Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tvååriga Haddile riskerar utvisning

Hemma i Broby. 2-åriga Haddile vet inget annat hem än det hon lever så tryggt i hemma hos mamma och pappa i Broby. "Jag begriper inte hur man bara kan tänka tanken att utvisa henne", säger Malén Liewehr. Foto: SARA STRANDLUND
Foto: Sara Strandlund

BROBY. Ögonen tindrar på 2-åriga Haddile.

I hennes värld finns inget annat hem än det hon har med sin familj i Broby. Hon anar inte att migrationsverket vill utvisa henne till en främmande verklighet.

- Jag kan inte förklara hur rädd jag är över vad Haddile kan komma att utsättas för, säger Malén Liewehr.

Trots att Haddile bara är ett litet barn har hon som ett eget ärende hamnat hos den myndighet i Sverige som gör utredningar och fattar beslut om avhysning ur landet.

Migrationsverkets utslag blev negativt. Haddile ska utvisas, till Frankrike där hennes biologiska mamma från Algeriet antas bo.

Verkets rättslige expert Magnus Rosenberg är den som uttalar sig om beslutet.

"Vi vill gärna adoptera"

- Inom EU är praxis att en återförening av mor och barn är av högsta prioritet och det görs bäst i deras hemland, säger han.

Malén Liewehr skakar förtvivlat på huvudet. Haddile var fyra månader när hon genom socialvårdens försorg familjehemsplacerades hos familjen Liewehr och kallar Malén och hennes man för mamma och pappa.

- Vi vill gärna adoptera Haddile men inser att kontakten med hennes mamma är mycket viktig. Jag har bara så svårt att förstå varför svenska myndigheter inte arbetar för en återförening mellan mor och barn där barnet känner sig tryggt, säger Malén.

Psykolog, psykiater och socialtjänst har också uttalat sig om hur illa en utvisning till en totalt främmande miljö skulle göra flickan.

- När Haddile kom till oss hade hon svåra fysiska skador hon hade redan genomgått obeskrivliga trauman. Ska hon nu behöva gå igenom ännu mer, det är så grymt, säger Malén.

Född i Lund - övergavs

Haddiles biologiska mamma och den man hon då var tillsammans med, båda ursprungligen från Algeriet, kom till Sverige där de uppgav hedersvåld som orsak till att de sökte skydd här.

Haddile föddes på sjukhuset i Lund, men övergavs av sin mamma bara tre veckor gammal. Sedan dess har mamman inte setts till, men vände sig enligt obekräftade uppgifter till algeriska ambassaden i Sverige för ett år sedan för att få hjälp att finna flickan.

- Med tanke på varför Haddiles mamma kom hit är vi inte ens säkra på att det var hon som kontaktade ambassaden, säger Malén.

Familjen Liewehr har överklagat Migrationsverkets beslut till förvaltningsrätten. Magnus Rosengren tror att rätten kommer att skynda på sin behandling av frågan.

- Det är ju synnerligen ömmande omständigheter i det här fallet, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!