Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två personer skadade efter skottlossning

Två män har hittats skadade efter skottlossning i Helsingborg.Foto: Helene Bengtsson/Mediabasen
En av dem har förts till sjukhus med ambulans och han betecknas som allvarligt skadad, enligt sjukvården.Foto: Google maps
Flera personer ska ha ringt till polisen och berättat att de hört skottlossning vid Furutorpsgatan i centrala Helsingborg.Foto: Helene Bengtsson/Mediabasen
Mohamed Ali, 33, hörde skotten och skyndade till platsen. Han såg en moped som låg på marken men ingen av de inblandade personerna. Foto: Helene Bengtsson/Mediabasen

Två män hittades strax efter klockan 20 på fredagskvällen skadade efter skottlossning i Helsingborg.

En 26-åring fördes till sjukhus med ambulans och betecknades som allvarligt skadad. En 23-åring behövde inte åka till sjukhus. Enligt polisen var båda skottskadade.

Ärendet rubriceras som mordförsök alternativt dråpförsök.

Flera personer ringde till polisen och berättade att de hört skottlossning vid Furutorpsgatan i centrala Helsingborg omkring klockan 20.15.

På platsen hittade polisen två skadade män utomhus på en innergård.

– Vi har patruller på plats. Det finns en del vittnen som vi talar med just nu. Tekniker har skickats dit och en vapenhund har också hämtats, sa Calle Persson vid ledningscentralen för polisen i Region syd strax efter händelsen.

– Området är avspärrat och de håller på att lokalisera brottsplatsen just nu. Männen har anträffats utomhus men vi vet inte säkert att det är på själva brottsplatsen.

Plåstrades om på plats

Tidiga uppgifter gjorde gällande att båda männen hade förts till sjukhus men den för den ene räckte det alltså att han plåstrades om av ambulanspersonalen.

Enligt Sara Frostberg Lowry vid Region Skånes pressjour var den person som hade förts till sjukhus efter skottlossningen en 26-årig man som betecknades som allvarligt skadad.

– Den skottskadade opereras för närvarande. Han är känd av oss sedan tidigare, sa polisens presskontakt Richard Glantz till KvP vid 22.30-tiden.

En förundersökning gällande försök till mord eller dråp inleddes. Ännu sent på fredagskvällen hade ingen misstänkt gripits.

Vid den tidpunkten pågick också fortfarande dörrknackning i området.

– Vi har vittnen som har sett folk lämna platsen. Men om det har varit gärningsmän eller folk som bara velat fly från skjutningen vet vi inte än, säger Calle Persson vid polisen.

– Vi vill gärna ha in fler vittnesuppgifter från folk som kan ha sett eller hört något. Vi har tagit en moped i beslag men vi vet inte säkert vilken roll den spelar i det här ärendet.

Avspärrningarna kring brottsplatsen hävdes vid 22.45.

Vittnen hörde skotten

Grannen Uno Nilsson säger till Kvällsposten att han hörde fyra eller fem skott.

– Jag sprang direkt till fönstret och tittade ut, berättar Uno Nilsson.

– Där såg jag en moped eller skoter ligga på sidan på trottoaren utanför vår närbutik. Jag såg folk som sprang in i porten alldeles bredvid, civilklädda personer. Inga poliser. Strax efter kom några sjukvårdare som från en fest som studenterna på campus hade i Furutorpsparken.

Skottlossningen verkar ha skett på innergården bakom närbutiken. Den gården har utgång både mot Furutorpsgatan och Hantverkaregatan.

– Det kom två ambulanser och jag såg hur de tog in en patient i den ena och körde i väg, säger Uno Nilsson.

– Bara precis utanför var det ett stort slagsmål för några veckor sedan. Men det löstes upp innan polisen hann fram. De slåss ordentligt här ute, men min fru och jag trivs bra här trots det.

Kastade sig på golvet

Ett annat vittne, en ung kvinna i 20-årsåldern, berättar att hon kastade sig ner på golvet när skottlossningen började. Enligt henne lät det som om det var två olika vapen som avfyrades.

– Jag hörde väldigt många smällar, kanske 15 skott. Först fyra eller fem som hördes riktigt högt, sedan efter en paus på kanske tio sekunder kom de andra, berättar kvinnan.

– Det hände precis utanför mitt fönster. Jag låg kvar på golvet tills jag såg blåljus utanför.

Kvinnan berättar att hon såg ganska många människor på gatan – och att de var två grupper som stod vända mot varandra och bråkade.

– Det såg absolut ut som ett gängbråk. Polisen delade upp dem och försökte få kontroll och spärrade av. Poliserna jobbade jättebra. Men jag såg inte att de tog någon av killarna med sig eller så. Folk försökte fortsätta bråka fastän poliserna hade spärrat av.

"Vill flytta långt härifrån"

Kvinnan berättar att hon vill flytta ifrån Furutorpsgatan.

– Vi vill flytta långt härifrån, säger hon.

– Det händer saker hela tiden. Jag har köpt laglig pepparsprej som självförsvar men jag vågar ändå inte gå ut ensam på kvällen, inte ens för att köpa cigarretter.

Mohamed Ali, 33, hade varit hos en barberare i närheten när han hörde skottlossningen.

– Jag hörde fyra skott och rusade hit. Jag såg bara en moped som låg på marken. Sedan kom polisen, berättar han.

Lite mindre än två timmar efter skottlossningen kom larm om en explosion på en gata inte långt från platsen. Det avfärdades dock av räddningstjänsten.

– Det är tre killar som har sprängt en ljuslykta utanför en pizzeria, mer än så var det inte, säger Lars Anderberg, inre befäl vid räddningstjänsten nordvästra Skåne.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!