Två tiggare ska ha misshandlats i Värnamo på bara en halvtimme. OBS: Bilden har inte med händelsen att göra. Foto: Per Wissing
Två tiggare ska ha misshandlats i Värnamo på bara en halvtimme. OBS: Bilden har inte med händelsen att göra. Foto: Per Wissing

Två tiggare angreps under en halvtimme

Publicerad

De två tiggarna misshandlades inom loppet av en halvtimme utanför olika butiker i Värnamo.

Polisen misstänker att det är bråk om platser om var tiggarna ska uppehålla sig som ligger bakom händelserna.

Den första misshandeln skedde utanför en ICA-butik i centrala Värnamo på lördagen. Enligt polisen var målsäganden en 29-årig rumänsk medborgare.

Han har genom tolk berättat hur en bulgariskregistrerad bil stannade på platsen och att sex personer plötsligt klev ur fordonet.

– Mannen ska ha blivit sparkad av männen, som sedan åkte i väg i bilen igen, säger Lasse Johansson.

En liten stund senare var det dags igen. Offret den här gången var en 61-årig rysk medborgare som satt på marken utanför Systembolaget i Värnamo och tiggde pengar.

– Tillvägagångssättet var ungefär det samma. Det handlar om en bulgariskregistrerad bil där flera män kliver ur och går fram och misshandlar målsäganden, säger Lasse Johansson.

Händelserna har rubricerats som misshandel och polisen ser allvarligt på gärningarna. Uppgifterna är ännu knapphändiga, men nya förhör ska hållas med de drabbade personerna.

Ingen vet varför i nuläget

Ingen vet säkert i nuläget vad som ligger bakom våldshandlingarna.

För ett par månader sedan inträffade dock en liknande händelse. Den gången blev en kvinna som också satt och tiggde utanför en butik misshandlad med ett slagträ. Även den gången var de misstänkta gärningsmännen utländska medborgare.

– Det känns på något sätt viktigt att påpeka att det inte är svenskar som är gärningspersoner och som irriteras över tiggarna. Här handlar det om andra saker, säger Lasse Johansson.

En teori är att personerna mutar in olika platser där de tigger pengar, men att det inom grupperna uppstår bråk om vilka som ska få vara på olika ställen.

– Det är förstås bara en teori, vi ska undersöka detta närmare nu, säger Lasse Johansson.

Jakob Kjelldén
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag