Två tåg i timmen på ny linje i rusningstrafik

Det kommer att gå två pågatåg i timmen i rusningstrafik på den nya linjen.
Foto: SKÅNETRAFIKEN

Den 13 december invigs Lommabanan för persontrafik. 

Trafikverket har nu gett klartecken för halvtimmestrafik i rusningstrafik på den nya linjen.

– Tågen är på plats och tidtabellerna är klara. Nu väntar vi bara på invigningsdagen. Vi tror ju på sikt, när allt förhoppningsvis återgår till det normala, att detta blir en väldigt bra sträcka. Det kommer bara ta sju minuter mellan Lomma och Malmö, det är ju helt otroligt, säger Mats Ohlsson, affärsutvecklare för tåg på Skånetrafiken, till Sydsvenskan.

En ny linje mellan Lomma och Furulund till Helsingborg invigs den 13 december – och redan från start kommer det att bli halvtimmesavgångar i rusningstrafik. Det innebär att det kommer att gå två pågatåg i timmen på sträckan Kävlinge–Malmö Hyllie på vardagsmorgnar och eftermiddagar. Övriga tider ska tågen gå en gång i timmen.

Under rusningstrafik går det ena tåget hela vägen upp till Helsingborg. Resenärerna kommer därmed att spara fem minuter på sträckan Kävlinge till Helsingborg.

”Vi behöver det här mötesspåret”

Det finns även ett nytt mötesspår i Stävie.

– Lommabanan är en del av godsstråket genom Skåne och där har gått godstrafik länge. Så när man inför pågatågstrafik på banan behöver vi det här mötesspåret, förklarar Olof Fredholm, projektledare på Trafikverket, till tidningen.

Planen är att Söderåsbanan ska invigas för pågatågstrafik om två år med orterna Åstorp, Billesholm, Kågeröd, Svalöv, Teckomatorp och Kävlinge som ska kopplas ihop med Lommabanan.

– Söderåsbanan rustas upp för fullt nu och trafiken ska kopplas ihop med Lommabanan i entimmestrafik, så efter det vänder inga tåg i Kävlinge utan alla går vidare norrut, säger Mats Ohlsson till tidningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!