Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två valpsmugglare döms till fängelse

Sex små valpar av rasen bichon maltese avlivades av svensk veterinär efter att ett norskt par hade försökt smuggla in djuren över Öresundsbron.
Foto: TULLEN
Det saknades dokumentation för djuren. De måste ha ID-märkning, intyg om giltig rabiesvaccination och EU-pass.
Foto: TULLEN
Hundvalparna fanns – dolda under en filt eller jacka – på golvet framför passagerarstolen i det norska parets bil.
Foto: TULLEN
Hundarna kom från två olika rumänska uppfödare och skulle användas till att starta en kennel med uppfödning i Norge.
Foto: TULLEN

Ett norskt par döms till vardera sex månaders fängelse för att de försökt smuggla in sex hundvalpar i Sverige, dolda under en filt i bilen.

Valparna av rasen bichon maltese hade de köpt i Rumänien. Alla sex avlivades.

Mycket tidigt en vardagsmorgon i maj 2014 kom paret i sin bil till gränskontrollen vid Öresundsbron. När tullarna frågade om de hade något att deklarera pekade de på en vuxen hund i baksätet.

Eftersom tulltjänstemännen tyckte att den 46-årige mannen verkade mycket nervös togs bilen åt sidan för kontroll.

När tullarna tittade närmare inne i bilen hittade de sex hundvalpar på golvet vid passagerarstolen. Djuren – fyra tikar och två hanhundar – var övertäckta med en filt eller en jacka och syntes inte förrän täckelset lyftes undan.

Paret avkrävdes dokumentation för valparna. Den 43-åriga kvinnan visade då först upp fyra nederländska hundpass. När de visade sig gälla helt andra djur tog hon i stället upp fem rumänska hundpass – som inte heller gällde rätt hundar.

Inga giltiga dokument

Valparna hade varken ID-märkning, intyg om giltig rabiesvaccination eller EU-pass. Inte ens den vuxna hunden i baksätet hade giltiga papper. Rabiesvaccineringen hade blivit för gammal.

Det norska paret förklarade att de hade tänkt starta en kennel och att hundarna var värda cirka 100 000 norska kronor. De erbjöd sig att omedelbart få dem vaccinerade och sedan lämna djuren i svensk karantän.

Men tullarna kontaktade Jordbruksverket som beslutade att en veterinär skulle avliva alla valparna. Den vuxna hunden fick paret ta med sig över bron igen, tillbaka till Danmark. De tog senare en direkt färja till Norge.

Nästan tre år efter smugglingsförsöket döms paret nu i Malmö tingsrätt till sex månaders fängelse vardera.

Har fått psykiska besvär

Kvinnan har berättat att rättsprocessen tagit henne mycket hårt och att hon drabbats av panikattacker – hon har tvingats söka läkarhjälp på grund av psykiska besvär.

Mannen driver två firmor med anställda och har sagt att firmorna kommer att gå i konkurs om han tvingas avtjäna fängelsestraff. Inget av detta har tingsrätten låtit sig påverkas av.

Domstolen anser tvärtom att hundsmugglingen "inneburit en allvarlig kränkning av ett betydande samhällsintresse", nämligen arbetet för att hindra spridning av allvarliga sjukdomar.

– Gärningen ska bedömas som grov smuggling, skriver rätten i domen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!