Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskar åtalas för bombdåd i Köpenhamn

Foto: TOPNEWS
Foto: BAX LINDHARDT / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Två svenska medborgare åtalas nu för ett bomdåd mot den danska Skattestyrelsens lokaler i Köpenhamn i augusti 2019.

Bomben som detonerade utanför byggnaden var mycket kraftig och de två svenskarna åtalas enligt en lag som omfattar terrorliknande handlingar – vilket kan ge de två ett hårdare straff om de fälls.

De två svenska männen som nu åtalas för sprängningen är 22 respektive 23 år gamla. De misstänks för att ha planerat och genomfört sprängningen den 6 augusti 2019. De två ska, enligt åklagaren, ha transporterat bomben i en bil från Öresundsbron till Skattestyrelsens byggnad i centrala Köpenhamn. 

Där exploderade bomben klockan 22.14. Detonationen var kraftig och orsakade omfattande skador på såväl Skattestyrelsens lokaler som omkringliggande byggnader.

Terrorliknande handling

De två männen åtalas nu för innehav av bomben men även för sprängningen av densamma – något som åklagaren liknar vid en terrorliknande handling.

”Ett angrepp på Skattestyrelsen är ett angrepp på oss alla, och det gör detta till ett särskilt grovt brott. En kraftig bomb detonerades vid en offentlig myndighet, sprängningen riskerade att skrämma de anställda och att påverka myndighetens arbete. Turligt nog kom ingen människa till skada, men åklagarmyndigheten menar att brottet är så grovt att det är handlar om en terrorliknande handling, och att straffet därför bör skärpas”, kommenterar åklagare Lise-Lotte Nilas enligt ett pressmeddelande från den danska åklagarmyndigheten.

Gränskontroller

Den 23-årige mannen greps på Kastrup några veckor efter sprängningen. Han hade då varit internationellt efterlyst misstänkt för inblandning i dådet.

Den 22-årige mannen anhölls i sin frånvaro redan en vecka efter sprängningen. Han kunde kort därpå gripas i Malmö, efter ett samarbete mellan dansk och svensk polis.

Sprängningen vid Skattestyrelsen fick stora konsekvenser. Bara några dagar efter explosionen meddelade statsminister Mette Fredriksen att man beslutat införa hårdare kontroller vid den dansk-svenska gränsen i syfte att stoppa den svenska grova kriminaliteten för att breda ut sig på den danska sidan av sundet.

Enligt ett pressmeddelande finns livstids fängelse i straffskalan enligt de paragrafer som de två männen nu åtalas enligt. 

Vilket straff åklagaren yrkar på vid fällande dom kommer att meddelas under rättegången. Något datum för när rättegången inleds har dock ej meddelats.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!