Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tvättbjörn borttvingad – av upphovsrätt

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den klassiska bilden ”En svensk tiger”, från beredskapstiden, gjordes om till en blågulrandig tvättbjörn omgiven av tvållödder för att förmå folk att tvätta händerna i virustider. 

Men Region Skånes kampanj ”En svensk tvättbjörn” blev kortlivad.

Tanken var att en tvättbjörn skulle få skåningarna att tvätta händerna. Tvättbjörnsbilden hade tagits fram av Region Skånes kommunikationsavdelning och delades på regionens Instagramkonto. 

Flera medarbetare delade även bilden.

Förhoppningen var att formuleringen och bilden skulle föra tankarna till den klassiska svenska kampanjen En svensk tiger, som drogs i gång under beredskapstiden för att förmå svenskar att inte tissla och tassla om försvarshemligheter i offentligheten.

Medan den svenska tigern blivit en ikonisk kampanj, blev den svenska tvättbjörnen en betydligt mer kortlivad historia.

Beredskapsmuseet, som äger upphovsrätten till ”En svensk tiger”, protesterade nämligen och nu har den blågula tvättbjörnen plockats bort.

– Jag har sagt åt dem att hitta på något eget. Det vimlar av konstnärer i Skåne som kan göra en toppenidé. Så varför sno och göra om en bild som inte alls har med detta att göra? säger Beredskapsmuseets advokat Maria Andrée till Kristianstadsbladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!