Peter Madsen byggde ubåten själv. Foto: HOUGAARD NIELS / AP TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen byggde ubåten själv.  Foto: HOUGAARD NIELS / AP TT NYHETSBYRÅN

Ubåtsexperten: "Det är inte att leka med"

Publicerad

En svensk ubåt kan klara sig i två månader under vattenytan.

Peter Madsens hemmabygge klarar 30 minuter åt gången.

–  Det är livsfarligt, det är så dåligt att leka med den elden, säger ubåtsexperten Håkan Beckius. 

Exakt varför Peter Madsens ubåt förliste är inte känt. Enligt forskaren berodde det på tekniska problem som innebar att fartyget inte kom in till hamn som planerat.  

Håkan Beckius, 73, började arbeta med ubåtar i det militära 1961 och har på ett eller annat sätt hållit på med fartyg sedan dess. 

– På svenska ubåtar är säkerheten 100 procentig. Man kan göra vad som helst, eller sjunka, för det finns ubåtsräddningsfartyg som kan komma ner och hämta en besättning, säger han.

"Jag kan inte förstå"

Ubåtsexperter beskriver det som att ubåtar är komplexa maskiner och mycket svåra att bygga. 

En svensk ubåt kostar ungefär en miljard kronor att bygga. Peter Madsens kostade 1,5 miljoner danska kronor att tillverka. 

Uppgifter om att den danska privata ubåten sjönk har bekräftats från polis och sjöräddning. 

Peter Madsen har berättat att hans ubåt klarar av att vara 30 minuter under vattenytan.

– Svenska ubåtar klarar av att vara under vatten i två månader om det är så. Det handlar om vad de har för proviant och syre. Jag kan inte förstå att den bara klarar av 30 minuter. Syre och luften renar man hela tiden, det är inga problem med det, säger Håkan Beckius.

Livsfarligt

I de allra flesta ubåtar finns det en sluss som gör att du kan ta dig ur båten även om du är under vatten. 

I Öresund är det dessutom så grunt att trycket inte är så stort – om besättningen måste utrymma fartyget. 

Men finns trots det en stor fara att ge sig ut med en hemmabyggd ubåt.

– Det är livsfarligt, det är så dåligt att leka med den elden. Det är väldigt svårt att bygga ubåtar, säger Håkan Beckius och fortsätter: 

–  Det är inte att leka med. Så mycket som står på spel när man går under vatten med syre och kväve och så vidare. Luften du andas består och kväve och syre. Ska du rädda dig ur en sådan farkost är du illa ute om du inte gör rätt. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag