Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tvingades gifta sig – pappan inför rätta

För första gången i Sveriges historia står en person åtalad för äktenskapstvång.
Foto: Skärmdump
På den här öde toaletten misstänks den 43-årig pappan ha utsatt dotterns pojkvän för sexuell förnedring och sedan tagit bilder.
Foto: Polisen
Den 3 november förra året kidnappade pappan och en 33-årig bekant pojkvännen och tvingade honom att ta ut 7 000 kronor på en bankomat i Landskrona. Pappan och 33-åringen stod bakom pojkvännen och vaktade honom när han tog ut pengarna.
Foto: Polisen
Vid samma tillfälle tvingades dotterns pojkvän in i pappans garage där han tvingades till en sexuellt förnedrande handling. Pappans bekanta tog bilder på pojkvännen.
Foto: Polisen

Den unga kvinnan tvingades enligt åklagaren att under dödshot gifta sig i Afghanistan med en man hon aldrig träffat.

Men hon var inte villig ge upp sin kärlek till sin pojkvän i Sverige. Det fick hennes pappa att se rött.

I dag inleddes rättegången mot honom och två andra män i Malmö. Pappan står anklagad för äktenskapstvång – och det är första gången någon i Sverige åtalats för det.

Platserna bredvid åklagaren som normalt är reserverade för målsägare och deras biträden gapar tomma när huvudförhandlingen börjar. Istället är den unga kvinnan och hennes pojkvän samt deras målsägandebiträde med via videolänk från en annan ort.

Sedan paret polisanmälde kvinnans pappa för vad de utsatts för har de fått nya namn och lever i dag på hemlig ort. Själva rättegången äger rum på Rättscentrum i Malmö, trots att ärendet ligger hos Lunds tingsrätt. Skälet är att man vill använda sig av den moderna säkerhetssalen. Det är nästan på dagen två år efter att äktenskapstvång kriminaliserades i Sverige och ett 15-tal åhörare är på plats när åklagaren går igenom sin sakframställan.

Illa till mods

Den unga kvinnan ser bestämd men illa till mods ut när åklagaren Ulrika Ekvall inleder.

Ulrika Ekvall berättar om hur kvinnan och hennes pojkvän haft en hemlig kärleksrelation under en längre tid. Men för att paret skulle slippa smyga med sin kärlek gick pojkvännens mamma gick till kvinnans familj för att be om kvinnans hand för sin sons räkning. Då kom relationen till familjens kännedom men de hade andra planer för sin dotter.

Hon lurades till Afghanistan där hon den 11 maj 2015 mot sin vilja tvingades gifta sig med en släkting hon aldrig träffat, i syfte att ge honom uppehållstillstånd i Sverige.

Slog larm

Efter press från familjen registrerade kvinnan det motvilliga äktenskapet hos Migrationsverket och slog där larm om att det skett mot hennes vilja.

– På något sätt når detta inte Skatteverket utan äktenskapet registreras där ändå, säger åklagare Ulrika Ekvall.

Hemma i Sverige fortsatte hon sin relation med sin pojkvän. Men även den här gången fattade pappan misstankar och kort därpå utsattes pojkvännen för olaga frihetsberövande, misshandel, sexuellt ofredande, rån och utpressning av pappan och två andra män, enligt åtalet. Enligt åklagaren ska motivet till gärningarna vara att återupprätta familjens heder. De tre männen nekar till samtliga anklagelser.

"Vågade berätta"

När åklagaren berättar om misshandeln och den sexuella förnedringen hennes pappa och två andra män misstänks ha utsatt hennes pojkvän för snyftar kvinnan dämpat och stirrar ner i bordet.

Efter att pojkvännen utsatts tog även kvinnan mod till sig att berätta om sin situation.

– Det var först under förhören kring vad han utsatts för som hon vågade berätta sin historia, säger åklagare Ulrika Ekvall.

Hon har också öppet vädjat om hjälp och uttryckt rädsla för att utsättas för hedersmord.

Rättegången beräknas pågå i fem dagar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!