Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Udda fågelfynd skådat på Öland

Så skriver Sveriges största tidningar lördag 9 november.
Gråhuvad sparv har synts till i Sverige tre gånger.
Foto: Tobias Berger
Tobias Berger, ornitologen som upptäckte fågeln.
Foto: Tobias Berger

Den lille sparven må ha flugit helt vilse för att plötsligt dyka upp på Öland, men det oväntade besöket har lett till lyckorus bland svenska fågelskådare.

– Den ovanligaste arten jag hittat hittills, säger ornitologen Tobias Berger.

På fredagseftermiddagen var ornitologen Tobias Berger och fågelskådade på Ölands norra udde, en plats han ofta besöker för att spana efter fåglar.

Den här gången dök det dock upp en udda syn i hans kikarsikte, och han förstod att det var något speciellt, något som även Sveriges Radio rapporterat om.

– När jag väl hade fått en bra bild av den visste jag att jag hade hittat något riktigt sällsynt, säger Tobias Berger, som kommer från Borgholm.

Sveriges Radio var först med att skriva om det udda fyndet, som visade sig vara en gråhuvad sparv. En fågel som inte alls brukar synas i Europa och nu på något sätt hamnat på Öland.

– Den är ovanlig i Europa eftersom den häckar i Sibirien och övervintrar nere i sydöstra Asien, den ska inte alls vara här egentligen utan måste ha följt med varma vindar och hamnat helt vilse, säger Tobias Berger.

”Superhäftigt att se”

Under sina tjugo år av fågelskådning har han aldrig sett en gråhuvad sparv tidigare.

– Det är nog den ovanligaste arten jag hittat hittills, det är jättekul, säger Tobias Berger.

Det är tredje gången gråhuvad sparv synts i Sverige och första gången på Öland, vilket har dragit till sig mängder med fågelfantaster.

– Jag skickade ut ett larm om att den hade synts här men det var ju strax innan det blev mörkt. Till allas glädje var den kvar här imorse så folk har varit där hela dagen och tittat, säger Tobias Berger.

Nu har han kunnat bocka av ännu en fågelart på sin lista men än finns fåglar han hoppas få syn på någon gång.

– En stentrast hade varit varit superhäftigt att se, de är så vackra med sina färgrika fjädrar, säger Tobias Berger.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!