Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två unga män frias efter sprängdåd

Två unga män misstänktes för att ha sprängt en så kallad banger i entrén till ett bostadshus. På tisdagen friades männen från misstankarna. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Polisen har ryckt ut flera gånger efter att bangers exploderat i Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förra sommaren sprängdes en så kallad banger i porten till ett niovåningshus i Malmö.

Två män, 19 och 20 år gamla, ställdes inför rätta, misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.

På tisdagen friades männen av Malmö tingsrätt.

Männen misstänktes ha placerat och antänt en spränganordning bestående av fyra fyrverkeripjäser i hoptejpade med en tändargasflaska framför ingångsdörren till fastigheten på Karolinagatan i Malmö, enligt åtalet.

Explosionen orsakade bland annat skador på dörrens glasrutor och brottet har, enligt åklagaren, framkallat fara för annans liv eller hälsa. 20-åringen har tidigare också suttit häktad misstänkt för inblandning i sprängdådet mot polishuset i Rosengård i januari i år.

19-åringen döms för narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Men han frikänns från åtalet om allmänfarlig ödeläggelse. Mannen döms till skyddstillsyn.

20-åringen frias från åtalet.

Bevisen höll inte

Enligt Malmö tingsrätt saknas det tillräcklig bevisning för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att de båda männen gjort sig skyldiga till allmänfarlig ödeläggelse. Detta trots att deras fingeravtryck återfanns på den sprängladdning som anträffades i flerfamiljshuset, men som inte detonerade. Tingsrätten bedömde inte det som tillräckligt för att dra slutsatsen att de befunnit sig på platsen och placerat ut sprängladdningen.

I åtalet misstänktes även en annan 20-årig man för grov utpressning, samt anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse kopplat till adressen där dådet mot flerfamiljshuset inträffade. Även han frikänns på den punkten, men döms till ett och ett halvt års fängelse för andra brott.

 

LÄS MER: 20-åring häktas – efter attentat mot polisstation

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!