Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis dog när lastbil krockade med polisbil

Polisen arbetade som hundförare och avled på sjukhuset i Lund. Även en hund avlivades efter olyckan. Polisbilen fick stora skador efter krocken med lastbilen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Krockade med lastbil. Den avlidne polismannen arbetade som hunförare i Karlshamn.
Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN

En lastbil krockade med en polisbil på väg 24 utanför Hässleholm under natten mot tisdag.

Två personer fördes till sjukhus, varav en polisman. 

Klockan 03.30 bekräftar polisen att en polisman avlidit till följd av sina skador.

– Det var ingen frontalkrock, lastbilen träffades på vänstersidan av fronten. Men hur brådskande ärendet var och vilka hastigheter det rör sig om, det vet jag inte, säger Tomas Rosenberg, polisområdeschef.

Polisen var i tjänst och på väg på ett jobb när olyckan skedde. Larmet kom klockan 00.39 under natten mot tisdag. Polisbilen fick stora skador.

– Vi vet inte ännu hur olyckan gått till, säger Mikael Lindh, vakthavande befäl på polisen Region Syd till Sveriges Radio.

Olyckan inträffade mellan Röke och Hörja, strax nordväst om Tyringe. Räddningstjänst, ambulans och polis larmades till platsen. Enligt uppgifter till SOS Alarm ska en person ha varit fastklämd efter olyckan. 

Hundförare omkom

Föraren av polisbilen fördes till Lunds universitetssjukhus, men hans liv gick inte att räddas. Klockan 03.30 bekräftade polisen att mannen hade avlidit. Anhöriga är underrättade.

– Det är en man som omkommit. Han var i tjänst när olyckan inträffade, säger Jimmy Modin, presstalesperson på polisens ledningscentral, säger Jimmy Modin.

Läs mer: Sorgen efter döda kollegan

Den avlidne polismannen kommer från Blekinge och arbetade som hundförare i Kristianstad. Förutom sina två hundar färdades han ensam i bilen. En av hundarna skadades i olyckan och avlivades senare. 

Tomas Rosenberg, polisområdeschef.
Foto: Polisen

Vad som orsakat olyckan är ännu inte klart. Ärendet kommer att utredas vidare av särskilda Åklagarkammaren, enligt polisområdeschef Tomas Rosenberg. Han bekräftar att hundföraren var på väg till ett ärende i nordvästra Skåne.

–  I en kurva kommer lastbilen och polisbilen för nära varandra. Det var ingen frontalkrock, lastbilen träffades på vänstersidan av fronten. Men hur brådskande ärendet var och vilka hastigheter det rör sig om, det vet jag inte.

I nuläget har polisen inga andra vittnen till händelsen än lastbilschauffören.

– Nej och vad jag vet har chauffören ännu inte blivit förhörd ännu, säger Tomas Rosenberg.

"Är väldigt påverkad"

Föraren av lastbilen fördes med ambulans till sjukhus i Kristianstad för vård av sina skador. Det finns inga uppgifter om chaufförens skadeläge. Enligt TT ska lastbilschauffören inte vara allvarligt skadad.

– Vi har kunnat tala lite på olycksplatsen med chauffören, som så klart är väldigt påverkad av händelsen, säger Jimmy Modin.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!