Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronasmitta på sjukhuset i Kalmar

Länssjukhuset i Kalmar.
Foto: LASSE SVENSSON
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ytterligare två personer har dött av covid-19 på ett särskilt boende i Torsås kommun.

Därmed har tre personer på samma boende avlidit. 

Samtidigt har personal och patienter blivit smittade på en avdelning på Länssjukhuset i Kalmar. 

De som nu dött är två män, i 80- respektive 95-årsåldern, som med hög sannolikhet hade insjuknat i covid-19. Båda hade bakomliggande sjukdomar. Sedan tidigare har en person dött på samma boende. 

– Vi har gjort smittspårning kring det särskilda boendet som har visat att det finns brukare med bekräftat fall av covid-19, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin. 

Man vet inte hur smittan har kommit in på boendet, men Lisa Labbé Sandelin säger att det i Torsås kommun finns en begränsad konstaterad samhällssmitta. 

– Det är den första kommunen i region Kalmar. 

Smitta på sjukhus

I laboratoriet är det i dagsläget brist på de kemikalier som behövs för att provta. Därför prioriterar regionen just nu att testa de personer med luftvägssymptom som läggs in på sjukhus. Man försöker också att provta nyckelpersoner inom vården. 

Men trots det har det på en avdelning på Länssjukhuset i Kalmar visat sig att både personal och patienter blivit smittade. Det handlar inte om en intensivvårdsavdelning, men Lisa Labbé Sandelin vill inte säga vilken avdelning det rör sig om. 

– Vi gör en kartläggning och vi har inte hittat någon tydlig förklaring till hur smittan kommit till sjukhuset, säger hon och fortsätter: 

– Det är naturligtvis allvarligt och något vi vill undvika så långt det bara går. Men jag tror tyvärr att vi kommer att få se fler sådana här situationer, det gäller bara att begränsa och minimera dem. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!