Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvättbjörn hittad på strand i Falsterbo

En 8-9 kilo stor tvättbjörn, ungefär i en grävlings storlek, hittades utanför kusten i Falsterbo.
Foto: Jan-Åke Hill

Den första tvättbjörnen som någonsin satt sin tass i det fria i Skåne hittades död på stranden i Falsterbo. En teori är att den liftat med ett fartyg och sedan drunknat.

– De är duktiga på att öppna saker och åker ofta som fripassagerare, säger Nils Carlsson, länsstyrelsen Skånes expert på främmande arter.

Om tvättbjörnen

Utbredningsområde: Naturlig i Nordamerika, introducerad i delar av Asien och Europa.

Storlek: 8-10 kilo

Äter: Allätare. Framför allt ägg från bon och grodor.

Saknar naturliga fiender i Europa och sprider sig därför fort. Om för många kommer in i Sveriges kan de rubba vårt ekosystem.

Tidigare tvättbjörnar i Sverige

I september 2010 hittade två tvättbjörnar i Göteborgs hamn. De två tvättbjörnarna fångades av en vakt och avlivades dagen efter. För att få stanna i Sverige var de först tvungna att tillbringa flera månader i karantän.

Det var i helgen som tvättbjörnen i Falsterbo hittades. Varifrån den kommer och hur den hamnade på stranden är fortfarande oklart. Tvättbjörnen ska skickas till Sveriges veterinärmedicinska anstalt för svar.

Men Nils Carlsson har sin teori.

– Jag skulle gissa att den kommer från Tyskland: de har ett stort problem med tvättbjörnar. Jag tror att den har åkt med ett fartyg och sedan drunknat, men det är bara en gissning.

Första gången i Skåne

Tvättbjörnen kommer ursprungligen från Nordamerika och har tjuvåkt med olika lastfartyg över Atlanten till Europa. I Tyskland är tvättbjörnen väldigt utbredd och har blivit ett samhällsproblem.

– De river ut isolering på vindar och bygger sina bon där. De gör senare hål i väggarna för att komma åt matförråd. Det är en stor kostnad i Tyskland, säger Nils Carlsson.

Det är första gången en tvättbjörn dyker upp i Skåne. Vid ett annat tillfälle hittades två tvättbjörnar i Göteborgs hamn som en vakt fångade in och de avlivades dagen efter.

Nils Carlsson säger att är ovanligt att främmande arter hittas på stränderna men att det kan komma att bli vanligare i framtiden. Främmande arter, som vi från första början flyttat på, sprider sig fort.

– Det här är tråkigt, men väntat. Det är säkert bara en tidsfråga innan den kommer hit.

Sprider sjukdomar

Om många tvättbjörnar kommer hit kan det uppstå stora problem med vårt ekosystem. Tvättbjörnar tar bland annat ägg ur bon och det kan på sikt hota vår biologiska mångfald. Men de bär även på många sjukdomar.

– Tvättbjörnarna sprider mycket sjukdomar som kan vara väldigt farliga för både människor och djur, säger Nils Carlsson.

– De kan också vara väldigt farliga för våra jakthundar. Om en jakthund tränger i en tvättbjörn kan den riva ihjäl hunden, fortsätter han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!