Djuren i naturreservatet får inte jagas. Trots det sköts två sälar i söndags. Foto: JAN DÜSINGDjuren i naturreservatet får inte jagas. Trots det sköts två sälar i söndags. Foto: JAN DÜSING
Djuren i naturreservatet får inte jagas. Trots det sköts två sälar i söndags. Foto: JAN DÜSING
Skyddsjakt får inte bedrivas i Grollegrund enligt naturreservatets föreskrifter. Nu försöker Stina Bertilsson-Vuksan, marinbiolog på Helsingborgs kommun få kontakt med jägaren. Foto: PrivatSkyddsjakt får inte bedrivas i Grollegrund enligt naturreservatets föreskrifter. Nu försöker Stina Bertilsson-Vuksan, marinbiolog på Helsingborgs kommun få kontakt med jägaren. Foto: Privat
Skyddsjakt får inte bedrivas i Grollegrund enligt naturreservatets föreskrifter. Nu försöker Stina Bertilsson-Vuksan, marinbiolog på Helsingborgs kommun få kontakt med jägaren. Foto: Privat
Knubbsälar på klipporna i Kosterhavets nationalpark. Foto: JOHANNA SVENSSONKnubbsälar på klipporna i Kosterhavets nationalpark. Foto: JOHANNA SVENSSON
Knubbsälar på klipporna i Kosterhavets nationalpark. Foto: JOHANNA SVENSSON

Två sälar skjutna i ett naturreservat

Publicerad

I söndags såg förbipasserande två sälar skjutas i ett naturreservat.

Kommunen försöker nu hitta jägaren.

– Att gå in och skjuta i området är inte i enlighet med reservatets föreskrifter, säger Stina Bertilsson-Vuksan, marinbiolog på Helsingborgs kommun.

Det var förbipasserande som såg en jägare skjuta djuren vid Domsten och Grå läge, inom Grollegrunds marina naturreservat. Händelsen med de två skjutna sälarna i reservatet har väckt stor uppmärksamhet, skriver HD

För att sälarna inte ska förstöra för yrkesfiskarna har Naturvårdsverket gett tillstånd för skyddsjakt i Skåne. Tio sälar får skjutas enligt tillståndet och antalet dödade djur ska rapporteras tillbaka till myndigheten. 

Får inte bedriva jakt

I tillståndet står även att det är jägarens ansvar att informera sig hos länsstyrelsen om det finns några särskilda skyddsområden. 

– Att gå in och skjuta i området är inte i enlighet med reservatets föreskrifter och syfte. Länsstyrelsen kontaktade oss på kommunen i somras och frågade om vad som gäller i området. Kanske för att kunna svara på eventuella frågor från jägare, säger Stina Bertilsson-Vuksan och fortsätter.

– Kommunen är tillsynsmyndighet för att reservatets föreskrifter och syften upprättshålls.  Om det är ett brott eller inte blir en polissak.

Söker jägaren

Nu försöker kommunen ta reda på vem jägaren är för att informera om vad som gäller. Jägaren har rapporterat de döda djuren till Naturvårdsverket, men jägarens identitet är dold i jaktrapporten. 

– Jakten pågår till 31 mars och vi vill undvika att det här händer igen. Bollen ligger hos Naturvårdsverket, det är de som har uppgifterna som vi begärt ut. Vad är meningen med ett naturreservat om inte föreskrifterna följs?

Vet du om det hänt tidigare att djur skjutits i Grollegrund?

– Vi har begärt ut jaktrapporter från området för att se om det hänt tidigare. Kommunen får ingen automatiskt information om jakten men vi har inte hört om något liknande förut. 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag