Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två pandor flyttar in på Zoo i Köpenhamn

Honan Mao Sun är fem år gammal och väger 113 kilo. En förhoppning är att hon så småningom ska bli mamma. Foto: Zhang Zhihe
Hanen Xing Er är sex år gammal och väger 114 kilo. Han och hans sambo får äta bambu som odlats på Själland. Foto: Zhang Zhihe
Djuren flygs från Kina till Köpenhamn i specialdesignade burar som Zoo fått låna av sin motsvarighet i Berlin. Foto: Bianca Helena Nielsen

För första gången på 160 år får Zoo i Köpenhamn pandor att visa upp. En hane och en hona levereras med flyg från Kina – som gåva till drottning Margrethe.

– Vi har arbetat på detta sedan 2010. Nu bygger vi en helt ny anläggning åt dem, säger kommunikationsansvarige Jacob Munkholm Hoeck.

Arbetet pågår för fullt i Zoologisk Have med att ställa i ordning det nya hägnet för de två pandor som landar på Copenhagen airport i Köpenhamn den 4 april.

Hägnet är arkitektritat för honan Mao Sun och hanen Xing Er. 16 danska storföretag sponsrar den investeringen.

Djuren flygs från Kina i specialbyggda lådor som Zoo har fått låna från av sin motsvarighet i Berlin, som redan har pandor. Djuren är fortfarande väldigt ovanliga.

– Jag har för mig att vi nu är 19 djurparker över hela världen som kan visa pandor, säger Jacob Munkholm Hoeck.

Invigning efter en vecka

På Zoo får djuren en vecka på sig att acklimatisera sig och att lära känna sina nya skötare. Den 10 april är det så dags för invigning med specialinbjudna gäster.

Drottning Margrethe och kronprinsessan Mary – som nyligen utsetts till beskyddare för Zoologisk Have – är på plats tillsammans med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Dagen därpå släpps allmänheten in för att möta de nya invånarna. Även då deltar kronprinsessan Mary.

Zoologisk Have har arbetat för detta sedan 2010, då de första kontakterna togs med Kina. 2014 upphöjdes projektet till en ”statsangelägenhet” på högsta diplomatiska nivå.

Hade pandabesök 1958

Djurparken i centrala Köpenhamn har funnits sedan 1859 men aldrig tidigare haft pandor att visa upp. Eller nästan aldrig.

– 1958 hade vi en panda på besök i två dagar. Den skulle egentligen till USA men då infördes ett importstopp. Den hamnade i Storbritannien sedan, säger Jacob Munkholm Hoeck.

Det nya, fina pandahägnet på Zoo i Köpenhamn har betalats av 16 danska storföretag. Foto: BIG – Bjarke Ingels Group

Zoo har skickat personal till Kina för att lära sig hantera pandor. Djurskötare, zoologer och veterinärer har utbildats.

På södra Själland finns nu också en betydande bambuodling som ska förse pandorna med färsk föda.

En miljon dollar om året

Trots allt tal om en gåva till drottning Margrethe är pandorna bara utlånade.

– Kina äger alla pandor i hela världen, även de som finns i djurparker. Får våra pandor ungar så blir de också kinesisk egendom, säger Jacob Munkholm Hoeck.

– Vi får låna pandorna på i första hand 15 år, med möjlighet till förlängning. För detta ska vi betala en miljon dollar om året.

Pengarna går till Chengdu Panda Base som arbetar för att trygga pandornas överlevnad. Ungar som fötts utomlands hämtas till Chengdu när de blivit två år gamla.