet är en skulptur på Kivik Art som uppfördes 2008 av konstnärerna Antony Gormley och David Chipperfield.

"Extra reklam"

Den står på mark som gränsar till den gård där Ulf Lundell bott permanent sedan fyra år.
- Jag har själv varit däruppe och tittat och visst ser man Lundells hus, men jag skulle inte blivit besvärad om det varit jag som bott där. Jag tycker det är trevligt med tornet om det kan locka turister till Kivik, säger Björn Ranelid.
- Samtidigt har jag förstås respekt för Ulf Lundells åsikter.
Enligt guiden Mauritz Pergament har Ulf Lundells strid mot tornet gett Kivik Art extra reklam.
- Alla som kommer hit och går upp i tornet frågar direkt vilken gård som är Ulf Lundells.

Bra för turismen

Även Sven-Göran Buhre, grundare av Buhres Fisk, är positiv.
- Allt som kan locka hit turister vid andra tider än under några sommarmånader är bra.
Men det finns även de som ger artisten sitt tysta stöd.
- Jag är orolig att det bara är början, att det förs upp fler saker som stör naturupplevelsen, säger en granne till Kivik Art som vill vara anonym.
Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag