Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tvåbarnsmamman utsatt för ungdomarnas dödslek

Sandra Pettersson i Vellinge råkade ut för att en ung pojke plötsligt sprang ut framför hennes bil. Foto: Privat
I Helsingborg sprang en ung man rakt ut framför ett blåljusfordon under utryckning. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Richard Glantz, områdeskommunikatör vid polisen i nordvästra Skåne, varnar för att det är en livsfarlig lek. Foto: STEFAN LINDBLOM / KVP

Ungdomarnas ”chickenrace” går ut på att de springer ut framför fordon och hoppar undan i sista stund.

Efter flera händelser varnar nu polisen för att det är en lek med döden.

– Det är ett fullständigt vettlöst beteende, säger Richard Glantz, områdeskommunikatör vid polisen i nordvästra Skåne.  

Polisens varning kommer bland annat efter att ett blåljusfordon i Helsingborg tvingats panikbromsa under utryckning efter att en tonåring sprungit rakt ut i gatan.

– Pojken ska ha sprungit fram till en mittvajer i gatan och där stannat till. Sedan ska han ha avvaktat och vänt tillbaka. På andra sidan gatan stod flera kompisar och både skrattade och filmade händelsen, säger Richard Glantz.

Agerandet rapporterades efteråt till polisen, som ser allvarligt på händelsen.

– Det är en direkt livsfarlig lek, säger Richard Glantz. I det aktuella fallet var det ett tungt fordon som färdades i 120 kilometer i timmen och hade både ljus- och ljussignaler på.

”Vettlöst beteende”

Polisen i nordvästra Skåne har skrivit om händelsen på sin Facebook-sida och vill genom uppmärksamheten få ungdomarna att inse livsfaran, men också att föräldrarna pratar med sina barn om det vettlösa beteendet.

Tvåbarnsmamman Sandra Pettersson, 38, i Vellinge råkade ut för ungefär samma otäcka situation helt nyligen.

– Jag skulle svänga in på en tvärgata efter köpcentret Toppengallerian när plötsligt en ung kille försökte hoppa ut framför bilen, säger hon.

Sandra hann dessförinnan se att det stod ett ungdomsgäng i 14-15-årsåldern, både killar och tjejer, invid vägkanten.

– Jag utgick från att de skulle stå kvar där. Som tur var körde jag bara i 20 kilometer i timmen, så det hände inget. Hade jag inte haft min son i bilen skulle jag stannat och skällt ut dom, säger hon.

Från 50-talet

Sandra har också skrivit om händelsen på sin Facebook-sida, och vill på samma sätt som polisen varna för den här typen av aktioner.

– Det är ju fruktansvärt dumma saker att hitta på. Om man medvetet hoppar ut framför en bil inser man ju inte vad konsekvenserna kan bli, säger hon. 

Ungdomarnas chickenrace har sitt ursprung från 50-talet när bilburna tonåringar tävlade mot varandra för att visa vem som hade den snabbaste bilen.

 I dag är det en tvivelaktig sysselsättning som barn och ungdomar till och från ägnar sig åt både på spåren och längs vägarna.

Händelserna har på senare tid fått ny spridning genom att många av situationerna filmas och läggs ut på Youtube.

Utmanar varandra

Södermalmspolisen fick härom dagen larm om att en ung tjej försökt ta sitt liv på Folkungagatan i Stockholm. Förbipasserande såg hur tjejen tog sig ut i trafiken och försökte slänga sig framför bilar.

Men väl på plats visade det sig handla om något helt annat. Tjejen deltog i den nya leken ”Chickenrace”.

Det hela går ut på att två personer utmanar varandra att springa mot en mötande bil i trafiken. Den person som viker av först förlorar.

En liknande händelse skedde helt nyligen på Ekerö också, där det uppdagades att ungdomar slängt sig framför SL-bussar. 

Utöver att polisen till och från upplyst om farorna har Trafikverket jobbat med olika reklam- och informationskampanjer, men menar att det är svårt att göra något åt problemet.