Hemma i Broby. 2-åriga Haddile vet inget annat hem än det hon lever så tryggt i hemma hos mamma och pappa i Broby. "Jag begriper inte hur man bara kan tänka tanken att utvisa henne", säger Malén Liewehr. Foto: SARA STRANDLUND Foto: Sara Strandlund
Hemma i Broby. 2-åriga Haddile vet inget annat hem än det hon lever så tryggt i hemma hos mamma och pappa i Broby. "Jag begriper inte hur man bara kan tänka tanken att utvisa henne", säger Malén Liewehr. Foto: SARA STRANDLUND Foto: Sara Strandlund

Tvååriga Haddile riskerar utvisning

Publicerad

BROBY. Ögonen tindrar på 2-åriga Haddile.

I hennes värld finns inget annat hem än det hon har med sin familj i Broby. Hon anar inte att migrationsverket vill utvisa henne till en främmande verklighet.

- Jag kan inte förklara hur rädd jag är över vad Haddile kan komma att utsättas för, säger Malén Liewehr.

Trots att Haddile bara är ett litet barn har hon som ett eget ärende hamnat hos den myndighet i Sverige som gör utredningar och fattar beslut om avhysning ur landet.

Migrationsverkets utslag blev negativt. Haddile ska utvisas, till Frankrike där hennes biologiska mamma från Algeriet antas bo.

Verkets rättslige expert Magnus Rosenberg är den som uttalar sig om beslutet.

"Vi vill gärna adoptera"

- Inom EU är praxis att en återförening av mor och barn är av högsta prioritet och det görs bäst i deras hemland, säger han.

Malén Liewehr skakar förtvivlat på huvudet. Haddile var fyra månader när hon genom socialvårdens försorg familjehemsplacerades hos familjen Liewehr och kallar Malén och hennes man för mamma och pappa.

- Vi vill gärna adoptera Haddile men inser att kontakten med hennes mamma är mycket viktig. Jag har bara så svårt att förstå varför svenska myndigheter inte arbetar för en återförening mellan mor och barn där barnet känner sig tryggt, säger Malén.

Psykolog, psykiater och socialtjänst har också uttalat sig om hur illa en utvisning till en totalt främmande miljö skulle göra flickan.

- När Haddile kom till oss hade hon svåra fysiska skador hon hade redan genomgått obeskrivliga trauman. Ska hon nu behöva gå igenom ännu mer, det är så grymt, säger Malén.

Född i Lund - övergavs

Haddiles biologiska mamma och den man hon då var tillsammans med, båda ursprungligen från Algeriet, kom till Sverige där de uppgav hedersvåld som orsak till att de sökte skydd här.

Haddile föddes på sjukhuset i Lund, men övergavs av sin mamma bara tre veckor gammal. Sedan dess har mamman inte setts till, men vände sig enligt obekräftade uppgifter till algeriska ambassaden i Sverige för ett år sedan för att få hjälp att finna flickan.

- Med tanke på varför Haddiles mamma kom hit är vi inte ens säkra på att det var hon som kontaktade ambassaden, säger Malén.

Familjen Liewehr har överklagat Migrationsverkets beslut till förvaltningsrätten. Magnus Rosengren tror att rätten kommer att skynda på sin behandling av frågan.

- Det är ju synnerligen ömmande omständigheter i det här fallet, säger han.

Eva Sternäng
Eva Sternäng

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag