Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tysk tidning dumpar utvik – men danskarna vägrar

Ensam kvar som större tidning i nordeuropa att försvara de halvnakna kvinnorna på tidningssidorna blir nu danska Ekstrabladet.
Det finns så många som känner sig kränkta på andra vägnar, anser chefredaktören Poul Madsen.
Enligt den danske chefredaktören tillhör "Side 9-pigen" en av de viktigaste avdelningarna i tidningen - väl i nivå med tidningens andra avslöjanden på nyhetsplats.Foto: EKSTRABLADET
Ekstrabladets chefredaktör Poul Madsen anser att "Side 9-pigen" inte har något med Metoo-rörelsen att göra.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

De lättklädda flickorna gjorde sorti i engelska The Sun för flera år sedan. Häromdagen beslöt tyska Bild följa efter.

Ensam kvar som större tidning i nordeuropa att försvara de halvnakna kvinnorna på tidningssidorna blir nu danska Ekstrabladet.

– Om en ekologisk moster från Østerbro känner sig kränkt av detta får hon lära sig leva med det, meddelar chefredaktören Poul Madsen. 

Det fanns en gång i tiden även svenska tabloider som underhöll sina läsare med lättklädda flickor på tidningsuppslagen. Men det är för länge sedan historia.

Annat är det på andra sidan sundet, i Danmark har tabloidtidningen Ekstrabladet valt att fortsätta på den inslagna vägen, som om inget hänt.

Men efter att både engelska The Sun och nu senast tyska Bild i spåren av Metoo-rörelsen valt att upphöra med publiceringen har frågan även kommit upp till diskussion i Danmark.

Ska fortsätta

Ekstrabladets chefredaktör Poul Madsen tvekar dock inte i sin inställning. 

– De lättklädda flickorna kommer att bestå. "Side 9-pigen" står och faller med Ekstrabladet och Ekstrabladet faller aldrig, fastslår han i en intervju i den egna tidningen.

Enligt den danske chefredaktörens uppfattning tillhör "Side 9-pigen" en av de viktigaste avdelningarna i tidningen - väl i nivå med tidningens andra avslöjanden på nyhetsplats.

Utviken delar plats med vanliga artiklar - om till exempel skridskoåkning i Köpenhamn.

– De som ställer upp tycker själva det är en upplevelse och tjejerna får själva bestämma hur avklädda de vill vara. Jag kan tänka mig att det som gick snett på Bild var att tjejerna var för avklädda, den typen av bilder kan man lika gärna söka efter på andra sidor på nätet, säger Poul Madsen.

Ingen kränkning

I Sverige finns inget motsvarande inslag i dagstidningar. Inställningen skiljer sig mycket mellan grannländerna. 

– Vi har ett annat klimat när det gäller jämställdhet överhuvudtaget i Sverige, och det har visat sig inom medieområdet. Det gäller både reklam och journalistik, vi har till exempel högre andel kvinnor i nyheterna och vi har inte samma typ av sexistiska reklam som man har i Danmark, har Maria Edström, doktor i journalistik och lektor vid Göteborgs universitet, tidigare sagt till Kvällsposten. 

I Danmark är det sällan det höjs någon kritik mot utviken och Ekstrabladets Poul Madsen har inte mycket till övers för de tyska argumenten att bilderna på de avklädda tjejerna kan upplevas som kränkande för kvinnor, speciellt i dessa Metoo-tider.

– En kränkning kräver att personen som uppträder på bilden själv känner sig kränkt, säger Poul Madsen i intervjun. Men i det här fallet vet vi att det är rakt motsatt upplevelse.

– Det finns så många som känner sig kränkta på andra vägnar. Ursäkta att jag säger det, men jag tänker faktiskt inte ta hänsyn till om en ekologisk moster från Østerbro känner sig kränkt av en naken dam i Ekstrabladet. Det får hon faktiskt leva med.

Ekstrabladets chefredaktör Poul Madsen tänker behålla utvikningsflickorna i tidningen.Foto: FLINDT PEDERSEN RASMUS / POLFOTO

Chefredaktören anser att om tidningens läsare kommer in på resonemanget att "Side 9-pigen" kan uppfattas  som en kränkning, skjuter man vid sidan om målet som Metoo-rörelsen egentligen står för.

Kan växa

– "Side 9" ska upplevas som ett frirum för både män och kvinnor. Under de senaste åren har vi dessutom upplevt att allt fler vill vara med där. Just nu känns det som att avdelningen kommer att växa, säger Poul Madsen i intervjun.

Chefredaktören beskriver det som "erotisk konst". Bilderna på de lättklädda flickorna kommer alltså att förbli ett av de fasta inslagen i tidningen. 

Enda regeln är att säga nej till bara bröst - där går den danska gränsen just nu.  

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!