Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tvåbarnsmamman: Jag valde Peter Madsen före mitt jobb

Peter Madsen vill få sitt fängelsestraff tidsbestämt efter mordet på Kim Wall. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Under rättegångens andra dag fick han återigen stöd av tvåbarnsmamman i 40-årsåldern. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Östre landsret i Köpenhamn. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Peter Madsen vill få sitt fängelsestraff tidsbestämt efter mordet på Kim Wall.

Under rättegångens andra dag fick han återigen stöd av tvåbarnsmamman i 40-årsåldern – som berättar att hon slutade på sitt jobb för den dömda mördarens skull.

– Jag ville gärna fortsätta ha kontakt med honom, säger hon till Kvällsposten.

Den 25 april dömdes Peter Madsen i Köpenhamns tingsrätt till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. 

Hans skuld – till bland annat mord och brott mot griftefriden – är därmed fastslagen, men Madsen har överklagat domen för att få sitt straff tidsbestämt. 

Det skulle innebära att straffet ändras från livstid till högst 16 år i fängelse. Åklagaren Kristian Kirk fortsätter i sin tur att yrka på obestämt straff, det vill säga livstids fängelse eller förvaring.

På onsdagen var han på plats i Østre Landsret, den danska motsvarigheten till svenska hovrätten, för dag två av tre i rättegångsförhandlingarna.

Log mot honom i rätten

Precis som under den första dagen fick Peter Madsen stöd av kvinnan som tidigare arbetade som vakt på häktet.

Hon var där tillsammans med två väninnor och satt bakom Madsen på avdelningen för anhöriga. Enligt danska medier hade den förre häktesvakten lång ögonkontakt med honom och log när han gick förbi.

 

LÄS MER: Fängelsevakt var Madsens kärleksstöd

 

Kvinnan är en tvåbarnsmamma i 40-årsåldern och träffade Madsen för första gången när han satt häktad på Vestre Fængsel i Köpenhamn. 

Under tiden där började tvåbarnsmamman skriva brev till Madsen. Hon använde sitt flicknamn som signatur.

Sade upp sig först

– Det var enkelt att prata med honom och jag kände att vi kunde prata om allt möjligt. Men jag blev tydligen för mycket vän i förhållande till hur man ska behandla en intagen, har kvinnan sagt till Ekstrabladet.

Hon berättar nu för Kvällsposten att hon redan hade sagt upp sig när deras relation blev känd för arbetsgivaren. 

Efter det blev hon arbetsbefriad.

– Jag gjorde det för att jag gärna ville fortsätta ha kontakt med honom, säger hon och ler.

Lyckades du prata med honom i rätten?

– Nej.

”En kärleksfull psykopat”

Rättegångens andra dag gick till största del ut på att återigen gå igenom bevisningen i fallet. 

En rad olika vittnesmål lästes upp från protokollet – från åklagare Kristian Kirk och advokat Betina Hald Engmark. Bland annat hördes beskrivningar av personer som har levt och jobbat i Madsens närhet. 

 

LÄS MER: Peter Madsen vill ha nya brevvänner

 

– Den tilltalade hade sagt till vittnet att han var psykopat. Men att han var en kärleksfull psykopat, läste advokaten av vittnesmålet från en kvinnlig före detta kollega till Madsen.

Totalt 14 av 36 vittnesmål återgavs av åklagaren Kirk, som fokuserade på Madsens sätt att tala om och titta på videos kopplade till grovt våld och sex.

Kristian Kirk tog över som åklagare efter Jakob Buch-Jepsen under Peter Madsen-rättegången. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Visade bilder på lidande

Advokaten Betina Hald Engmark framhöll, enligt danska BT, att Madsen inte visat tecken på att han blir upphetsad av historiska bilder på folk som utsätts för lidande eller bilder från tyska koncentrationsläger under andra världskriget.

 

LÄS MER: Peter Madsen överfallen i fängelset

 

Hald Engmark berättade även om ett vittne i Madsens närhet, en kvinna som gjorde en dokumentärfilm som Madsen medverkade i.

Enligt vittnet har Madsen sagt att han ”måste lära sig att hålla sin mun” om han till exempel skulle ”ha slagit ihjäl någons fru”.

Då kommer domen

En mångårig vän till Madsen, Steen Lorck, fick även han delar av sitt vittnesmål uppläst. 

Han har tidigare berättat för Kvällsposten att han trodde att Madsen skulle frikännas från misstankarna om mord.

– Han hade en fantasi om att begå det perfekta brottet så att han skulle bli jagad till havs, på land och i luften, läste åklagaren från Lorcks vittnesmål i rätten.

På fredag avslutas rättegången med var sin slutplädering för åklagaren och advokaten. Vanligtvis brukar den åtalade få sista ordet i danska rättegångar, så det återstår att se om Peter Madsen väljer att säga någonting i rätten.