Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ubåtens märkliga eskapad i skärgården

Ubåten låg på samma plats under mer än en timme i Hällaryds skärgård i Blekinge
Marinen vill inte kommentera ubåten som låg stilla och ibland körde sina motorer under förmiddagen.Foto: Privat / Privat

Tidigare i dag hördes ett märkligt brummande i Hällaryds skärgård i Blekinge.

Ljudet kom från en stillastående ubåt som låg nära en liten ö. Det skummade ibland kraftig vid aktern utan att ubåten rörde på sig.

– Det såg ut som att den gått på grund, säger Anders Ingvarsson som råkade se ubåten.

Han är van vid skärgården och rutinerad seglare samt väl förtrogen med den aktuella kuststräckan. Tidigare i dag strax efter kl 10 var han på promenad och hörde ett brummande som han först trodde kom från en byggarbetsplats.

Det visade sig vara en ubåt.

– Det kom ibland skum från aktern när den körde sina motorer och motorljudet var brummandet som jag hade hört, säger han.

Rörde sig sakta

Ubåten låg på samma plats under mer än en timme. Ibland hördes motorerna för att efter ett tag stanna. Ett tag låg ubåten så att aktern inte syntes men rörde sig varken framåt eller bakåt. 

Under tiden kom segelbåtar och fritidsbåtar förbi.

Cirka kl 12.30 började ubåten röra sig sakta först åt öster och sedan i sydvästlig riktning för att sedan köra mer söderut. 

Anders Ingvarsson är själv undrande till vad ubåtens besättning sysslade med.

Men att få en förklaring är inte helt lätt. Sverige har fem ubåtar. Tre av typen Gotland och två av typen Södermanland. Samtliga är stationerade i Karlskrona och tillhör Första ubåtsflottiljen. 

Den är för övrigt Sveriges enda ubåtsflottilj.

Marinen pratar ogärna och helst inte alls om vad dess ubåtar sysslar med. En starkt bidragande faktor är att ubåtar ingår i det hemliga underrättelsearbete som bedrivs av försvarsmakten. Från ubåtarna bedrivs bland annat signalspaning i Östersjön för FRA:s räkning.

Hemliga uppdrag

Så det är inte förvånande att Rebecka Signäs, kommunikatör vid Första ubåtsflottiljen i Karlskrona, väljer att svara undvikande när Kvällsposten ställer frågor om ubåten och vad som egentligen pågick.

Ubåtsflottiljen lämnar normalt ingen information om var dess ubåtar befinner sig och varför. 

– Operationer med svenska ubåtar tillhör normalbilden runt Sveriges kuster. Själva tanken med ubåtar är i grunden att de går under vattnet och därmed blir svårupptäckta. Med detta kommer även att mycket av verksamheten ubåtar ägnar sig åt blir hemligt och därför kan jag tyvärr inte säga vad ubåten genomför för verksamhet just nu, säger Rebecka Signäs.

Hon förnekar också att en svensk ubåt skulle vara inblandad i någon olycka eller incident.

– Det förekommer att ubåtar väljer att inta ytläge när de går nära land, tillägger hon

Vid ett sådant tillfälle kan en ubåts motor driva propellrar utan att ubåten drivs framåt.