Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ubåtskaptenens vän: "Jag är skakad"

Peter Madsen 2008.Foto: HOUGAARD NIELS / AP TT NYHETSBYRÅN

Peter Madsens vän är chockad över mord-/dråpmisstankarna mot den danske ubåtskaptenen.

– Det är overkligt, jag är skakad, säger Christoffer Meyer som är nära medarbetare till Madsen i dennes raketprojekt.

Christoffer Meyer, 47, är nära vän till den danske forskaren och uppfinnaren Peter Madsen, som misstänks för mord alternativt dråp på en svensk kvinnlig journalist.

Meyer är flight director och nära medarbetare till Mayer i dennes rymdlaboratorium RML, där den sjunkna ubåten ingår i ett nytt raketprojekt. Han har varit med om att bygga ubåten.

Inte ovanligt att ta med journalister

– Jag talade med Peter senast på torsdagen. Han sa ingenting om en svensk journalist. Men det är inte ovanligt att vi tar med oss journalister som skriver om våra projekt, säger Christoffer Meyer.

– Det hela är overkligt, jag förstår ingenting. Jag är chockad och skakad över att han är misstänkt för mord eller dråp.

– Peter är så full av energi. Han jobbar hårt för det han tror på. Jag har känt honom i tio år, säger han.

Christoffer Meyer säger att Peter Madsens fru också är chockad "som alla andra".

Del av raketprojekt

Han förklarar att ubåten "Nautilus" är en del av Peter Madsens nya raketprojekt. Enligt planerna skulle en raket skjutas upp i början av september.

– Ubåten är en del av vår kommandocentral. Den är min position. Jag ska sitta den i den för att ha överblick över operationen, säger han.

Christoffer Meyer understryker att det fortfarande är ovisst vad som egentligen hänt med ubåten och den försvunna svenskan.

– Vi måste hålla oss till fakta. Vi vet att en svensk kvinna är försvunnen. Det är fruktansvärt, jag tänker på hennes familj, säger Meyer.

– Och så vet vi att ubåten ligger i djupet. Men vi vet inte om de två sakerna hänger ihop, säger han.

Raket-Madsen är känd uppfinnare

Peter Madsen är en känd uppfinnare och forskare i Danmark. Han kallas "Raket-Madsen" och driver Rakedmadsens rymdlaboratorium (RML).

Han bygger både ubåtar och raketer.

"Nautilus" sjösattes första gången 2008 och har tidigare transporterat en raketplattform som användes för att skjuta upp amatörraketer.

Ubåten UC3 Nautilus byggdes som ett hobbyprojekt av en grupp ubåtsentusiaster med Peter Madsen i spetsen, skriver Ekstrabladet. Bygget tog tre år.

Det är den tredje ubåten Madsen har designat och den anses vara en av världens största hemmabyggda ubåtar. Den är 18 meter lång och väger 33 ton, enligt Ekstrabladet. Den kan i teorin dyka till ett djup av 470 meter.