Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Twitterstorm mot bok där Åkesson mördas

I den nya romanen Grottan luras hela Sverigedemokraternas riksdagsgrupp in i en grotta för att gå en smärtsam död till mötes.
Foto: Bertil Ericson / Tt

I den nya romanen Grottan luras hela Sverigedemokraternas riksdagsgrupp in i en grotta för att gå en smärtsam död till mötes.

Boken har väckt starka reaktioner och på Twitter jämförs författaren Olle Sahlberg med Breivik.

– Som författare tycker jag att det är bra att folk reagerar. Men de kanske borde läsa boken först, säger Olle Sahlberg till Kvällsposten.

Författarens två stora intressen i livet, frisksport och politik, mynnade ut i romanen Grottan. I centrum står ett brottsoffer som har bestämt sig för att utkräva hämnd - mot Sverigedemokraterna.

– Hon utsätts för ett allvarligt brott och vittnar mot förövarna. Men de går fria, berättar Olle Sahlberg.

– Hon blir ännu argare när hon upptäcker att några av brottslingarna sitter som riskdagsmän för SD.

Desillusionerad över att se sina gamla plågoandar i maktens finrum bestämmer sig kvinnan för att hämnas.

– Hon kan mycket om grottor och startar ett falskt eventföretag. Hon lyckas få med SD:s riksdagsgrupp på en konferensresa in i en grotta. Men där lämnar hon dem åt sitt öde, säger Olle Sahlberg.

Kritiseras i sociala medier

Sverigedemokraterna möter kyla, hunger och slutligen död nere i grottan. Kvinnan ångrar sig efter hand och i en stor del av boken resonerar författaren kring hämndbegärets konsekvenser.

– Boken har ett politiskt budskap som kommer fram genom kvinnans åsikter. Det handlar inte så mycket om Sverigedemokraterna utan om att kvinnan är rasande över att brottslingar kan sitta i riksdagen.

Men romanen har väckt ont blod och kritiserats i sociala medier. På Twitter skriver en kritiker: "Olle Sahlberg skriver bok om hur politiker, från parti han hatar, mördas i en grotta. Sahlberg Sveriges svar på Breivik?"

Författaren, som är lite av en profil i Värnamo, har även fått lokalt engagerade sverigedemokrater att reagera.

En av dem som kritiserar boken är Johan Nissinen, ledamot i fullmäktige i Värnamo för Sverigedemokraterna.

– Jag reagerar på att det är en mordkomplott kring partiet. Det kan ju egga upp någon som inte är helt frisk att göra något dumt, säger han till Kvällsposten.

– Men sedan känns det lite väl extremt att jämföra författaren med Breivik. Jag bara tycker att det hade varit bättre att skriva om ett helt fiktivt parti i stället för Sverigedemokraterna.

Tar kritiken med ro

Johan Nissinen har inte läst boken själv, något som gör att Olle Sahlberg tar kritiken med ro.

– Som författare tycker jag att det är bra att folk reagerar. Men de kanske borde läsa boken först, säger han.

Bokens fiktive partiledare - även han instängd i grottan - kallas aldrig Jimmie Åkesson utan "partiledaren" eller "Jimmy".

– Den som läser boken kommer märka att jag har framställt partiledaren som en sympatisk person. Jag kan inte avslöja vilka som dör inne i grottan, men på ett sätt blir de ju offer för sina andra partikamrater ändå, säger Olle Sahlberg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!