Peter Madsen 2008. Foto: HOUGAARD NIELS / AP TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen 2008. Foto: HOUGAARD NIELS / AP TT NYHETSBYRÅN

Ubåtskaptenens vän: "Jag är skakad"

Publicerad

Peter Madsens vän är chockad över mord-/dråpmisstankarna mot den danske ubåtskaptenen.

– Det är overkligt, jag är skakad, säger Christoffer Meyer som är nära medarbetare till Madsen i dennes raketprojekt.

Christoffer Meyer, 47, är nära vän till den danske forskaren och uppfinnaren Peter Madsen, som misstänks för mord alternativt dråp på en svensk kvinnlig journalist.

Meyer är flight director och nära medarbetare till Mayer i dennes rymdlaboratorium RML, där den sjunkna ubåten ingår i ett nytt raketprojekt. Han har varit med om att bygga ubåten.

Inte ovanligt att ta med journalister

– Jag talade med Peter senast på torsdagen. Han sa ingenting om en svensk journalist. Men det är inte ovanligt att vi tar med oss journalister som skriver om våra projekt, säger Christoffer Meyer.

– Det hela är overkligt, jag förstår ingenting. Jag är chockad och skakad över att han är misstänkt för mord eller dråp.

– Peter är så full av energi. Han jobbar hårt för det han tror på. Jag har känt honom i tio år, säger han.

Christoffer Meyer säger att Peter Madsens fru också är chockad "som alla andra".

Del av raketprojekt

Han förklarar att ubåten "Nautilus" är en del av Peter Madsens nya raketprojekt. Enligt planerna skulle en raket skjutas upp i början av september.

– Ubåten är en del av vår kommandocentral. Den är min position. Jag ska sitta den i den för att ha överblick över operationen, säger han.

Christoffer Meyer understryker att det fortfarande är ovisst vad som egentligen hänt med ubåten och den försvunna svenskan.

– Vi måste hålla oss till fakta. Vi vet att en svensk kvinna är försvunnen. Det är fruktansvärt, jag tänker på hennes familj, säger Meyer.

– Och så vet vi att ubåten ligger i djupet. Men vi vet inte om de två sakerna hänger ihop, säger han.

Raket-Madsen är känd uppfinnare

Peter Madsen är en känd uppfinnare och forskare i Danmark. Han kallas "Raket-Madsen" och driver Rakedmadsens rymdlaboratorium (RML).

Han bygger både ubåtar och raketer.

"Nautilus" sjösattes första gången 2008 och har tidigare transporterat en raketplattform som användes för att skjuta upp amatörraketer.

Ubåten UC3 Nautilus byggdes som ett hobbyprojekt av en grupp ubåtsentusiaster med Peter Madsen i spetsen, skriver Ekstrabladet. Bygget tog tre år.

Det är den tredje ubåten Madsen har designat och den anses vara en av världens största hemmabyggda ubåtar. Den är 18 meter lång och väger 33 ton, enligt Ekstrabladet. Den kan i teorin dyka till ett djup av 470 meter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag