Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tvillingarna Elton och Sigge klarade sig – mot alla odds

Mamma Pauline Persson, 32, med tvillingarna Elton och Sigge. Foto: Privat

Tvillingarna Elton och Sigge hade femtio procents chans att överleva i magen på Pauline Persson – och risken var att bara en av dem skulle klara sig.

Nu berättar mamman om graviditeten och tiden efteråt.

– Killarna ville leva. De hade bestämt sig, säger hon.

Pauline Persson, 32, från Rydebäck önskade sig en son som skulle heta Sigge medan sambon Fredrik Sjöstrand, 35, ville ha en Elton.

Det blev båda. Några dagar efter påsken 2018 visade det sig att hon var gravid med tvillingar.

Men efter den 23:e veckan uppstod komplikationer. Läkare konstaterade att Pauline led av Tvillingtransfusionssyndrom (TTTS) som innebär att det ena fostret tar av den andres moderkaka.

Pauline opererades akut, och det var ovisst om båda skulle klara sig i magen. Hon berättar att hon fick ge läkarna tillåtelse att bara rädda en av tvillingarna om det skulle krävas.

– Det är det värsta beslut en mamma kan tänkas ta, att välja vilket barn man ska åka hem med. Jag bara skrek, jag åker inte hem igen med ett foster i en liksäck, säger hon.

”Oddsen var inte helt på vår sida”

Enligt Pauline var oddsen för att båda fostren skulle klara sig ungefär femtio-femtio. Om den ena hade avlidit var det runt 80 procents chans att den andra skulle överleva.

– Vi visste att oddsen inte var helt på vår sida, men också att det inte var helt nattsvart, säger mamman.

Operationen blev lyckad och efter det bestod graviditeten av en intensiv återhämtningsfas. Hon säger att hon känner stor tacksamhet för sjukvården som gjorde allt rätt.

Elton hade en tillväxthämtning på minus 70 procent under tiden han var i magen – och Sigge kämpade för båda två. Foto: Privat

Den 28 augusti såg Sigge och Elton dagens ljus, friska och välmående.

– Killarna ville leva. De hade bestämt sig. Jag och Fredrik också. Vi var inställda på att det skulle gå vägen och såg inget annat alternativ.

Storasyster Dixie, 5, har ett starkt band till sina yngre bröder. Foto: Privat

Sover skavfötters varje natt

Sju månader senare kan Pauline reflektera över den tuffa graviditeten, som Lokaltidningen var först med att berätta om.

– Vi satt en kväll och åt middag nyligen, Elton hade somnat och bara Sigge var vaken. Då sa vi till varandra att hade det inte gått vägen kanske det hade sett ut så här hela tiden. Det är sådant som sköljer över en efteråt.

Elton och Sigge är dock lika oskiljaktiga nu som de var i mammas mage, berättar hon. Bröderna sover skavfötters varje natt och kramar ofta om varandra.

– Så fort de ser varandra skiner de upp. Enäggstvillingar har ofta ett speciellt band, men det här är något ännu starkare. De vill aldrig vara utan varandra.

Elton och Sigge sover som allra bäst när de får vara med varandra, säger mamman. Foto: Privat
Elton och Sigge. Foto: Privat