Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvååriga Haddiles utvisning upphävs

Foto: Sara Strandlund

Tvååriga Haddiles utvisning upphävs av migrationsdomstolen. Fallet ska prövas på nytt av migrationsverket.

- Vi anser att det är förhållanden i Algeriet som ärendet ska prövas emot inte Frankrike. Därför har vi upphävt utvisningen till Frankrike, säger Peter Kristiansson, chefsrådman vid migrationsdomstolen i Malmö.

Haddile, 2, bor sedan hon var några månader gammal i ett familjehem i Skåne. En stormig debatt utbröt när det i september blev känt att hon riskerade att utvisas till Frankrike, där migrationsverket ansåg att förutsättningarna för en återförening mellan flickan och hennes biologiska mamma var störst. Nu upphäver migrationsdomstolen utvisningen till Frankrike.

Dna-utredning pågår

Enligt migrationsdomstolen så har man kunnat konstatera att det tillkommit många nya uppgifter i ärendet och det är därför utvisningen nu hävs. Först och främst om uppgiften att det finns ett par i Algeriet som eventuellt kan vara Haddiles föräldrar.

- Och där pågår det en DNA-utredning och den utredningen och den efterföljande utredningen kommer ha stor betydelse för processen, säger Peter Kristiansson.

Men även om DNA-testerna visar att paret i Algeriet verkligen är Haddiles föräldrar betyder det inte att hon måste utvisas. Först måste socialtjänsten utreda om föräldrarna klarar av att ta hand om flickan.

Algeriska förhållanden viktiga

Peter Kristiansson fortsätter:

- Vi anser att det är förhållandena i Algeriet som ärendet ska prövas emot, inte förhållandena i Frankrike. Därför har vi upphävt utvisningen till Frankrike och återvisat ärendet till migrationsverket som ska göra en ny prövning.

Migrationsdomstolen anser inte att en utvisning av Haddile till Frankrike är "förenligt med principen om barnets bästa att under nuvarande omständigheter”, skriver domstolen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!