Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grevinnan vägrar ge tillbaka diamanterna till drottningen

Så sent som i maj bar grevinnan Alexandra tiaran vid ett officiellt sammanhang. Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES
Tiaran är tillverkad i St Petersburg och på den hänger ett stort antal droppformade diamanter. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Under sin tid som gift med prins Joachim bar Alexandra tiaran vid ett flertal tillfällen. Foto: HERIBERT PROEPPER / AP
Tiaran uppges vara värd flera miljoner kronor. Foto: JOACHIM WALL

Grevinnan Alexandra har valt bort apanaget. Men hon går inte lottlös från sin tid som prinsessa.

Hon behåller nämligen en diamantprydd tiara – en gåva från drottning Margrethe som enligt tidningen Se og Hør är värd flera miljoner. 

– Om hon ska följa den moraliska kompassen borde hon lämna tillbaka diamanterna, säger kungahusexperten Søren Jakobsen.

På julafton 1897 fyllde den blivande danska drottningen Alexandrine 18 år. Då fick hon en väldigt speciell födelsedagspresent av sin mamma, storfurstinnan Anastastia. Hon fick en tiara och det var inte vilken tiara som helst, den här var nämligen tillverkad i Sankt Petersburg och på den hängde ett stort antal droppformade diamanter. 

När en annan blivande drottning, Danmarks nuvarande regent Margrethe, fyllde 18 var det hennes tur att få tiaran i födelsedagspresent. Hon fick den av Alexandrines son, kung Fredrik IX. 

Många år senare träffade Margrethes yngsta son prins Joachim en kvinna som hette Alexandra Manley, kärlek uppstod och 1995 bestämde de två att de skulle gifta sig med varandra. 

Som en bröllopsgåva gav då drottning Margrethe sin farmors tiara till Alexandra, så att hon kunde ha något vackert på huvudet under den stora dagen. 

 

Drottning Margrethe fick tiaran på sin 18-årsdag. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Tiaran följde med Alexandra

Men Joachim och Alexandra levde inte lyckliga i alla sina dagar, som det var tänkt. Den 16 september 2004 meddelade hovet nyheten för det danska folket.

– Hennes majestät drottningen och hans kungliga höghet prinsen har ålagt hovmarskalken att meddela att deras kungliga högheter prins Joachim och prinsessan Alexandra har beslutat att separera med tanke på en efterföljande skilsmässa, sade hovmarskalken Ove Ullerup på en välbesökt presskonferens. 

Prins Joachim gick åt ett håll och prinsessan Alexandra gick åt ett annat. Tiaran? Den följde med Alexandra. 

15 år senare har Joachim gift om sig med prinsessan Marie. Alexandra har både gift sig och skilt sig och dessutom gjort debut både som författare, föreläsare och popsångerska. 

 

Kyssen! 1995 sa Alexandra ja till sin Joachim. Iklädd tiaran. Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Finns ingen väg tillbaka”

Ex-prinsessan har också avsagt sig apanaget från det året då hennes yngsta son, prins Felix, fyller 18. Men det börjar trots detta knaka i fogarna mellan grevinnan Alexandra och det danska kungahuset. 

Det finns uppgifter som talar om grevinnan Alexandra numera inte är önskvärd vid officiella sammanhang. Så här sa kungahusexperten Søren Jakobsen efter att grevinnan Alexandra i höstas uppträtt inför tusentals gäster i Malmö med sin poplåt "Wash me away”. 

– I mina ögon lägger hon det kungliga fullständigt bakom sig nu. Det finns ingen väg tillbaka, hon befinner sig långt utanför de heldragna linjerna.

 

Grevinnan Alexandra uppträdde på Malmö arena i höstas. Foto: IBL BILDBYRÅ

Tiaran värd miljoner

I takt med att ex-prinsessan tar kliv bort från det danska kungahuset, blir den diamantförsedda tiaran en allt hetare potatis bland många danska rojalister. Värdet på den uppskattas till flera miljoner. I november såldes en annan liknande tiara på auktion, som också har tillhört drottning Alexandrine, för cirka 2,5 miljoner kronor. 

– Juridiskt sett har hon såklart rätten att behålla tiaran, men om hon ska följa den moraliska kompassen borde hon lämna tillbaka diamanterna och titeln som grevinna och säga 'tack för några fina år, men tiaran hör hemma på en prinsessa'. säger Søren Jakobsen, till Se og Hør

Men det har grevinnan Alexandra inga planer på. Så sent som i maj, när den tidigare svågern kronprins Frederik fyllde 50 år och bjöd in på middag, bar hon den dyrbara tiaran. 

– Grevinnan kan inte drömma om att ge tillbaka tiaran, säger Alexandras privatsekreterare Helle von Wildenrath Løvgreen. 

– Den ska stanna kvar i den gren av familjen och det kommer gå vidare till hennes söner prins Nikolai och prins Felix. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!