Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvingas spara – då köps snögubbe för 120 000 in

Tvingas spara – då köps snögubbe för 120 000 kr in.
Den här snögubben kostade kommunen 120 000 kronor. Foto: JENS CHRISTIAN
Snögubben köptes in för att lyfta Lilla torg i Kristianstad.Foto: JENS CHRISTIAN

Den ekonomiska verkligheten är tuff och Kristianstad kommun tvingas till stora besparingar. 

Ändå har en snögubbe köpts in för 120 000 kronor.

Ett beslut som delar staden.

Cityhandeln i Kristianstad går – precis som i många andra kommuner – tungt. Att någon behövs göras för att locka Kristianstadborna till stadens centrala delar är de flesta överens om.

Att åtgärden är att köpa in en snögubbe är långt från alla överens om. 

Handelsstaden, ett bolag styrt av Kristianstad kommun med syfte att främja handeln i staden, har i år lagt extra krut på belysningen. Det är också Handelsstaden som tog beslutet köpa in snögubben.

– 120 000 kronor är mycket pengar, men det ger kanske mer glädje ändå. Så det är både positivt och negativt, men mest positivt. Kristianstad är bra för familjer att bo i, säger Sheirf Hasani, 52, Kristianstad.

Sherif Hasani, 51:– Det är både och, man kan inte bara se saker och ting negativt som kommunen gör. Kommunen har investerat ganska mycket i stan. Om man ser negativt så är 120000 mycket pengar många familjer skulle ha kunnat leva på det i flera månader. Men samtidigt om man ser det positivt så har kommunen investerat i att ge glädje på Lilla torg för att lyfta upp torget.Foto: JENS CHRISTIAN

Besparingar – köper in snögubbe

För det är kostnaden som många har reagerat på. 

Kristianstad kommun har tidigare kommunicerat att man tvingas till besparingar. Budgeten för park- och stadsmiljö minskas från 17,7 miljoner till 6,2 miljoner. Bland annat påverkas satsningen på lekplatser. 

Cia Velin, pensionär från Åhus är inte helt säker på att det är rätt att lägga ut 120 000 för en snögubbe.

– Ja jag vet inte, känns lite som ett panikdrag från kommunen att försöka göra något åt att centrum töms på folk. De kunde lagt pengarna på något annat eller varför inte bara sparat dem, säger hon.

Cia Velin, 64, pensionär, Åhus - Ja jag vet inte, känns lite som ett panikdrag från kommunen att försöka göra något åt att centrum töms på folk. De kunde lagt pengarna på något annat eller varför inte bara sparat dem.Foto: JENS CHRISTIAN
Inger Nyberg, 69, pensionär, Yngsjö – Snögubben är inte ful men det är kostnaden, det är för mycket pengar. Nu när man tittar lite mer så är den ganska plastig. De hade kunnat göra något mer gemytligt för de pengarna tycker jag.Foto: JENS CHRISTIAN
Ildiko, 57, Kristianstad: – Den tilltalar säker små barn, det är en smaksak om den är fin eller inte. Jag vet inte om den är så kul och tillför inte så mycket.Foto: JENS CHRISTIAN

Inger Nyberg, 69, från Yngsjö är inne på samma spår

 – Snögubben är inte ful men det är kostnaden, det är för mycket pengar. Nu när man tittar lite mer så är den ganska plastig. De hade kunnat göra något mer gemytligt för de pengarna tycker jag, säger hon. 

Plastblommor

Tidigare i vår tog kommunstyrelsen ett beslut om ”En levande stadskärna”. Ett långsiktigt mål är att år 2025 ska kunna ansöka om ”Årets stadskärna”. 

Utsmyckningen i stadskärnan är en viktig del i det. I somras köpte en tjänsteman i kommunen plastblommor och betonghållare för 40 000 kronor. 

Kristianstad kommun pratar ofta om sitt vattenrike, biosfärsområde och hållbarhetstänk – därför plockades blommorna snabbt bort. Det hette att tjänstemannens beslut var ett ”direkt feltänk”. 

Försvarar beslutet

Bengt Olsson, chef för tekniska förvaltningen, försvarar beslutet att köpa in en snögubbe, som kommer att vara på Lilla torg betydligt längre än plastblommorna.

Så här säger han i en intervju med Kristianstadbladet:

– Vi vill göra det attraktivt och vill att folk ska komma hit. Om det bidrar till det är ju jättesvårt att säga. Handelsstaden har ansett att det är värt det.

Ildiko, 57, från Kristianstad är kluven om snögubben bidrar till en mer attraktiv stadsmiljö. 

– Den tilltalar säkert småbarn, det är en smaksak om den är fin eller inte. Jag vet inte om den är så kul och tillför så mycket.

Ladda ner Kvällspostens app!Foto: Skärmdump