Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tvååring hade hasselnöt i halsen i flera månader

Ärendet har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Flickan gick runt med en hasselnöt i strupen i flera månader. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

En tvååring gick runt med en hasselnöt i halsen i tre månader – utan att det upptäcktes. Trots ideliga läkarbesök och att föräldrarna påtalat att hon svalt en nöt.

Nu Ivo-anmäls två vårdenheter i Skåne för missen.

”Efter att hasselnöten plockats upp fick flickan vårdas i flera dagar”, skriver anmälaren.

I december 2018 tog föräldrarna sin tvååriga dotter till en vårdcentral i Kristianstads kommun på grund av att dottern insjuknat med förkylningssymptom och hosta.

Vid besöket berättade föräldrarna för läkaren att symptomen börjat i samband med att flickan hade svalt en hasselnöt. Trots att hon blev undersökt missade man helt att nöten satt kvar i hennes strupe, vilket även Lokaltidningen skrivit om.

På vårdcentralen bedömde man att hon led av en halsinfektion. 

Samma bedömning gjorde man när föräldrarna ett tag senare tog henne till barnakuten och hon fick behandling med antibiotika och luftrörsvidgande. Den svåra hostan gav dock inte med sig.

Akut operation efter tre månader

Först i februari – när föräldrarna tog dottern till sjukhus för tredje gången gjorde man en röntgenundersökning som visade den skrämmande missen – flickan hade en hasselnöt i luftrören.

”En röntgenundersökning i februari visade att det sannolikt fanns en så kallad främmande kropp i luftrören”, står det i anmälan.

Hon skickades omgående till Skånes universitetssjukhus där man opererade bort nöten under narkos. Hennes tillstånd krävde dock flera dagars vård.

”Efter att hasselnöten plockats upp fick flickan vårdas i flera dagar, då hon samtidigt insjuknat i influensa”, står det i anmälan.

Missen har nu anmälts till till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt Lex Maria.

I anmälan bedömer man att missen inneburit en allvarlig vårdskada.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!