Ensam kvar som större tidning i nordeuropa att försvara de halvnakna kvinnorna på tidningssidorna blir nu danska Ekstrabladet.Ensam kvar som större tidning i nordeuropa att försvara de halvnakna kvinnorna på tidningssidorna blir nu danska Ekstrabladet.
Ensam kvar som större tidning i nordeuropa att försvara de halvnakna kvinnorna på tidningssidorna blir nu danska Ekstrabladet.
Det finns så många som känner sig kränkta på andra vägnar, anser chefredaktören Poul Madsen.Det finns så många som känner sig kränkta på andra vägnar, anser chefredaktören Poul Madsen.
Det finns så många som känner sig kränkta på andra vägnar, anser chefredaktören Poul Madsen.
Enligt den danske chefredaktören tillhör "Side 9-pigen" en av de viktigaste avdelningarna i tidningen - väl i nivå med tidningens andra avslöjanden på nyhetsplats. Foto: EKSTRABLADETEnligt den danske chefredaktören tillhör "Side 9-pigen" en av de viktigaste avdelningarna i tidningen - väl i nivå med tidningens andra avslöjanden på nyhetsplats. Foto: EKSTRABLADET
Enligt den danske chefredaktören tillhör "Side 9-pigen" en av de viktigaste avdelningarna i tidningen - väl i nivå med tidningens andra avslöjanden på nyhetsplats. Foto: EKSTRABLADET
Ekstrabladets chefredaktör Poul Madsen anser att "Side 9-pigen" inte har något med Metoo-rörelsen att göra. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNEkstrabladets chefredaktör Poul Madsen anser att "Side 9-pigen" inte har något med Metoo-rörelsen att göra. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ekstrabladets chefredaktör Poul Madsen anser att "Side 9-pigen" inte har något med Metoo-rörelsen att göra. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tysk tidning dumpar utvik – men danskarna vägrar

Publicerad

De lättklädda flickorna gjorde sorti i engelska The Sun för flera år sedan. Häromdagen beslöt tyska Bild följa efter.

Ensam kvar som större tidning i nordeuropa att försvara de halvnakna kvinnorna på tidningssidorna blir nu danska Ekstrabladet.

– Om en ekologisk moster från Østerbro känner sig kränkt av detta får hon lära sig leva med det, meddelar chefredaktören Poul Madsen. 

Det fanns en gång i tiden även svenska tabloider som underhöll sina läsare med lättklädda flickor på tidningsuppslagen. Men det är för länge sedan historia.

Annat är det på andra sidan sundet, i Danmark har tabloidtidningen Ekstrabladet valt att fortsätta på den inslagna vägen, som om inget hänt.

Men efter att både engelska The Sun och nu senast tyska Bild i spåren av Metoo-rörelsen valt att upphöra med publiceringen har frågan även kommit upp till diskussion i Danmark.

Ska fortsätta

Ekstrabladets chefredaktör Poul Madsen tvekar dock inte i sin inställning. 

– De lättklädda flickorna kommer att bestå. "Side 9-pigen" står och faller med Ekstrabladet och Ekstrabladet faller aldrig, fastslår han i en intervju i den egna tidningen.

Enligt den danske chefredaktörens uppfattning tillhör "Side 9-pigen" en av de viktigaste avdelningarna i tidningen - väl i nivå med tidningens andra avslöjanden på nyhetsplats.

Utviken delar plats med vanliga artiklar - om till exempel skridskoåkning i Köpenhamn.

– De som ställer upp tycker själva det är en upplevelse och tjejerna får själva bestämma hur avklädda de vill vara. Jag kan tänka mig att det som gick snett på Bild var att tjejerna var för avklädda, den typen av bilder kan man lika gärna söka efter på andra sidor på nätet, säger Poul Madsen.

Ingen kränkning

I Sverige finns inget motsvarande inslag i dagstidningar. Inställningen skiljer sig mycket mellan grannländerna. 

– Vi har ett annat klimat när det gäller jämställdhet överhuvudtaget i Sverige, och det har visat sig inom medieområdet. Det gäller både reklam och journalistik, vi har till exempel högre andel kvinnor i nyheterna och vi har inte samma typ av sexistiska reklam som man har i Danmark, har Maria Edström, doktor i journalistik och lektor vid Göteborgs universitet, tidigare sagt till Kvällsposten. 

I Danmark är det sällan det höjs någon kritik mot utviken och Ekstrabladets Poul Madsen har inte mycket till övers för de tyska argumenten att bilderna på de avklädda tjejerna kan upplevas som kränkande för kvinnor, speciellt i dessa Metoo-tider.

– En kränkning kräver att personen som uppträder på bilden själv känner sig kränkt, säger Poul Madsen i intervjun. Men i det här fallet vet vi att det är rakt motsatt upplevelse.

– Det finns så många som känner sig kränkta på andra vägnar. Ursäkta att jag säger det, men jag tänker faktiskt inte ta hänsyn till om en ekologisk moster från Østerbro känner sig kränkt av en naken dam i Ekstrabladet. Det får hon faktiskt leva med.

Ekstrabladets chefredaktör Poul Madsen tänker behålla utvikningsflickorna i tidningen.Foto: FLINDT PEDERSEN RASMUS / POLFOTO

Chefredaktören anser att om tidningens läsare kommer in på resonemanget att "Side 9-pigen" kan uppfattas  som en kränkning, skjuter man vid sidan om målet som Metoo-rörelsen egentligen står för.

Kan växa

– "Side 9" ska upplevas som ett frirum för både män och kvinnor. Under de senaste åren har vi dessutom upplevt att allt fler vill vara med där. Just nu känns det som att avdelningen kommer att växa, säger Poul Madsen i intervjun.

Chefredaktören beskriver det som "erotisk konst". Bilderna på de lättklädda flickorna kommer alltså att förbli ett av de fasta inslagen i tidningen. 

Enda regeln är att säga nej till bara bröst - där går den danska gränsen just nu.  

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag