Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två tiggare angreps under en halvtimme

Två tiggare ska ha misshandlats i Värnamo på bara en halvtimme. OBS: Bilden har inte med händelsen att göra.
Foto: Per Wissing

De två tiggarna misshandlades inom loppet av en halvtimme utanför olika butiker i Värnamo.

Polisen misstänker att det är bråk om platser om var tiggarna ska uppehålla sig som ligger bakom händelserna.

Den första misshandeln skedde utanför en ICA-butik i centrala Värnamo på lördagen. Enligt polisen var målsäganden en 29-årig rumänsk medborgare.

Han har genom tolk berättat hur en bulgariskregistrerad bil stannade på platsen och att sex personer plötsligt klev ur fordonet.

– Mannen ska ha blivit sparkad av männen, som sedan åkte i väg i bilen igen, säger Lasse Johansson.

En liten stund senare var det dags igen. Offret den här gången var en 61-årig rysk medborgare som satt på marken utanför Systembolaget i Värnamo och tiggde pengar.

– Tillvägagångssättet var ungefär det samma. Det handlar om en bulgariskregistrerad bil där flera män kliver ur och går fram och misshandlar målsäganden, säger Lasse Johansson.

Händelserna har rubricerats som misshandel och polisen ser allvarligt på gärningarna. Uppgifterna är ännu knapphändiga, men nya förhör ska hållas med de drabbade personerna.

Ingen vet varför i nuläget

Ingen vet säkert i nuläget vad som ligger bakom våldshandlingarna.

För ett par månader sedan inträffade dock en liknande händelse. Den gången blev en kvinna som också satt och tiggde utanför en butik misshandlad med ett slagträ. Även den gången var de misstänkta gärningsmännen utländska medborgare.

– Det känns på något sätt viktigt att påpeka att det inte är svenskar som är gärningspersoner och som irriteras över tiggarna. Här handlar det om andra saker, säger Lasse Johansson.

En teori är att personerna mutar in olika platser där de tigger pengar, men att det inom grupperna uppstår bråk om vilka som ska få vara på olika ställen.

– Det är förstås bara en teori, vi ska undersöka detta närmare nu, säger Lasse Johansson.